Η ματωμένη εκεχειρία στην Ανατολική Ουκρανία

Η ματωμένη εκεχειρία στην Ανατολική Ουκρανία

Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για τη μη τήρηση της συμφωνίας της Γενεύης - Δείτε τι μεταδίδει από την ανατολική Ουκρανία ο Σωτήρης Δανέζης.

Στον αέρα φαίνεται πως είναι η συμφωνία εκεχειρίας στην Ανατολική Ουκρανία, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες και τις εκτιμήσεις των διεθνών αναλυτών.  Η συμφωνία της Γενεύης προβλέπει κυρίως τον αφοπλισμό των παράνομων ενόπλων ομάδων και την παράδοση των κτιρίων που έχουν καταληφθεί στην ανατολική Ουκρανία, όπως και ότι μια αποστολή επίβλεψης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) θα επιφορτιστεί για να βοηθήσει τις ουκρανικές αρχές να υλοποιήσουν τα μέτρα αυτά.

Μέχρι στιγμής οι φιλορώσοι αυτονομιστές δεν έχουν αφήσει να διαφανεί καμία ένδειξη υποχώρησης, αν και υπήρχε κάποια ελπίδα για πρόοδο μετά την ανακοίνωση του Κιέβου ότι δεν θα κινηθεί κατά των αυτονομιστών κατά την διάρκεια του Πάσχα, ενώ την ίδια ώρα οι διεθνείς μεσολαβητές κατευθύνονταν προς την ανατολική Ουκρανία για να προσπαθήσουν να τους πείσουν να αφοπλιστούν. Ωστόσο το σημερινό αιματηρό επεισόδιο κοντά στην Σλαβιάνσκ είναι πιθανόν να καταστήσει τον στόχο αυτό ακόμη πιο δύσκολο, ενισχύοντας την άποψη των φιλορώσων ότι δεν μπορούν να εμπιστευτούν το Κίεβο.
Ο φιλορώσος αυτοανακηρυχθείς δήμαρχος της πόλης Σλαβιάνσκ, η οποία αποτελεί μια ισχυρή θέση των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, ζήτησε σήμερα από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να αποστείλει δυνάμεις διατήρησης της ειρήνης σε αυτήν την πόλη, όπου από μια σύγκρουση με όπλα σκοτώθηκαν νωρίτερα σήμερα τουλάχιστον δύο άνθρωποι.

«Σας ζητούμε να εξετάσετε το ταχύτερο δυνατό την αποστολή δυνάμεων διατήρησης της ειρήνης για να υπερασπιστούν τον πληθυσμό από τους φασίστες», δήλωσε ο Βιάτσεσλαβ Πονομαριόφ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Σλαβιάνσκ κατά την οποία ανέγνωσε μια έκκληση προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Σύμφωνα με τον Πονομαριόφ, ο τοπικός πληθυσμός απειλείται από την ουκρανική εθνικιστική οργάνωση Δεξιός Τομέας, την οποία κατηγόρησε εξάλλου ότι ευθύνεται για την φονική ανταλλαγή πυροβολισμών που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα κοντά στην πόλη.

Περιγράφοντας το περιστατικό με την ανταλλαγή πυροβολισμών που σημειώθηκε σήμερα, ένοπλοι αυτονομιστές της Σλαβιάνσκ δήλωσαν στο Reuters, ότι μια αυτοκινητοπομπή τεσσάρων οχημάτων πλησίασε το οδόφραγμα που έχουν στήσει κοντά στην πόλη γύρω στη 01:00 ώρα Ελλάδος το πρωί και αυτοί που επέβαιναν άνοιξαν πυρ εναντίον τους. «Είχαμε τρεις νεκρούς και τέσσερις τραυματίες», είπε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ένας από τους αυτονομιστές, ο οποίος κατονομάστηκε μόνον ως Βλαντίμιρ, μιλώντας από το οδόφραγμα αυτό, στο οποίο βρισκόντουσαν δύο καμένα τζιπ.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι αυτονομιστές απάντησαν στα πυρά και σκότωσαν δύο από τους επιτιθέμενους, οι οποίοι ήταν, σύμφωνα με τον ίδιο, μέλη του Δεξιού Τομέα.

Τοπικός αξιωματούχος είχε δηλώσει νωρίτερα ότι τέσσερις άνθρωποι –τρεις φιλορώσοι αυτονομιστές και ένας επιτιθέμενος που δεν έχει αναγνωριστεί ακόμη– έχασαν την ζωή τους, ενώ το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών είχε ανακοινώσει από την πλευρά του ότι ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν στην ανταλλαγή αυτή πυροβολισμών και είχε προσθέσει ότι η αστυνομία προσπαθεί να βρει περισσότερα στοιχεία για το τι συνέβη.

Η Μόσχα εκφράζει την αγανάκτηση της
Αντιδρώντας, η Ρωσία είχε εκφράσει την αγανάκτησή της για την επίθεση αυτή, την οποία είχε καταδικάσει, χαρακτηρίζοντάς την «μια πρόκληση» των φανατικών εθνικιστών της Ουκρανίας και είχε επιρρίψει την ευθύνη στον Δεξιό Τομέα.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε υπογραμμίσει επίσης σε ανακοίνωσή του ότι «η κατάπαυση του πυρός για το Πάσχα παραβιάστηκε» και ότι «η πρόκληση αυτή (…) δείχνει την έλλειψη θέλησης από την πλευρά των αρχών του Κιέβου να κυριαρχήσουν και να αφοπλίσουν τους εθνικιστές και τους εξτρεμιστές».

Αρνείται κάθε εμπλοκή ο Δεξιός Τομέας
Αντιδρώντας στην ανακοίνωση αυτή, η ακροδεξιά αυτή εθνικιστική οργάνωση της Ουκρανίας είχε αρνηθεί οποιονδήποτε ρόλο της ίδιας στην ανταλλαγή αυτή πυροβολισμών, κατηγορώντας τις ρωσικές ειδικές δυνάμεις ότι αυτές κρύβονται πίσω από την επίθεση.

«Είναι μια βλάσφημη πρόκληση από την Ρωσία: βλάσφημη επειδή έγινε μια ιερή νύχτα για τους Χριστιανούς, την νύχτα του Πάσχα. Αυτό πραγματοποιήθηκε ολοφάνερα από τις ρωσικές ειδικές δυνάμεις», δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος του Δεξιού Τομέα, Άρτεμ Σκορόπαντσκι.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Αρσέν Αβάκοφ ανακοίνωσε σήμερα ότι μεταβαίνει στο ανατολικό τμήμα της χώρας προκειμένου να επιθεωρήσει τις δυνάμεις της Εθνοφρουράς, οι οποίες έχουν αναπτυχθεί σε απάντηση στην εξέγερση των αυτονομιστών σε αυτήν την ρωσόφωνη περιοχή.

Ουκρανία: «Η Ρωσία υποσκάπτει τη σταθερότητα»
Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι «υποσκάπτει τη διεθνή σταθερότητα» και ζήτησε την οικονομική στήριξη των συμμάχων του της Δύσης προκειμένου να εκμοντερνίσει τον ουκρανικό στρατό, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης που μεταδόθηκε σήμερα στις ΗΠΑ. «Η παγκόσμια κοινότητα έχει λόγους για να ανησυχεί για τις προθέσεις του Πούτιν» δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο NBC ο Γιατσενιούκ, σε μια συνέντευξη που μαγνητοσκοπήθηκε χθες και μεταδόθηκε σήμερα. «Η Ομοσπονδία της Ρωσίας υποσκάπτει τη διεθνή σταθερότητα».

«Είναι προφανές σήμερα ότι η Ρωσία συνιστά μια απειλή για την υφήλιο, για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την Ουκρανία» προσέθεσε ο Ουκρανός πρωθυπουργός. Ενώ ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναμένεται να επισκεφθεί την Ουκρανία αύριο ο Γιατσενιούκ απηύθυνε έκκληση για την παροχή στήριξης εκ μέρους των χωρών της Δύσης. «Πρέπει να μας προσφερθεί πλήρως για να σταματήσουμε τη Ρωσία και για αυτό ακριβώς έχουμε ανάγκη μια πραγματική στήριξη από τους εταίρους μας της Δύσης».

Διαβάστε ακόμη: 

Ματωμένο Πάσχα στην Ουκρανία

Βίντεο: Αυτονομία ή τίποτα λένε οι ρωσόφωνοι στην Ουκρανία

Εύθραυστη συμφωνία για την Ουκρανία…με αμοιβαία καχυποψία