Μαύρα σύννεφα στη διαπραγμάτευση: Όλοι εναντίον της Ελλάδας

Μαύρα σύννεφα στη διαπραγμάτευση: Όλοι εναντίον της Ελλάδας
AppleMark

Πηγές των δανειστών αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κουράσει τους θεσμούς με τα «τεχνάσματά» της.

«Οι συζητήσεις έχουν καταρρεύσει». Αυτό είναι το κλίμα που μεταφέρουν πηγές των θεσμών, μετά τη χθεσινή αντιπρόταση της Αθήνας. Οι διαπραγματευτές του Brussels Group έχουν ήδη αναχωρήσει για τις έδρες των θεσμών (Ουάσινγκτον, Φρανκφούρτη) πλην της ελληνικής αντιπροσωπείας, που παραμένει στις Βρυξέλλες, εν αναμονή της Συνόδου Κορυφής.

Πηγές των δανειστών με άμεση γνώση της διαπραγμάτευσης υποστηρίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καταφέρει να τους στρέψει όλους εναντίον της και τονίζουν πως οι θεσμοί δεν μπαίνουν καν στον κόπο να απαντήσουν γραπτώς στις ελληνικές προτάσεις, αφού θεωρούν ότι πρόκειται για «τεχνάσματα» πάνω στις προηγούμενες προτάσεις.

Συμπληρώνουν ακόμη πως μια αλλαγή στις προτάσεις για το ΦΠΑ δεν πρόκειται να «ξεκλειδώσει» τη διαπραγμάτευση, στέλνοντας το μήνυμα ότι ουσιαστικά «τα θέλουν όλα», όχι μόνο δημοσιονομικά, αλλά και εργασιακά και ασφαλιστικό και ιδιωτικοποιήσεις.

Διαβάστε σχετικά: Οι δανειστές απέρριψαν την τελευταία πρόταση της Ελλάδας

Η στάση τους έχει σκληρύνει επικίνδυνα, με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πιο θερμό υποστηρικτή της Αθήνας μέχρι σήμερα, να δηλώνει στο Κολλέγιο των Επιτρόπων ότι είναι χάσιμο χρόνου μια συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, συμπληρώνοντας με νόημα ότι η Αθήνα έχασε και την Κομισιόν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει πλέον και επισήμως ότι ο Πιερ Μοσκοβισί ενημέρωσε από χθες την ελληνική αντιπροσωπεία ότι οι προτάσεις της απορρίπτονται, ενώ ο πρόεδρος της μέχρι στιγμής δεν προβλέπεται να παραστεί στη συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ, εφόσον τελικά αυτή γίνει. Τις τελευταίες ώρες, φουντώνει η φημολογία ότι η τριμερής μπορεί και να μην πραγματοποιηθεί τελικά, αφού δεν υπάρχει καμία νέα βάση συζήτησης, ωστόσο, προς το παρόν δεν επιβεβαιώνεται.

Έξαλλος ο Γιούνκερ: «Δεν συμπεριφέρονται έτσι εντός της Ε.Ε.»!

Ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρείται και η απογευματινή συνεδρίαση της ΕΚΤ για την ανανέωση του ELA. Αν και δεν αναμένεται να τραβήξει την πρίζα της ρευστότητας, οι τελευταίες εξελίξεις θα δώσουν βήμα στους σκληρούς που ζητούν αύξηση του haircut στα collaterals, αλλά και ρευστότητα με το σταγονόμετρο μέσω του ELA, την ώρα που το «μαξιλάρι ασφαλείας» των ελληνικών τραπεζών βρίσκεται στα όριά του.