Στο 2,9% ο δομικός πληθωρισμός των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο

Στο 2,9% ο δομικός πληθωρισμός των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο
Dollar currency interest rate, illustration (Photo by RICHARD JONES/SCIENCE PHOTO LIBR / RJX / Science Photo Library via AFP) Photo: AFP
Καλύτερη από ότι περίμεναν οι αναλυτές η εικόνα του δείκτη-βαρόμετρου της Fed για τον πληθωρισμό.

Ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) στις ΗΠΑ ενισχύθηκε τον Δεκέμβριο με ρυθμό που ευθυγραμμίζεται με τις προβλέψεις των αναλυτών, ενώ ο δομικός δείκτης, τον οποίο παρακολουθεί η Fed, υποχώρησε περισσότερο από ότι ανέμεναν οι αναλυτές.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών PCE ενισχύθηκε κατά 2,6% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο, όσο και τον Νοέμβριο. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από το 2021. Ο δείκτης είχε φτάσει στο επίπεδο του 7% τον Ιούνιο του 2022.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών προέβλεπαν ρυθμό 2,6%.

Σε μηνιαία βάση ο δείκτης ενισχύθηκε 0,2%, όσο προέβλεπαν και οι αναλυτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων κατηγοριών των τροφίμων και της ενέργειας, ο λεγόμενος δομικός δείκτης τιμών PCE πραγματοποίησε άνοδο 2,9% σε ετήσια βάση από 3,2% τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο 3%.

Είναι η πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2021 που ο δείκτης που παρακολουθεί η Fed για τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής υποχωρεί κάτω από το επίπεδο του 3%.

Σε μηνιαία βάση κατέγραψε άνοδο 0,2%.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το προσωπικό εισόδημα ενισχύθηκε 0,3% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Τον Νοέμβριο είχε κινηθεί 0,4% υψηλότερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: