«Μαύρες» προβλέψεις από Τόμσεν για Ελλάδα: «H πανδημία θα χτυπήσει ιδιαίτερα σκληρά την οικονομία σας»

Μετά τη χθεσινή έκθεση του ΔΝΤ, που προβλέπει ύφεση έως και 10% για την ελληνική οικονομία, ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου, Πολ Τόμσεν σε συνέντευξη τύπου συνέχισε στον ίδιο τόνο.

Ο γνωστός και ως «σκληρός» του ΔΝΤ , προέβλεψε ότι η χώρα μας θα χτυπηθεί ιδιαίτερα σκληρά στην οικονομία από την πανδημία και εξήγησε τους λόγους που τον κάνουν να το πιστεύει.

Πρώτον, επειδή η ελληνική οικονομία εξαρτάται πολύ από τον τουρισμό, αλλά και τη ναυτιλία και τις μεταφορές, που πλήττονται ιδιαίτερα από την κρίση του κορονοϊού.

Δεύτερον, επειδή έχει, όπως και οι άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης, μεγάλο αριθμό μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων.

Τρίτον, επειδή έχει περιορισμένο χώρο, παρά την πρόοδο που υπήρξε, και οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να έχουν υψηλό ποσοστό «κόκκινων» δανείων και συνεπώς θα δυσκολευθούν να στηρίξουν την ανάκαμψη της οικονομίας.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επίπτωση της πανδημίας στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο Τόμσεν είπε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για τις μεσοπρόθεσμες συνέπειες της κρίσης, περιλαμβανομένων αυτών που αφορούν στο χρέος, καθώς δεν είναι γνωστός ο χρόνος που θα χρειασθεί ο έλεγχος της πανδημίας και συνεπώς πόσο θα διαρκέσουν τα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσής της.

Το πακέτο μέτρων, ύψους 500 δισ. ευρώ, που συμφώνησε το Eurogroup το χαρακτήρισε ισχυρό, ενώ για τα λεγόμενα κορονο-ομόλογα, ο Π. Τόμσεν είπε ότι το Ταμείο δεν έχει πάρει θέση, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να γνωρίζει σήμερα την έκταση της αύξησης του χρέους.

Το σημαντικό, τόνισε, είναι να έχουν όλες οι χώρες «εδώ και τώρα» μία ισχυρή απάντηση στην πανδημία.