Σενάριο – «εφιάλτης» του ΔΝΤ για την Ελλάδα – Πρόβλεψη για ύφεση 10% το 2020

Σενάριο – «εφιάλτης» του ΔΝΤ για την Ελλάδα – Πρόβλεψη για ύφεση 10% το 2020
epa04824587 (FILE) A file photo dated 18 May 2011 showing the logo of the International Monetary Fund (IMF) at the entrance of the Headquarters of the IMF, also known as building HQ2, in Washington, DC, USA. Greece will not make the 1.6-billion-euro (1.8-billion-dollar) repayment due 30 June 2015 to the International Monetary Fund unless it strikes a deal in the coming hours with its creditors, Prime Minister Alexis Tsipras said in Athens as the deadline loomed. He implied that his left-wing government would resign if Greeks vote 'yes' in a planned 05 July referendum on a renegotiated bailout. The Greek vote is widely seen as deciding whether the near-bankrupt country stays in the eurozone. No country has left the currency bloc since its founding in 1999. EPA/JIM LO SCALZO *** Local Caption *** 51301299 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αύξηση της ανεργίας κατά 5 μονάδες στο 22,3% στη χώρα μας. Η παγκόσμια οικονομία σε ύφεση βαθύτερη από το 2008.

Τον οικονομικό αντίκτυπο που θα έχει η κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού στις χώρες της Ευρωζώνης καταγράφει η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook), η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ψηφιακά στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου. Η έκθεση σκιαγραφεί το 2020 ως ένα έτος που αντιμετωπίζει προκλήσεις στον τομέα της ανάπτυξης και της ανεργίας, σημειώνοντας, όμως, πως θα επιτευχθεί τουλάχιστον μια μερική ανάκαμψη εντός του 2021.

Η παρουσίαση της έκθεσης έγινε από την επικεφαλής οικονομολόγο Γκίτα Γκοπίνατ, η οποία εξήγησε ότι υπάρχει ακόμα μεγάλη αβεβαιότητα για τον χρονικό ορίζοντα της πανδημίας αλλά και για τους μακροοικονομικούς κραδασμούς που πρόκειται να προκαλέσει. Όπως διευκρίνισε, το βασικό σενάριο που έχει υιοθετήσει το ΔΝΤ προβλέπει ότι η πανδημία θα εξασθενήσει προς το τέλος του τρέχοντος έτους.

Σχετικά με την Ελλάδα, το Ταμείο προβλέπει ότι η χώρα μας θα ακολουθήσει τις τάσεις της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς εκτιμά ότι το 2020 η ύφεση θα αγγίξει το 10%. Παρόλα όμως αυτά, προβλέπει ότι το 2021 θα είναι έτος ανάκαμψης, με την Ελλάδα να αναπτύσσεται κατά 5,1%.

Σημειώνεται ότι και οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης θα ακολουθήσουν παρόμοια πορεία, καθώς τα μέσα επίπεδα του ρυθμού της ανάπτυξης θα διαμορφωθούν στο 4,7%. Αναφορικά με την ανεργία, το ΔΝΤ υπολογίζει ότι θα ανέλθει στο 22,3% για το τρέχον έτος, ενώ για το 2021 εκτιμά ότι θα κυμανθεί στο 19%. Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα αγγίξει μέσα στο 2020 το 6,5% του ΑΕΠ, ενώ το 2021 θα υποχωρήσει στο 3,4%. Επιπλέον, η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε αποπληθωρισμό (-0,5%) εντός του 2020. Το επόμενο, όμως, έτος θα παρουσιάσει αύξηση κατά 1% σε μέσα επίπεδα.

Τέλος, το ΔΝΤ παρουσιάζει το 2020 ως ένα δύσκολο έτος για τις ανεπτυγμένες οικονομίες, υπολογίζοντας ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 7,5% και πως η παγκόσμια οικονομία θα σημειώσει ύφεση 3%. Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμά ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα μειωθεί κατά 5,2% και πως η βρετανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 6,5%. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η Κίνα, με το Ταμείο να εκτιμά ότι θα σημειώσει ανάπτυξη της τάξης του 1,2%.