Το στίγμα αισιοδοξίας Μητσοτάκη στη ΔΕΘ και το δώρο Λαγκάρντ

Το στίγμα αισιοδοξίας Μητσοτάκη στη ΔΕΘ και το δώρο Λαγκάρντ
Πέρα από το μάλλον “συνετό” καλάθι των οικονομικών εξαγγελιών του επόμενου έτους, βασικός στόχος του πρωθυπουργού είναι να καταδείξει ότι το κλίμα στην οικονομία ήδη αλλάζει με πρακτικό αντίκτυπο στις ζωές των πολιτών.

Βίκυ Σαμαρά

Το μήνυμα ότι ήδη η κατάσταση στην οικονομία και γενικότερα στη χώρα αλλάζει θέλει να μεταδώσει στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας ένα στίγμα αισιοδοξίας με βάση ορισμένα γεγονότα που έχουν λάβει χώρα από τις εκλογές μέχρι σήμερα.

Κυβερνητικά στελέχη λένε χαρακτηριστικά ότι ο κ.Μητσοτάκης δεν ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη μόνο για να εξαγγείλει την οικονομική πολιτική του επόμενου έτους, αλλά ότι στόχος είναι να εμπεδωθεί γενικότερα πως το κλίμα έχει αλλάξει.

Βεβαίως και το οικονομικό επιτελείο αναζητεί εκπλήξεις που θα μπορούσαν να προστεθούν στο “καλάθι” του πρωθυπουργού, αλλά με δεδομένους τους δημοσιονομικούς περιορισμούς αυτές δεν μπορούν προφανώς να είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακές. Θα πρόκειται σύμφωνα με όσα τουλάχιστον έχουν διαρρεύσει μέχρι στιγμής για ένα “συνετό” καλάθι με βασικό σίγουρο “ατού” τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 2020, μέτρο που θα συνδεθεί στο κυβερνητικό αφήγημα με την ανάπτυξη για όλους μέσω της δημιουργίας περισσότερων και καλών θέσεων εργασίας.

Όμως η κυβέρνηση ήδη εστιάζει και σε όσα έχουν εν τω μεταξύ γίνει όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ από εφέτος και η νέα ρύθμιση για τις 120 δόσεις.

Ενδεικτικό είναι ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας χθες κατά το briefing εστίασε ιδιαίτερα στη ρύθμιση για τις 120 δόσεις, επισημαίνοντας ότι η ελάχιστη μηνιαία καταβολή μειώνεται από τα 30 στα 20 ευρώ, το επιτόκιο μειώνεται από το 5% στο 3%, δίνεται η δυνατότητα ένταξης στη ρύθμιση όλων των νομικών προσώπων που έχουν βασική οφειλή μέχρι 1 εκατ. ευρώ, καθώς και η δυνατότητα σε περίπου 1.100.000 πολίτες, που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο κατασχέσεων και μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, να απαλλαγούν από το βραχνά αυτό, καθώς τα μέτρα αυτά αναστέλλονται για όσους εντάσσονται και τηρούν τη ρύθμιση.

Η κυβέρνηση επίσης προβάλλει μεγάλες επενδύσεις που προχωράνε ως χαρακτηριστικά παραδείγματα της νέας πιο φιλικής προς τις επενδύσεις φιλοσοφίας, όπως το Ελληνικό, το επενδυτικό πρόγραμμα της Cosco στον Πειραιά και η επένδυση της «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική.

Στην πιο “μεγάλη εικόνα”, σε Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών δηλώνουν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι και αισιόδοξοι μετά τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, που φεύγει από το ΔΝΤ αλλά έρχεται στην ΕΚΤ, για την ανάγκη μείωσης των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας. Θέλουν έτσι να διατηρούν ζωντανή τη συζήτηση για τα πλεονάσματα, έστω και εάν ήδη ως αξιωματική αντιπολίτευση η ΝΔ είχε αποδεχθεί πως αυτό το θέμα μετατίθεται για το 2021. Αλλά το κλίμα που θέλουν να καλλιεργούν είναι πως υπάρχει περισσότερο φως στο βάθος του τούνελ, για περισσότερες και ευρύτερες φοροελαφρύνσεις στο μέλλον

Πηγή: news247.gr