Με προσφορές- «μαμούθ» 18,8 δισ. ευρώ έκλεισε το βιβλίο για το 15ετές

Με προσφορές- «μαμούθ» 18,8 δισ. ευρώ έκλεισε το βιβλίο για το 15ετές
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Το mandate στους οίκους, οι προσδοκίες για την κατανομή και ο σχεδιασμός.

Πάνω από τα 18,8 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι προσφορές των επενδυτών στο βιβλίο που άνοιξε νωρίτερα ο ΟΔΔΗΧ για την έκδοση 15ετούς ομολόγου. Το βιβλίο προσφορών για την έκδοση άνοιξε σήμερα το πρωί ενώ η Αθήνα άντλησε τελικά 2,5 δισ. ευρώ.

Οι αρχικές σκέψεις για την αποτίμηση του τίτλου (IPT) ήταν στα Mid Swaps + 175 μονάδες βάσης, κάτι που οδηγεί το κουπόνι της έκδοσης κοντά στο 2,1%. Ωστόσο, η έκρηξη της ζήτησης από τους επενδυτές οδηγεί σε μείωση του κόστους, αρχικά στα Mid Swaps + 170 μονάδες βάσης και στη συνέχεια στα Mid Swaps + 165 μονάδες βάσης, ήτοι κοντά στο 2%. 

Σύμφωνα με την πρόσκληση στους επενδυτές, ο τίτλος ωριμάζει στις 4 Φεβρουαρίου του 2035 ενώ ο διακανονισμός λαμβάνει χώρα στις 4 Φεβρουαρίου 2020.

Σημειώνεται ότι χθες δόθηκε σχετικό mandate σε BNP Paribas, Barclays, BofA, Goldman Sachs, HSBC και JP Morgan για την αναδοχή της έκδοσης που ωριμάζει το 2035.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η αγορά περίμενε πως αν υπήρχε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας από τη Fitch, όπως και έγινε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, η επόμενη άμεση κίνηση του ΟΔΔΗΧ θα ήταν η έκδοση 15ετών ομολόγων, προκειμένου να ξεπεραστεί η διαχωριστική γραμμή του 2032, πέραν της οποίας οι θεσμοί έχουν πει πως θα επανεξετάσουν τυχόν ζητήματα βιωσιμότητας του χρέους.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η απόδοση ενός 15ετούς ομολόγου στις σημερινές συνθήκες θα μπορούσε να κυμανθεί πέριξ ή και οριακά κάτω από το 2%.

Η κατανομή

Στην έκδοση του δεκαπενταετούς ομολόγου, πέραν του κόστους δανεισμού, εξίσου σημαντική θα είναι και η κατανομή του μεταξύ των επενδυτών και η ενδυνάμωση της επενδυτικής βάσης για τα εγχώρια ομόλογα. Το 2019, η βάση των επενδυτών μετακινήθηκε προς τους μακροπρόθεσμους επενδυτές και διευρύνθηκε το μερίδιο των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών ταμείων και αντίστοιχα μειώθηκε η διάθεση των τίτλων σε hedge funds.

Ο στόχος για την επιθυμητή κατανομή ανά κατηγορία επενδυτή στην πρωτογενή αγορά θα είναι να ξεπεράσει το 75% σε real money επενδυτές και χαμηλότερο από 10% σε hedge funds και 10% σε τραπεζικά πιστωτικά ιδρύματα. Η ποιοτική αναβάθμιση του 2019 έναντι του 2018 πιθανότατα να επιτρέψει μια τέτοια κατανομή των ομολόγων, η οποία αν επιτευχθεί, θα είναι μεγάλη επιτυχία.

Πέραν της έκδοσης του δεκαπενταετούς ομολόγου, οι κινήσεις του ΟΔΔΗΧ φέτος θα είναι σημαντικές. Στο τέλος του 2020, τα έντοκα γραμμάτια αναμένεται να μειωθούν στα 8,2 δισ. ευρώ από τα 12,6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019. Η στρατηγική χρηματοδότησης του ΟΔΔΗΧ για το έτος 2020 θα επικεντρωθεί στη συνεχή παρουσία στις διεθνείς αγορές χρεογράφων, συνοδευόμενη από τη μείωση του χρέους, διατηρώντας παράλληλα το σημερινό επίπεδο των ταμειακών διαθεσίμων.

ΟΔΔΗΧ: Το 15ετές ομόλογο δείχνει στις αγορές ότι «μπορούμε»

Στην ισχυρή ζήτηση που συνάντησε η έκδοση 15ετούς ομολόγου στέκεται άρθρο των Financial Times.
Όπως σημειώνει, πρόκειται για τη μεγαλύτερης διάρκειας έκδοση μετά την κρίση χρέους και φιλοξενεί δηλώσεις του επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Δημήτρη Τσάκωνα, ο οποίος τονίζει πως η χώρα έχει ήδη καλυμμένες τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για τη φετινή χρονιά.

Ο ίδιος σημειώνει πως η έκδοση θα μειώσει την εξάρτηση από βραχυπρόθεσμα έντοκα γραμμάτια και πως δείχνει ότι αυξάνει το ενδιαφέρον των επενδυτών. «Προσφέρει στις αγορές το μήνυμα ‘ναι, μπορούμε’».

Η έκδοση έρχεται μετά από μια πορεία ταχείας αποκλιμάκωσης των επιτοκίων δανεισμού. «Πιστεύουμε ότι τα μεγάλα κέρδη για τα ελληνικά ομόλογα έχουν παρέλθει», υποστηρίζει ο Nick Wall, διαχειριστής στη Merian Global Investors που διακρατεί ελληνικούς τίτλους. «Δεν υπάρχει όμως και αφθονία επιλογών για επενδυτές κυβερνητικών ομολόγων που επιθυμούν και λίγη απόδοση».

Αναλυτές στη Rabobank δηλώνουν ότι οι εκδόσεις ελληνικών ομολόγων «έχουν στην πράξη δημιουργήσει τη δική τους ζήτηση, δείχνοντας ότι η χώρα οδεύει προς την επιστροφή στην κανονικότητα».