«Μαύρα» μαντάτα από τη Bundesbank για τη Γερμανία: «Η οικονομία είναι πιο αδύναμη απ’ ό,τι αναμενόταν»

«Μαύρα» μαντάτα από τη Bundesbank για τη Γερμανία: «Η οικονομία είναι πιο αδύναμη απ’ ό,τι αναμενόταν»
Photo: pixabay.com
Η κεντρική τράπεζα στη μηνιαία έκθεσή της προειδοποιεί ότι η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης βρίσκεται στα όρια της ύφεσης.  

Η οικονομία της Γερμανίας είναι σε χειρότερη κατάσταση απ’ ό,τι είχε προβλεφθεί τον περασμένο μήνα και η ανάκαμψή της πιθανότατα θα καθυστερήσει, σύμφωνα με την Bundesbank.

«Η οικονομία είναι αυτή τη στιγμή ελαφρώς πιο αδύναμη απ’ ό,τι αναμενόταν στην πρόβλεψη του Δεκεμβρίου», προειδοποίησε η κεντρική τράπεζα την Παρασκευή, στη μηνιαία έκθεσή της. «Δεν επιβεβαιώθηκαν τα σημάδια ότι η ξένη βιομηχανική ζήτηση είχε ήδη φτάσει στο χαμηλότερο σημείο της».

Ακόμη κι αν βελτιώνεται η κατάσταση όσον αφορά το εισόδημα των νοικοκυριών, η παραγωγή «στην καλύτερη περίπτωση θα μείνει στάσιμη» το πρώτο τρίμηνο, αναφέρεται. «Ετσι, θα καθυστερήσει την ανάκαμψη που αναμενόταν στην πρόβλεψη του Δεκεμβρίου», όταν η Bundesbank ανέφερε ανάπτυξη 0,4% για το 2024, με την επέκταση της οικονομίας να ξεκινά στις αρχές του έτους, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η υποτονική προοπτική διατηρεί ζωντανό τον κίνδυνο να πέσει σε ύφεση η Γερμανία, κάτι που μέχρι τώρα κατάφερε να αποφύγει με νύχια και με δόντια. Το ΑΕΠ πιθανώς υποχώρησε 0,3% το τελευταίο τρίμηνο του 2023 και η Bundesbank επικαλέστηκε τη συνεχιζόμενη πτώση των παραγγελιών από το εξωτερικό, την αβεβαιότητα για τη δημοσιονομική πολιτική και τους προσεκτικούς καταναλωτές.

Οι δείκτες αυτή την εβδομάδα επιβεβαίωσαν ότι η ανάκαμψη δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί. Οι επιχειρηματικές προοπτικές της Γερμανίας επιδεινώθηκαν απροσδόκητα τον Ιανουάριο, σύμφωνα με το ινστιτούτο Ifo, ενώ και οι έρευνες των υπευθύνων αγορών έδειξαν ότι η συρρίκνωση του περασμένου έτους συνεχίστηκε με ελαφρώς πιο απότομο ρυθμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: