Μαθήματα «διοίκησης επιχειρήσεων» από τα παιδιά

Μαθήματα «διοίκησης επιχειρήσεων» από τα παιδιά

Πως ο πάγκος με τις λεμονάδες είναι το πιο ορθό επαγγελματικό πρότυπο; 

Μπορεί οι περισσότεροι επαγγελματίες να απευθύνονται σε συμβουλευτικές εταιρείες πριν ξεκινήσουν τη δουλειά τους, και σίγουρα θα έχουν πολλά να μάθουν από εκείνους, αλλά τα βασικά βήματα μπορεί να τα δείξει και ένα μικρό παιδί.

Πολύ σωστά ακούσατε, αναλύοντας το πιο δημοφιλές επαγγελματικό παράδειγμα των παιδιών, τους γνωστούς πάγκους με τις λεμονάδες, θα δείτε πως «χάραξαν» τον δρόμο για τους μελλοντικούς επαγγελματίες.

1. Η τοποθεσία είναι το ήμισυ του παντός

Όσο  κι αν όλοι θέλανε να βοηθήσουν τα παιδάκια και να αγοράσουν μια λεμονάδα, δε θα μπορούσαν να το κάνουν αν ο πάγκος τους βρισκόταν σε έναν ήσυχο δρόμο. Σκεφτείτε: Που σερβίρανε το χυμό; Στις πλατείες.

Η επιλογή ενός κεντρικού σημείου για να στεγάσετε την επιχείρηση σας είναι μείζονος σημασία. Σκεφτείτε, επίσης, τι θα γίνει σε περίπτωση που η επιχείρηση επεκταθεί.

Να θυμάστε πως το να μπορούν οι πελάτες να σας «εντοπίζουν» εύκολα είναι σημαντικό τόσο φυσικά, όσο και διαδικτυακά

2. Μείωση τιμών

Είναι σημαντικό να μετρήσετε τα λειτουργικά έξοδα, καθώς και τον ανταγωνισμό όταν θα κάνετε την τιμολόγηση των αγαθών και προϊόντων. Η ισορροπία μεταξύ κέρδους και τιμών θα είναι δύσκολη στην αρχή, αλλά διατηρώντας τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα σίγουρα θα σας εξασφαλίσει ένα προβάδισμα. Προσέξτε μην το «παρακάνετε». Σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να αλλοιωθεί ούτε η ταυτότητα της επιχείρησης και κυρίως το προϊόν.

3. Προσέξτε ποιους και πότε προσλαμβάνετε

Έστω πως η ανάγκη για επιπλέον χέρια είναι μεγάλη, πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά ποιους θα πάρετε στη δουλειά σας. Οι φίλοι μπορούν να σας κρατάνε συντροφιά και να κάνουν το οκτάωρο να περνάει ευχάριστα, αλλά πόσο καλοί και αποδοτικοί θα είναι στην εργασίας; Κάντε τις σωστές ερωτήσεις στις συνεντεύξεις για να γλυτώσετε τα προβλήματα.

4. Μάρκετινγκ

Ο τρόπος που θα διαφημίσετε τη δουλειά σας είναι καθοριστικός. Διαφήμιση, προβολή και social media είναι η αρχή. Θυμηθείτε, τα παιδιά που είχαν τις μεγαλύτερες «ντουντούκες» προσέλκυαν τους περισσότερους πελάτες.

5. Μην αφήνετε οικονομικές υποχρεώσεις

Μπορεί η γονείς να δώσανε χρήματα στα παιδιά για να αγοράσουν το τραπέζι και τη κανάτα και να μη τα θέλανε πίσω, αλλά δεν ισχύει το ίδιο και στον πραγματικό – «επαγγελματικό» κόσμο. Αν είχατε πάρει κάποιο δάνειο για να ξεκινήσετε τη δουλειά σας, καλό θα ήταν να το εξοφλήσετε με την πρώτη ευκαιρία.

Διαβάστε ακόμα:

Όταν η πρακτική άσκηση στις επιχειρήσεις αποκτά νόημα

Οι πέντε μύθοι της αγοράς εργασίας

Ο απλός τρόπος για να αυξήσετε την παραγωγικότητά στην εργασία