Με το βλέμμα στην Κομισιόν για τις παροχές Τσίπρα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να στείλει το πρώτο σοβαρό μήνυμα για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν λίγο πριν τις εκλογές.

Την πρώτη σοβαρή αξιολόγηση των παροχών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση αναμένεται να γνωστοποιήσει σήμερα η Κομισιόν, με όλα όσα γνωρίζουμε ως τώρα να μην στέλνουν θετικά μηνύματα προς την κυβέρνηση.

Ήδη από τον περασμένο μήνα ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, είχε προειδοποιήσει την Ελλάδα για τον κίνδυνο να μην επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ για φέτος.

Σύμφωνα με τις διαρροές των προηγούμενων ημερών, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν διαπιστώσει μια ιδιαίτερη χαλάρωση της κυβέρνησης στην τήρηση των προαπαιτουμένων, καθώς και πολύ μεγάλες καθυστερήσεις σε συγκεκριμένα μέτρα, όπως η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και του πλειοψηφικού κεφαλαίου των ΕΛΠΕ, η πρόσληψη προσωπικού στην ΑΑΔΕ και η πώληση του 30% του Διεθνούς Αερολιμένος Αθηνών.

Επιπλέον υπάρχει πολύ μεγάλη δυσφορία όσον αφορά το κομμάτι της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών, με τους θεσμούς να χαρακτηρίζουν «απογοητευτικό» τον ρυθμό εκτέλεσης του μέτρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κομισιόν θα εξετάσει μόνο τα μέτρα για το 2019 και όχι για το 2020, καθώς η χρονιά αυτή θα μπει στο «μικροσκόπιο» της Επιτροπής στο πλαίσιο του επόμενου προϋπολογισμού.

Υπάρχουν, τέλος, αναφορές σε νούμερα όσον αφορά τη δημοσιονομική «τρύπα» από το μέτρο των 120 δόσεων. Με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά από δημοσιογραφικές πηγές, το κενό μπορεί να φτάσει ως και το 1 δισ. ευρώ, με τους υπολογισμούς να βασίζονται στα βασικά σενάρια που αφορούν τη ροή εσόδων πριν και μετά την εφαρμογή του μέτρου.