Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το φετινό «Agri-Food Masterclass on Entrepreneurship»

Συμμετείχαν δεκαοκτώ startups από τον τομέα της αγρο-τεχνολογίας και βιο-τεχνολογίας, της αγρο-διατροφής, του αγρο-τουρισμού και συναφών υπηρεσιών.

Το ετήσιο «Agri-Food Masterclass on Entrepreneurship» πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα, από τις 3 ως τις 5 Νοεμβρίου, στο οποίο συμμετείχαν, κατόπιν επιλογής, συνολικά 18 νεοφυείς επιχειρήσεις (start-ups) με δραστηριότητα στους τομείς της αγρο-τεχνολογίας και βιο-τεχνολογίας, της αγρο-διατροφής, του αγρο-τουρισμού και συναφών υπηρεσιών.

Το διάρκειας τριών ημερών Masterclass είχε ως στόχο να βοηθήσει νεοφυείς επιχειρήσεις να διατυπώσουν τις επιχειρηματικές τους προτάσεις, να βελτιστοποιήσουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες, να αναπτύξουν επιχειρηματικές ικανότητες, να δικτυωθούν και να εξερευνήσουν τις επιχειρηματικές τους δυνατότητες μέσα στην Ευρωπαϊκή και την παγκόσμια αγορά. Το πρώτο βραβείο κέρδισε η Ελένη Γώγου, από τη start-up Natural Food Additives.

Το Masterclass είναι πρωτοβουλία και υποστηρίζεται από την Ολλανδική πρεσβεία στην Αθήνα και τον οργανισμό StartLife, ο οποίος εδρεύει στο Wageningen της Ολλανδίας. Φέτος, τοπικοί συν-διοργανωτές ήταν η θερμοκοιτίδα Orange Grove Patras, το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών και ο κόμβος καινοτομίας Aroma Hub. Οι νεοφυείς επιχειρήσεις συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και έλαβαν καθοδήγηση και εκπαίδευση από Ολλανδούς ειδικούς από το Wageningen University & Research. Το απόγευμα της Κυριακής 5 Νοεμβρίου, οι start-ups διαγωνίστηκαν σε ένα pitching event και επιλέχθηκε ένας νικητής. Οι start-ups παρουσίασαν το επιχειρηματικό τους μοντέλο, το οποίο επεξεργάστηκαν κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου (Masterclass), σε ένα κοινό από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της αγρο-διατροφής.

Στην νικήτρια Ελένη Γώγου από την νεοφυή επιχείρηση Natural Food Additives προσφέρεται η δυνατότητα να συμμετάσχει στο πρόγραμμα υποστήριξης από τον οργανισμό StartLife, το οποίο θα λάβει χώρα στο Wageningen για διάστημα 4-6 εβδομάδων, όπου θα μπορεί να παρακολουθήσει σεμινάρια και να λάβει εξατομικευμένη υποστήριξη και καθοδήγηση. Δωρεάν αεροπορικό εισιτήριο για την Ολλανδία θα παρασχεθεί από το Orange Grove Athens. Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, η Natural Food Additives θα έχει την ευκαιρία να συμμετέχει στον διαγωνισμό επιχειρηματικής παρουσίασης το 2018 στην οργάνωση F&ANext, όπου συναντώνται επενδυτές και νεοφυείς επιχειρήσεις στο χώρο της αγρο-διατροφής.

«Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να γίνει ένας πολύ μεγαλύτερος παραγωγός λαχανικών για την Ευρώπη και πέρα από αυτή», δήλωσε ο Πρέσβης της Ολλανδίας στην Ελλάδα, Caspar Veldkamp. «Όμως χρειάζεται να δοθεί ώθηση στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα για να φθάσετε εκεί. Έχουμε την πείρα που χρειάζεται αυτή η ώθηση και είμαστε ευτυχείς να μοιραζόμαστε τη γνώση μας», επεσήμανε ο Πρέσβης. «Υπάρχουν πολλά ταλέντα στην Ελλάδα. Πιστεύω πως είναι σημαντικό να υποστηρίζεις τα ταλέντα αυτά, που θα δώσουν ώθηση στην Ελληνική οικονομία και θα δημιουργήσουν επιχειρηματικές συνεργασίες για το Ευρωπαϊκό και το Ελληνικό μέλλον. Το Agri-Food Masterclass δημιουργήθηκε για να δώσει ώθηση στο ταλέντο και να προάγει την επιχειρηματικότητα. Είμαι λοιπόν στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω πως θα διοργανώσουμε το Agri-Food Masterclass ξανά τον επόμενο χρόνο, αυτή τη φορά στην Κρήτη.»

Το Masterclass υλοποιήθηκε από την StartLife, έναν Ολλανδικό οργανισμό για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στον αγρο-διατροφικό τομέα. Τα τελευταία 6 χρόνια, η StartLife βοήθησε περισσότερες από 170 νεοφυείς επιχειρήσεις να αναπτύξουν καινοτομίες. Ο οργανισμός StartLife βρίσκεται στην περιοχή Food Valley, που έχει ως κέντρο το Wageningen University & Research (WUR), ένα από τα πλέον διακεκριμένα Ευρωπαϊκά ερευνητικά κέντρα στο χώρο της αγρο-διατροφής και της θρέψης. Από την πλευρά της, η εταιρεία Tropos Branding Co εκπαίδευσε τις συμμετέχουσες start-ups στις τεχνικές επικοινωνίας και μέσων, καίριας σημασίας για το στήσιμο μιας επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Την πρωτοβουλία για την εκδήλωση είχε η Ολλανδική πρεσβεία στην Αθήνα, η οποία και την υποστήριξε έχοντας ως στόχο τη στήριξη νέων επιχειρηματιών και τη μετάδοση της Ολλανδικής γνώσης και πείρας στα οικοσυστήματα των νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Τοπικοί συν-διοργανωτές ήταν: η μη κερδοσκοπική οργάνωση Orange Grove Patras, ο νέος χώρος συνεργασίας και θερμοκοιτίδα νεοφυών επιχειρήσεων, ο οποίος βρίσκεται στην Πάτρα και έχει ως σκοπό την υποστήριξη νεοφυών επιχειρήσεων στην Δυτική Ελλάδα μέσα από προγράμματα διάρκειας 6 μηνών, το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, θερμοκοιτίδα εταιρειών τεχνολογίας, το οποίο στεγάζει και υποστηρίζει περισσότερες από είκοσι επιχειρήσεις στη Δυτική Ελλάδα και ο κόμβος καινοτομίας Aroma Innovation Hub, μια κοινή πρωτοβουλία με το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών με στόχο την ενθάρρυνση της καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στο χώρο της αγρο-διατροφής και των προϊόντων για την υγεία που βασίζονται σε φυτά. Η διοργάνωση έγινε εφικτό να υλοποιηθεί χάρη στην υποστήριξη των εταιρειών FrieslandCampina, Αθηναϊκή Ζυθοποιία, delivery.gr και Fibair broadband, όπως επίσης Τentoura Castro, Paxman and LAV και τους χορηγούς επικοινωνίας Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Skywalker.gr και Ύπαιθρος Χώρα.

Το 2018 το Agri-food Masterclass πρόκειται να διεξαχθεί στην Κρήτη. Πρόσθετη πληροφόρηση βρίσκεται στο Masterclass website, ενώ μπορεί κανείς να επικοινωνήσει στο hi@orangegrovepatras.biz, ή να καλέσει: +30 6 94 294 1886.