Με τον «αέρα» των δηλώσεων Λαγκάρντ, το πρώτο αναγνωριστικό Euroworking Group για την Ελλάδα

Με τον «αέρα» των δηλώσεων Λαγκάρντ, το πρώτο αναγνωριστικό Euroworking Group για την Ελλάδα
Óõíåäñßáóç ôïõ Eurogroup ôçí ÄåõôÝñá 4 Äåêåìâñßïõ 2017, óôéò ÂñõîÝëëåò. (EUROKINISSI/ÅÕÑÙÐÁÚÊÇ ÅÍÙÓÇ) Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι επόμενες μέρες αναμένεται να κρίνουν τη στάση που θα κρατήσουν οι θεσμοί στα ελληνικά αιτήματα.

Την παρουσίαση των βασικών αξόνων της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης παρουσιάζει σήμερα για πρώτη φορά στο Euroworking Group ο νέος εκπρόσωπος της χώρας μας, καθηγητής Μιχάλης Αργυρού.

Ο νέος πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) στις Βρυξέλλες αναμένεται να προϊδεάσει τους θεσμούς για όσα πρόκειται να ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, καθώς και τις βασικές γραμμές με τις οποίες θα προσέλθει σε μερικές μέρες στο επερχόμενο Eurogroup ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι άξονες της οικονομικής στρατηγικής που θα μεταφέρει ο Μιχάλης Αργυρού αφορούν:

  • Την τόνωση της ανάπτυξης και των επενδύσεων.
  • Τη μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα. Σύμμαχος της θέσης αυτής είναι η Κριστίν Λαγκάρντ η οποία την Τετάρτη δήλωσε πως το 3,5% εμποδίζει την ανάπτυξη στην Ελλάδα. Η επόμενη επικεφαλής της ΕΚΤ έθεσε ως βιώσιμο στόχο ένα πλεόνασμα της τάξης του 1,5% – 2%.
  • Μείωση των φορολογικών βαρών σε πολίτες και επιχειρήσεις.
  • Πρόωρη αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ ύψους 2,7 δισ. ευρώ.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η στάση που θα κρατήσουν οι θεσμοί στα θέματα που θα τεθούν στο τραπέζι σε Euroworking Group και Eurogroup, καθώς ακολουθεί η τέταρτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση της Ελλάδας αλλά και οι διαβουλεύσεις για τον προϋπολογισμό του 2020. Ισχυρά χαρτιά αποτελούν για την ελληνική κυβέρνηση η στάση της Κριστίν Λαγκάρντ για τα πλεονάσματα, αλλά και η ραγδαία αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων κάτω και από το 1,6% για το δεκαετές. Επιπλέον, η αύξηση των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες και η πλήρης άρση των capital controls έρχεται να συμπληρώσει ένα θετικό μίγμα για τις μελλοντικές αποφάσεις που αφορούν μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης και τόνωσης της πραγματικής οικονομίας.

Διαβάστε ακόμη: Στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 2% το 2021 θέτει η κυβέρνηση μετά τις δηλώσεις Λαγκάρντ