Μαξίμου: Διακαναλικό debate Τσίπρα-Μητσοτάκη για τη Συμφωνία των Πρεσπών στις αρχές της επόμενης εβδομάδας

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, πρόθεση της κυβέρνησης είναι η πραγματική ενημέρωση των πολιτών για τη Συμφωνία με την ΠΓΔΜ.

Ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού παρέχει περισσότερες διευκρινίσεις για την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα περί διεξαγωγής debate με τον αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Την πρόταση που διατύπωσε από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης ο  πρωθυπουργός, έκανε αποδεκτή η Νέα Δημοκρατία.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, θα δοθεί άπλετος χρόνος συζήτησης για την συμφωνία των Πρεσπών, ενώ μέσω των ΜΜΕ θα δοθεί ολόκληρη στη δημοσιότητα. Το Μαξίμου προτείνει τη διεξαγωγή διακαναλικού debate με μοναδικό θέμα τη Συμφωνία των Πρεσπών ανάμεσα σε Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκο Μητσοτάκη στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, σε μέρα και ώρα που θα συμφωνηθεί.

«Οι πολίτες θα έχουν έτσι την ευκαιρία να ακούσουν και να συγκρίνουν επιχειρήματα, και να αντιμετωπίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών, με γνώμονα την αλήθεια, και με κριτή τη συνείδησή τους, χωρίς να υποκύπτουν σε μικροκομματικά παιγνίδια και υστερικές εκδηλώσεις δήθεν πατριωτικού ανταγωνισμού», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού: 

«Η Βουλή χθες έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη σταθερότητα, όχι μόνο της κυβέρνησης αλλά και της χώρας. Με αυτό το δεδομένο, τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και η κυβέρνηση, ξεκαθαρίζουν σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, ότι:

Δεν πρόκειται να επιλέξουμε διαδικασίες fast track, για τη συζήτηση και την κύρωσή της. Και σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να προωθήσουμε μια κρίσιμη για το αύριο της Ελλάδας και τη σταθερότητα στην περιοχή συμφωνία, κρυπτόμενοι.

Αντίθετα, πρόθεσή μας είναι να ενημερωθεί και ο τελευταίος Έλληνας πολίτης για όλες τις πτυχές της, ούτως ώστε με νηφαλιότητα να μπορεί να κρίνει αν αυτή είναι υπέρ ή κατά των εθνικών μας συμφερόντων.

Επιδίωξή μας είναι να μάθει όλος ο ελληνικός λαός την αλήθεια, και να κρίνει με λογική και ευαισθησία, και με βάση την αλήθεια, και μόνο την αλήθεια, και όχι με βάση κραυγές, συνθήματα, και εθνικιστικές κορώνες.

Υπηρετώντας αυτή την επιδίωξη, το Υπουργείο Εξωτερικών θα φροντίσει ώστε να διανεμηθεί την Κυριακή διά του Τύπου στη δημοσιότητα ολόκληρο το κείμενο της συμφωνίας. Για να είναι όλοι σε θέση να κρίνουν, αφού μάθουν.

Ταυτόχρονα, θεωρούμε σημαντικό βήμα για την ενημέρωση του ελληνικού λαού, τη διεξαγωγή της συζήτησης (ντιμπέιτ) με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και με μοναδικό θέμα τη συμφωνία των Πρεσπών, που πρότεινε ο πρωθυπουργός στη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής. Η πρότασή μας είναι η συζήτηση να είναι διακαναλική, και να λάβει χώρα στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, σε μέρα και ώρα που θα συμφωνηθεί.

Οι πολίτες θα έχουν έτσι την ευκαιρία να ακούσουν και να συγκρίνουν επιχειρήματα, και να αντιμετωπίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών, με γνώμονα την αλήθεια, και με κριτή τη συνείδησή τους, χωρίς να υποκύπτουν σε μικροκομματικά παιγνίδια και υστερικές εκδηλώσεις δήθεν πατριωτικού ανταγωνισμού.

Το ίδιο καλούνται να πράξουν και όλες οι δημοκρατικές και προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις, όπως και ο κάθε βουλευτής. Σε τέτοια μείζονα εθνικά θέματα, αυτό που πρέπει να πρυτανεύει είναι το πατριωτικό συμφέρον και η βεβαιότητα ότι οι πάντες θα κριθούν από τον λαό, και την Ιστορία.

Γιατί και σήμερα, όπως και πάντα, εθνικό είναι ό,τι είναι αληθινό».

Σχετικά άρθρα