Με ποιον τρόπο η νέα ταινία Star Wars μετατρέπεται σε απόλυτο εργαλείο για κυβερνοεγκληματίες

Η ανυπομονησία πολλών που κατεβάζουν ή κάνουν streaming την ταινία από αμφιλεγόμενα sites οδηγεί σε πολύ άσχημα αποτελέσματα.

Οι δημοφιλείς ταινίες χρησιμοποιούνται συχνά από ψηφιακούς εγκληματίες ως δόλωμα για τη διανομή κακόβουλου λογισμικού και το τελευταίο “Star Wars: The rise of Skywalker” δεν αποτελεί εξαίρεση. Φέτος, η τελευταία ταινία της τριλογίας, τράβηξε την προσοχή των επιτιθέμενων ακόμη και πριν από την πρεμιέρα της, με δόλιες ιστοσελίδες και κακόβουλα αρχεία να κατακλύζουν το διαδίκτυο.

Οι ταινίες είναι μία από τις κύριες μορφές ψυχαγωγίας στις οποίες οι χρήστες επιδιώκουν να έχουν δωρεάν πρόσβαση, γεγονός που δημιουργεί γόνιμο έδαφος για ψηφιακές επιθέσεις. Το online streaming, τα torrents και άλλες μέθοδοι ψηφιακής διανομής συχνά παραβιάζουν τα πνευματικά δικαιώματα, ωστόσο παραμένουν δημοφιλής πηγή ελεύθερου περιεχομένου. Τα torrent-trackers και οι παράνομες πλατφόρμες streaming αποτελούν απειλή για την ψηφιακή ασφάλεια των χρηστών, καθώς μπορούν να φιλοξενούν κακόβουλα αρχεία, καλυμμένα πίσω από το όνομα αρχείων ταινιών. Δεδομένης αυτής της τάσης, η Kaspersky μελέτησε τους τρόπους που οι ψηφιακοί εγκληματίες εκμεταλλεύτηκαν το όνομα “Star Wars” προκειμένου να ξεγελάσουν τους φανατικούς της Επαναστατικής Συμμαχίας (Rebel Alliance).

Το ενδιαφέρον του κοινού για το «Star Wars: The Rise of Skywalker», το οποίο κυκλοφορεί στις 19 Δεκεμβρίου, έχει τραβήξει και το ενδιαφέρον των ψηφιακών εγκληματιών. Οι ερευνητές της Kaspersky εντόπισαν πάνω από 30 δόλιες ιστοσελίδες και προφίλ σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που παρουσιάζονταν ως επίσημοι λογαριασμοί ταινιών (ο πραγματικός αριθμός αυτών των ιστοσελίδων μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος) που υποτίθεται ότι διανέμουν δωρεάν αντίγραφα της τελευταίας ταινίας. Οι ιστότοποι αυτοί συλλέγουν τα δεδομένα της πιστωτικής κάρτας των ξένοιαστων χρηστών, υπό την πρόφαση της αναγκαίας καταχώρισής τους στον ιστότοπο.

Τα domains των ιστότοπων που χρησιμοποιούνται για τη συλλογή προσωπικών δεδομένων και τη διάδοση κακόβουλων αρχείων συνήθως αντιγράφουν το επίσημο όνομα της ταινίας και παρέχουν αναλυτικές περιγραφές και υποστηρικτικό περιεχόμενο, ξεγελώντας έτσι τους χρήστες ώστε να πιστέψουν ότι ο ιστότοπος συνδέεται με κάποιο τρόπο με την επίσημη ταινία. Αυτή η πρακτική ονομάζεται «Black SEO», και επιτρέπει στους εγκληματίες να προωθούν ιστοσελίδες phishing ψηλά στα αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησης (τέτοια αποτελέσματα συχνά εμφανίζονται για όρους αναζήτησης όπως «όνομα-ταινίας δωρεάν παρακολούθηση»).

Για την περαιτέρω υποστήριξη της προώθησης δόλιων ιστοσελίδων, οι ψηφιακοί εγκληματίες έχουν επίσης ρυθμίσει το Twitter και άλλους λογαριασμούς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου διανέμουν links στο περιεχόμενο. Σε συνδυασμό με κακόβουλα αρχεία που μοιράζονται σε torrents, αυτό φέρνει στους εγκληματίες τα επιθυμητά αποτελέσματα. Μέχρι στιγμής, 83 χρήστες έχουν ήδη επηρεαστεί από 65 κακόβουλα αρχεία που παρουσιάζονταν ως αντίγραφα της ταινίας.

Το phishing δεν είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο οι ψηφιακοί εγκληματίες χρησιμοποιούν δημοφιλείς ταινίες προς όφελός τους. Όπως και με τις δημοφιλείς τηλεοπτικές εκπομπές, συχνά συγκαλύπτουν κακόβουλα προγράμματα ως ακόμα ένα επεισόδιο της ιστορίας. Το 2019, η Kaspersky εντόπισε 285.103 απόπειρες «μόλυνσης» 37.772 χρηστών που αναζητούσαν ταινίες της δημοφιλούς σειράς ταινιών, που υποδηλώνει μια αύξηση της τάξης του 10% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ο αριθμός των μοναδικών αρχείων που χρησιμοποιήθηκαν με στόχο χρήστες ανήλθε στα 11.499 – μια πτώση 30% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Τα δεδομένα δείχνουν ότι ακόμη και χρόνια μετά την πρεμιέρα της ταινίας, ένας σημαντικός αριθμός χρηστών εξακολουθεί να αναζητά κακόβουλα αρχεία με την ελπίδα να παρακολουθήσει τις δημοφιλείς διαστημικές περιπέτειες δωρεάν.

Επιθέσεις κακόβουλου λογισμικού με θέμα «Star Wars»

  2018 2019 Αλλαγή
Επιθέσεις που εντοπίστηκαν 257.580 285.103 +10%
Αριθμός μοναδικών αρχείων 16.395

 

11.499 -30%
Χρήστες-στόχος 50.196 37.772 -25%

«Είναι τυπικό για τους απατεώνες και τους ψηφιακούς εγκληματίες να προσπαθούν να κεφαλαιοποιήσουν δημοφιλείς θεματικές, και ο «Πόλεμος των Άστρων» είναι ένα καλό παράδειγμα για αυτόν τον μήνα. Καθώς οι επιτιθέμενοι καταφέρνουν να εισχωρήσουν κακόβουλους ιστότοπους και περιεχόμενο στα αποτελέσματα αναζήτησης, οι φανς πρέπει να παραμείνουν προσεκτικοί ανά πάσα στιγμή. Συμβουλεύουμε τους χρήστες να είναι σε επαγρύπνηση και να απολαμβάνουν τις αγαπημένες τους ταινίες στη μεγάλη οθόνη και σε εγκεκριμένες ασφαλείς πλατφόρμες», σχολιάζει η Tatiana Sidorina, ερευνήτρια ασφάλειας στην Kaspersky.