Με ποιο τρόπο επηρεάζει η εξωτερική εμφάνιση την καριέρα σας;

Με ποιο τρόπο επηρεάζει η εξωτερική εμφάνιση την καριέρα σας;
man straightening his tie

Μέχρι που μπορείτε να φτάσετε στην ιεραρχία αν έχετε μια καλή εξωτερική εμφάνιση; 

Όποιος πει πως η εξωτερική εμφάνιση δεν παίζει ρόλο στην σταδιοδρομία κάποιου, είναι αφελής.

Το «hello affect», η πρώτη εντύπωση δηλαδή που σχηματίζει κάποιος όταν δει έναν άνθρωπο, παίζει καταλυτικό ρόλο. Και η πρώτη αυτή εντύπωση διαμορφώνεται βάσει εξωτερικών χαρακτηριστικών.

Αυτό είναι περισσότερο εμφανές σε επαγγέλματα όπως το μόντελινγκ, την υποκριτική, τα media και άλλα που συνδέονται με τη μόδα. Ακόμη και οι σχεδιαστές μόδας, στυλίστες και άλλοι που βρίσκονται από «πίσω» πρέπει να έχουν μια όμορφη εμφάνιση καθώς επικρατεί η άποψη πως αν ξέρουν να φροντίζουν τους εαυτούς τους θα ξέρουν να κάνουν και τους άλλους να δείχνουν όμορφοι.

Και σε άλλα επαγγέλματα, όμως, όπως εκείνα που έχουν να κάνουν με πελατειακές σχέσεις – η εμφάνιση παίζει σημαντικό ρόλο. Οι άνθρωποι έχουν την προδιάθεση να είναι πιο δεκτικοί σε ευχάριστους ανθρώπους που αναζητούν. Ο βαθμός καλής εμφάνισης διαφέρει από κλάδο σε κλάδο και η επίδραση είναι πιο διακριτική , σε πιο σοβαρές θέσεις εργασίας. Ακόμη και αν ένα άτομο δεν είναι όμορφο, αν φροντίζει τον εαυτό του , σίγουρα θα έχει καλύτερη αντιμετώπιση.

Ωστόσο, η καλή εμφάνιση δεν είναι ένα υποκατάστατο των πραγματικών προσόντων και ικανοτήτων. Μια καλή εμφάνιση μπορεί να σας ανοίξει μια πόρτα, αλλά αν δεν είστε καλοί στη δουλειά σας δε θα σας οδηγήσει κάπου.

Αντίστοιχα, για δουλειές που έχουν τεχνικές απαιτήσεις η καλή εμφάνιση δε θα σας δώσει καν την ευκαιρία για συνέντευξη.