Με παρέμβαση Ντράγκι η επίσπευση των πλειστηριασμών

Με παρέμβαση Ντράγκι η επίσπευση των πλειστηριασμών
European Central Bank president Mario Draghi arrives for a news conference at the ECB headquarters in Frankfurt, Germany, September 3, 2015. The European Central Bank said on Thursday it was holding its 60 billion euro a month asset purchase limit unchanged but raised the amount of any one issue it could buy to 33 percent from 25 percent. REUTERS/Ralph Orlowski - RTX1QWNS

Το ζήτημα που έχει προκύψει με την αποχή των συμβολαιογράφων προκαλεί πονοκεφάλους στο οικονομικό επιτελείο.

 

Η παρέμβαση του επικεφαλής της ΕΚΤ κατά το Eurogroup της Δευτέρας έδωσε το στίγμα για το πού θα κινηθεί η αξιολόγηση. Ο Μάριο Ντράγκι, που μόλις είχε ενημερωθεί για την αποχή των συμβολαιογράφων από τους πλειστηριασμούς έως τα τέλη του έτους, αλλά και για την ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, που έθετε την κυβέρνηση ενώπιον των ευθυνών της, ζήτησε ρητά να ληφθούν μέτρα για την επίσπευση των πλειστηριασμών.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεσμεύθηκε και… σειρά παίρνει τώρα η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, ενημέρωσε την Τετάρτη τους βουλευτές για  την αναγκαιότητα να προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί, καθώς, όπως παραδέχθηκε, σε αντίθετη περίπτωση, θα υπάρξει θέμα με τα stress tests των τραπεζών και κίνδυνος νέας ανακεφαλαιοποίησης.

Σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, δεν είναι ούτε προοδευτικά δίκαιο, ούτε αριστερό να προστατεύεται η πρώτη κατοικία με αντικειμενική αξία άνω των 300.000 ευρώ.

Το θέμα που ανέδειξαν και οι FT, οδηγεί στη λήψη μέτρων για την προστασία των συμβολαιογράφων, οι οποίοι θα κληθούν αύριο να αποφασίσουν εκ νέου, εάν η αυτεπάγγελτη δίωξη όσων παρεμποδίζουν τη διεξαγωγή των πλειστηριασμών είναι αρκετή για την προστασία τους.

Κρίσιμο παραμένει το κατά πόσο θα μπορέσει να λειτουργήσει η πλατφόρμα για  τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς στις 29 Νοεμβρίου, όπως έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, καθώς και εάν θα επιτευχθεί ο στόχος για 5.000 πλειστηριασμούς έως τα τέλη του έτους.

Η ουσία είναι, πάντως, πως το θέμα των πλειστηριασμών εξελίσσεται σε «κλειδί» για την τρίτη αξιολόγηση, αφού αποτελεί «κόκκινο πανί» για την ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος.