Μάχη κατά της φοροδιαφυγής: Οι δύο νέες μονάδες, η τεχνητή νοημοσύνη και ο φιλόδοξος στόχος για έσοδα το 2024

Μάχη κατά της φοροδιαφυγής: Οι δύο νέες μονάδες, η τεχνητή νοημοσύνη και ο φιλόδοξος στόχος για έσοδα το 2024
Photo: pixabay.com
Διασταυρώσεις σε 120.000 ΑΦΜ για εισοδήματα και ακίνητα - Στο στόχαστρο 20.000 φορολογούμενοι με αδήλωτα έσοδα.

Με δύο νέες μονάδες, την Ειδική Υπηρεσία Μαζικών Ψηφιακών Διασταυρώσεων και το Κέντρο Ειδικών Δυνάμεων Φορολογικών και Τελωνειακών Ελέγχων και Ερευνών, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) συνεχίζει τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

Ο φιλόδοξος στόχος του Επιχειρησιακού Προγράμματος της ΑΑΔΕ για έσοδα από τη φοροδιαφυγή το 2024, ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενεργοποιεί τη νέα υπηρεσία, η οποία θα αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητες της τεχνολογίας, με επικέντρωση στην ανάλυση μεγάλων όγκων δεδομένων και τη συλλογή πληροφοριών από ψηφιακά συστήματα τιμολόγησης. Με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, συγκριτικής ανάλυσης και σάρωσης του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η υπηρεσία θα προχωρήσει σε διασταυρώσεις στοιχείων για εισοδήματα και ακίνητα.

Η μονάδα κρούσης θα επικεντρωθεί άμεσα στις διασταυρώσεις στοιχείων για εισοδήματα και ακίνητα σε 120.000 ΑΦΜ και θα εξετάσει φόρους κατ’ εκτίμηση για περισσότερους από 20.000 φορολογούμενους που δεν δήλωσαν τα εισοδήματά τους τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Επιχειρησιακό Σχέδιο αποκαλύπτει ελεγκτικούς στόχους όπως ο έλεγχος συμμόρφωσης με τον αριθμό καταχώρησης ακινήτου στη βάση της συνεργασίας της ΑΑΔΕ με πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, ο εντοπισμός αδήλωτων εσόδων από βραχυχρόνιες μισθώσεις και η ανάπτυξη στατιστικής μεθοδολογίας για τον εντοπισμό ύποπτων συναλλαγών.

Το Κέντρο Ειδικών Δυνάμεων Φορολογικών και Τελωνειακών Ελέγχων και Ερευνών θα λειτουργήσει ως κεντρικός κόμβος συντονισμού, ενισχύοντας τη συνεργασία και την αποτελεσματικότητα στον έλεγχο των φορολογικών και τελωνειακών παραβάσεων.

Προτεραιότητα δίνεται επίσης σε πρωτοβουλίες όπως το ψηφιακό δελτίο αποστολής, η πιλοτική εφαρμογή του ψηφιακού πελατολογίου και η υποχρεωτική χρήση του myDATA, που θα επιτρέψει την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ εταιρειών και της ΑΑΔΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: