Με εισοδηματικά κριτήρια ο αριθμός των δόσεων στα ληξιπρόθεσμα χρέη

Με εισοδηματικά κριτήρια ο αριθμός των δόσεων στα ληξιπρόθεσμα χρέη

Η ρύθμιση θα είναι αυτοματοποιημένη και με βάση το οικονομικό προφίλ του οφειλέτη θα προσδιορίζεται ο μέγιστος αριθμός εξόφλησης των χρεών.

Eισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα διαμορφώνουν το πλήθος των δόσεων της επικείμενης νέας ρύθμισης οφειλών προς τις Εφορίες. Οι δόσεις θα ξεπερνούν τις 12 της τρέχουσας πάγιας ρύθμισης, αλλά το εάν θα φτάνουν τις 120 θα κριθεί μετά και τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, στο πλαίσιο της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Προς το παρόν, το οικονομικό επιτελείο αναζητεί τη χρυσή τομή ανάμεσα στην αναγκαία «γραφειοκρατία» των κριτηρίων υπαγωγής και την ευκολία πρόσβασης στη ρύθμιση, ώστε το νέο σύστημα να ξεκινήσει χωρίς προβλήματα, όπως προεκυψαν με τη ρύθμιση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, όπου η πληθώρα των κριτηρίων και των προϋποθέσεων οδηγούσε σε μεγάλες καθυστερήσεις ολοκλήρωσης της διαδικασίας.

Το οικονομικό επιτελείο είχε ζητήσει στα τέλη του 2018 από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η οποία και θα τρέξει τις διαδικασίες υπαγωγής, την εκπόνηση διαφορετικών σεναρίων αύξησης των δόσεων της πάγιας ρύθμισης οφειλών. Από την πλευρά της, η αρμόδια υφυπουργός Κατερίνα Παπανάτσιου είχε σημειώσει πως «αυτό που έχουμε τώρα είναι 12 και 24 δόσεις για κάποιες ειδικές περιπτώσεις. Αυτό το 12 εξετάζεται αυτή τη στιγμή για να δούμε μέχρι πού μπορεί να φτάσει για να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν πιο πολλές δόσεις οι οφειλέτες».

Οι προτάσεις της ΑΑΔΕ, με διάφορα εναλλακτικά σενάρια, βρίσκονται πλέον κατά πληροφορίες στη διάθεση του οικονομικού επιτελείου και εντός των ημερών κλειδώνουν οι πολιτικές αποφάσεις.

Η ενεργοποίηση της ρύθμισης αναμένεται εντός Φεβρουαρίου, λίγο μετά τις ανακοινώσεις για τον κατώτατο μισθό. Η ρύθμιση θα είναι αυτοματοποιημένη, θα αφορά όλους τους φορολογουμένους και με βάση το οικονομικό προφίλ του οφειλέτη θα προσδιορίζεται με ηλεκτρονικό τρόπο ο μέγιστος αριθμός εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων χρεών. Η ελάχιστη μηνιαία δόση θα είναι 50 ευρώ.