Με online εργαλεία απέναντι στον Covid-19 οι 3 στους 10 εξαγωγείς

Με online εργαλεία απέναντι στον Covid-19 οι 3 στους 10 εξαγωγείς
Photo: pixabay.com
Το 73% των εξαγωγικών επιχειρήσεων δεν έχει ενσωματώσει online B2B και B2C πλατφόρμες πωλήσεων, δείχνει έρευνα του ΣΕΒΕ.

Σε επενδύσεις για την ενσωμάτωση online B2B και B2C πλατφορμών στρέφεται μερίδα των εξαγωγικών επιχειρήσεων, αν και η πλειοψηφία δεν έχει υιοθετήσει ακόμη τέτοιες πρακτικές για να σχεδιάσει τη στρατηγική της επόμενης μέρας, μετά την πανδημία.

Αυτό αποτυπώνεται στην έρευνα για τον δείκτη εξαγωγικών προσδοκιών στο α’ εξάμηνο του 2021 που καταρτίζει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) σε συνεργασία με την εταιρεία DHL.

Από την έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 12/4 έως 14/5 διαπιστώνεται ότι πάνω από τις μισές επιχειρήσεις είδαν τις εξαγωγές τους είτε να αυξάνονται (24%) είτε να διατηρούν τον ρυθμό προ πανδημίας (32%). Όμως ένα σημαντικό ποσοστό επιχειρήσεων, της τάξης του 44%, αναφέρει στην έρευνα ότι οι εξαγωγές του επηρεάστηκαν αρνητικά. Για τις διοικήσεις όλων των επιχειρήσεων οι επιπτώσεις της νόσου Covid-19 είναι στο επίκεντρο και επηρεάζουν τη διαμόρφωση του εξαγωγικού πλάνου.

Για την διαχείριση αυτών των προκλήσεων που αναδύθηκαν με την πανδημία πολλές επιχειρήσεις επένδυσαν σε ψηφιακά εργαλεία ενώ ένας σημαντικός αριθμός μελετά δυνατότητες ενσωμάτωσης τεχνολογιών που θα διευκολύνουν την εξαγωγική του δραστηριότητα υπερβαίνοντας τις δυσκολίες της τρέχουσας συγκυρίας. Στην έρευνα οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν σχετικά με το αν η επιχείρησή τους έχει ενσωματώσει online B2B και B2C πλατφόρμες εξαγωγικών πωλήσεων. Το 73% απάντησε αρνητικά ενώ το 27% ανέφερε ότι έχει επενδύσει σε online πλατφόρμες. Σε ερώτημα για τα σχέδια της επιχείρησης ως προς τη συμμετοχή σε ψηφιακές δράσεις με σκοπό την ενίσχυση της εξωστρέφειας, σχεδόν οι μισές (51%) απαντούν θετικά και 49% αρνητικά. Ένα άλλο ερώτημα έχει να κάνει με την ύπαρξη ή μη σχεδίου ανάπτυξης των εξαγωγών που θα πραγματοποιηθεί με τη λήξη της πανδημίας. Το 69% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι έχει καταρτίσει σχέδιο επόμενης μέρας ενώ το 31% απάντησε αρνητικά στο ερώτημα.

Αισιοδοξία για την επόμενη μέρα

Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι ο δείκτης TCI SEVE-DHL για το α’ εξάμηνο του 2021 αποτυπώνει την αισιοδοξία των επιχειρηματιών. Διαμορφώθηκε στις 138,8 μονάδες (όπου TCI>100 = αισιοδοξία και TCI<100 = απαισιοδοξία) έναντι 123,0 μονάδων του β’ εξαμήνου του 2020 και 86,8 μονάδων του α’ εξαμήνου του 2020. Το 58% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι αναμένει αύξηση εξαγωγών στο α’ εξάμηνο του 2021 και το 34% σταθερότητα, ενώ μόλις το 8% αναμένει μείωση. Για τις διεθνείς οικονομικές συνθήκες, οι επιχειρηματίες αναμένουν μικρή βελτίωση σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο, με το 51% να αναμένει βελτίωση και το 24% σταθερότητα. Αισιοδοξία επικρατεί και για τις εγχώριες πωλήσεις, καθώς το 59% αναμένει αύξηση έναντι μόλις 7% που  παρουσιάζεται απαισιόδοξο και δηλώνει ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, οι εγχώριες πωλήσεις θα μειωθούν.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε επιλεγμένο δείγμα 250 εξαγωγικών επιχειρήσεων από όλη τη χώρα (εκ των οποίων 219 ανταποκρίθηκαν). Η επιλογή των επιχειρήσεων έγινε από τη βάση δεδομένων της ICAP, με αρχικό κριτήριο τις επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο πάνω από 1 εκατ. ευρώ με δραστηριότητα σε πρωτογενή παραγωγή, βιομηχανία και εμπόριο. Η υλοποίηση της έρευνας έγινε από το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών & Σπουδών (ΙΕΕΣ) του ΣΕΒΕ, με Επιστημονικό Σύμβουλο τον Καθηγητή Ιωάννη Χατζηδημητρίου, Διευθυντή του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στις Διεθνείς Επιχειρηματικές Δραστηριότητες του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.