Με τροπολογία ο «κόφτης»

Με τροπολογία ο «κόφτης»
O ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος (Δ) και ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης (Κ) συζητούν κατά τη διάρκεια Συζήτησης της Οδηγίας 2009/138/ΕΚ και τις τηλεοπτικές άδειες, στη Βουλή,την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016. Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά στην οποία σημειώνεται ότι ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών θα οριστεί με διάταξη νόμου η οποία θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια του κοινοβουλίου. Στην αιτιολογική έκθεση, επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση επιβάλλεται προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα ο διαγωνισμός «για την αδειοδότηση των παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης, και να δημοπρατηθούν το συντομότερο δυνατό, οι σχετικές άδειες».Επίσης επισημαίνεται ότι λήφθηκε υπόψη η αδυναμία συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και το γεγονός ότι η προθεσμία των προς χορήγηση δημοπρατούμενων αδειών έληξε στις 31.12.2015.ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ - ΜΠΕ/Αλεξανδρος Μπελτές

Στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών μπαίνει ο μηχανισμός αυτόματης διόρθωσης.

Με τροπολογία, η οποία θα κατατεθεί στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, θα περάσει ο μηχανισμός αυτόματης διόρθωσης αφού συνεχίζουν να υπάρχουν διαφορές με τους Ευρωπαίους δανειστές σε ό,τι αφορά την λειτουργία του.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει ότι θα πρέπει οι μεγάλοι λογαριασμοί του προϋπολογισμού, που αφορούν τα κονδύλια για τους μισθούς και τις συντάξεις, να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των περικοπών ώστε ο μηχανισμός να φαίνεται και να είναι αξιόπιστος, όταν και εάν θα χρειαστεί να εκπληρώσει το ρόλο του.

Επίσης θέλουν να εξασφαλίσουν ότι ο αυτόματος μηχανισμός θα είναι απολύτως…. «αυτόματος» και θα πρέπει να λειτουργεί σε κάθε περίπτωση χωρίς την παρέμβαση ή την καθυστέρηση είτε της μιας είτε της άλλης πλευράς

Ο προβληματισμός εντοπίζεται στο πως και πότε το ΥΠΟΙΚ θα μπορεί να παρεμβαίνει ζητώντας την αντικατάσταση των μέτρων. Μια τέτοια διαδικασία απαιτεί σημαντική προεργασία, που απαιτεί διαπραγμάτευση και συμφωνία με τους δανειστές σε ότι αφορά την φύση και την κοστολόγηση κάθε μέτρου.

Οι Ευρωπαίοι επιμένουν και αυτή η διαδικασία να αυτοματοποιηθεί, έχοντας από πριν συμφωνηθεί κάποια φορολογικά μέτρα που θα παίζουν το ρόλο του «ισοδύναμου» σε περικοπές.

Όλα αυτά τα θέματα επανήλθαν την Τρίτη με την επανέναρξη της επικοινωνίας μεταξύ του υπουργείου των οικονομικών και των δανειστών και κρίθηκε ότι δεν υπάρχει επαρκής χρόνος για να κλείσουν μέχρι και την Τετάρτη οπότε το υπουργείο θα καταθέσει στην Βουλή το πολυνομοσχέδιο με το οποίο θα κλείνει τα 18 προαπαιτούμενα που θα οδηγήσουν στο κλείσιμο της αξιολόγησης και την εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα.

Έτσι επιλέχθηκε η λύση της τροπολογίας που θεωρητικά δίνει ένα μικρό ακόμη περιθώριο χρόνου μέχρι και την Κυριακή, ημέρα της ψήφισης του νομοσχεδίου.

Πηγή: news247.gr