Με χρέος 2 τρισ. γιουάν, o ιός της κινεζικής Evergrande απειλεί την παγκόσμια αγορά ομολόγων

Με χρέος 2 τρισ. γιουάν, o ιός της κινεζικής Evergrande απειλεί την παγκόσμια αγορά ομολόγων
A man walks past the China Evergrande Centre in the Wan Chai district of Hong Kong on August 6, 2021. (Photo by ISAAC LAWRENCE / AFP) Photo: AFP

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης είναι η εταιρεία με έδρα το Shenzhen Evergrande εξαιτίας της υπερβολικής μόχλευσης, αλλά και των κανονιστικών ρυθμίσεων που επέβαλε το Πεκίνο.

Ως μια πρώτη ενέργεια ο κινεζικός κολοσσός του real estate προσέλαβε συμβούλους αναδιάρθρωσης ενώ παράλληλα προειδοποίησε ότι η ρευστότητά του υφίσταται «τεράστια πίεση» από την κατάρρευση των πωλήσεων, με τους αγοραστές και τους μετόχους να διαμαρτύρονται έντονα για τη μέχρι σήμερα στρατηγική των ιθυνόντων.

Σε δήλωσή της στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, η Evergrande αποκάλυψε ότι οι μηνιαίες πωλήσεις της μειώθηκαν σχεδόν στο μισό από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο, από 71,6 δισ. Rmb (11 δισ. δολάρια) σε 38,1 δισ. Rmb. 

Και ενώ ο Σεπτέμβριος είναι συνήθως ένας μήνας πωλήσεων, η Evergrande, η οποία προειδοποίησε τον περασμένο μήνα σχετικά με τον κίνδυνο αθέτησης πληρωμών, κατηγόρησε τις «τα μέσα ενημέρωσης» για την άρση της επενδυτικής εμπιστοσύνης στην εταιρεία.

Σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι έχει προσλάβει έχει προσλάβει τη Houlihan Lokey και την Admiralty Harbour Capital για να αξιολογήσει τη ρευστότητά της και να «διερευνήσει όλες τις εφικτές λύσεις» προκειμένου να απαλλαγεί από την αυξανόμενη κρίση χρέους την οποία αντιμετωπίζει.

Η κινεζική Lehman, όπως έχει χαρακτηριστεί, με χρέος που ξεπερνά τα 2 τρισεκατομμύρια Rmb,  θα μπορούσε να προκαλέσει ντόμινο κρίσεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας και στις διεθνείς αγορές ομολόγων, όπου έχει υπερδανειστεί.

Χάος στην αγορά ακινήτων

Σημειώνεται πως τα αυξανόμενα προβλήματα του ομίλου συνέπεσαν με ρυθμιστικά εμπόδια της κινεζικής κυβέρνησης εναντίον μεγάλων τεχνολογικών ομίλων, της βιομηχανίας ακινήτων και άλλων τομέων. 

Τη Δευτέρα, το υπουργείο στέγασης της χώρας ανακοίνωσε μια τριετή εκστρατεία επιθεώρησης για την ενίσχυση των ρυθμίσεων στον τομέα των ακινήτων. Πέρυσι, η κυβέρνηση εφάρμοσε μια αυστηρή πολιτική «τριών κόκκινων γραμμών» με στόχο τη μείωση της μόχλευσης, την οποία η κεντρική τραπεζική αρχή της Κίνας έχει χαρακτηρίσει ως τον μεγαλύτερο οικονομικό κίνδυνο της χώρας. 

Τις τελευταίες ημέρες, οι κινεζικές πλατφόρμες μέσων δικτύωσης πλημμύρισαν από αγοραστές ακινήτων που ανησυχούν ότι τα νέα τους σπίτια δεν θα ολοκληρωθούν και από επενδυτές που αγόρασαν προϊόντα διαχείρισης πλούτου που πωλήθηκαν για να χρηματοδοτήσουν έργα της Evergrande. 

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στα κεντρικά γραφεία του Evergrande στο Shenzhen και συναντήθηκαν με ανώτερα στελέχη, όταν ανεστάλησαν τις πληρωμές για ορισμένα προϊόντα διαχείρισης πλούτου.