Βίντεο: Αυτονομία ή τίποτα λένε οι ρωσόφωνοι στην Ουκρανία

Βίντεο: Αυτονομία ή τίποτα λένε οι ρωσόφωνοι στην Ουκρανία

Καμία εφαρμογή της συμφωνίας της Γενεύης μέχρι τώρα, ενώ η Ρωσία ενισχύει τα στρατεύματά της στα ουκρανικά σύνορα - Ανταπόκριση του Σωτήρη Δανέζη.

Στα δημαρχεία και τις πλατείες της ανατολικής Ουκρανίας παραμένουν οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές, παρά τις χθεσινές υποσχέσεις της ουκρανικής κυβέρνησης για αποκέντρωση των εξουσιών και ένα ειδικό καθεστώς για την προστασία της ρωσικής γλώσσας, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση στις ρωσόφωνες περιοχές.

Στο Ντονιέτσκ αλλά και άλλες περιοχές τις ανατολικής ουκρανίας διεξάγονται διαβουλεύσεις σε γενικές συνελεύσεις για την αποτίμηση της συμφωνίας της Γευνεύης.

Το Κίεβο εξακολουθεί να απειλεί με χρήση βίας, ωστόσο, οι ρωσόφιλοι δεν δείχνουν να πτοούνται, καθώς οι ρωσόφιλοι ζητούν ξεκάθαρα καθεστώς αυτονομίας από το Κίεβο και δημοψήφισμα για να το επικυρώσουν, και δεν δέχονται να αποχωρήσουν από τα κυβερνητικά κτίρια που έχουν καταλάβει προτού λάβουν εγγυήσεις πως αυτό θα συμβεί.

Δείτε τι μεταδίδει από το Ντονιέτσκ ο ανταποκριτής του Mega και Editor in Chief του Fortunegreece.com, Σωτήρης Δανέζης:

Επιβεβαιώνει η Μόσχα την αποστολή επιπλέον στρατευμάτων στα σύνορα
Οι επιπλέον ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις κοντά στην μεθόριο με την Ουκρανία αναπτύχθηκαν εκεί σε απάντηση στην αστάθεια που επικρατεί στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ενώ μέχρι τώρα η Μόσχα δήλωνε ότι τα στρατεύματα αυτά βρίσκονται εκεί στο πλαίσιο τακτικών στρατιωτικών ασκήσεων.

«Εμείς έχουμε δυνάμεις στην περιοχή της μεθορίου με την Ουκρανία. Ορισμένες από αυτές τις δυνάμεις στρατοπεδεύουν εκεί μόνιμα, άλλες βρίσκονται εκεί για ενίσχυση, με φόντο αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Ας με συγχωρέσετε αλλά η Ουκρανία είναι μια χώρα στην οποία μόλις σημειώθηκε ένα στρατιωτικό πραξικόπημα, επομένως φυσιολογικά οποιαδήποτε χώρα θα λάβει ιδιαίτερα μέτρα πρόληψης για να εγγυηθεί τη δική της ασφάλεια», πρόσθεσε και επεσήμανε ότι ως κυρίαρχο κράτος, η Ρωσία είναι ελεύθερη να αναπτύξει στρατεύματα οπουδήποτε στο έδαφός της χωρίς περιορισμούς.

Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου αρνήθηκε για άλλη μια φορά τις κατηγορίες για ανάμειξη του ρωσικού στρατού στα γεγονότα που σημειώνονται εντός του ουκρανικού εδάφους, λέγοντας πως είναι «εντελώς εσφαλμένες».

Πούτιν: «Τίποτα δεν εμποδίζει την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Δύση»
«Πιστεύω ότι δεν υπάρχει τίποτε που θα εμπόδιζε την εξομάλυνση των σχέσεων και μια φυσιολογική συνεργασία. Αυτό δεν εξαρτάται από εμάς. Όχι μόνον από εμάς. Αυτό εξαρτάται από τους εταίρους μας», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης ότι η Ρωσία θα έχει καλύτερες σχέσεις με το ΝΑΤΟ με τον νέο γενικό Γραμματέα του, τον πρώην πρωθυπουργό της Νορβηγίας Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος θα αναλάβει καθήκοντα τον Οκτώβριο. «Έχουμε πολύ καλές σχέσεις συμπεριλαμβανομένων των προσωπικών σχέσεων. Είναι ένας πολύ σοβαρός και υπεύθυνος άνθρωπος», είπε ο Πούτιν, που κατηγόρησε αυτήν την εβδομάδα τον νυν γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν ότι ηχογράφησε μυστικά μια ιδιωτική συνομιλία που είχε μαζί του όταν ο δεύτερος ήταν πρωθυπουργός της Δανίας.

Διαβάστε ακόμη:

Πιέσεις στη Ρωσία από τις ΗΠΑ για τήρηση της συμφωνίας της Γενεύης

Το Κίεβο υπόσχεται αποκέντρωση εξουσιών

«Οχυρωμένοι» παραμένουν οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές

Ανησυχία για την επόμενη ημέρα στην Ουκρανία – Βίντεο