Μέχρι και τα 52 δισ. ευρώ μπορεί να φτάσει η ζημιά για την ιταλική οικονομία λόγω κορωνοϊού

Μέχρι και τα 52 δισ. ευρώ μπορεί να φτάσει η ζημιά για την ιταλική οικονομία λόγω κορωνοϊού
epa08306624 An Italian police officer wearing a protective mask carries out checks of papers in Milan, Italy, 19 March 2020. Italy has reported at least 35,713 confirmed cases of the COVID-19 disease caused by the SARS-CoV-2 coronavirus and 2,978 deaths so far. The Mediterranean country remains in total lockdown as the pandemic disease spreads through Europe. EPA/MOURAD BALTI TOUATI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Παράλληλα, σε μαζική υποβάθμιση των προοπτικών για τις ιταλικές τράπεζες προχωρά η Moody’s.

Η ιταλική οικονομία κινδυνεύει να υποστεί τεράστια ζημιά από την κρίση του κορονοϊού, σύμφωνα με την Εμπορική Ένωση Ιταλίας Confcommercio.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Confcommercio, «με την παρατεταμένη διακοπή λειτουργίας τομέων, όπως αυτοί του εμπορίου, του τουρισμού, των μεταφορών, των υπηρεσιών και επαγγελμάτων, η κρίση αυτή, με την προοπτική μακράς παράτασής της, θα προκαλέσει μείωση της κατανάλωσης, η οποία μπορεί να αγγίξει και τα 52 δισεκατομμύρια ευρώ».

Παράλληλα η εμπορική αυτή ένωση «θεωρεί ρεαλιστική πρόβλεψη ότι η χώρα θα μπορέσει να ξαναλειτουργήσει κανονικά μόνο τον Οκτώβριο». Σε αυτή την φάση, όπως τονίζεται, ο μόνος παραγωγικός τομέας, ο οποίος αυξάνει τις πωλήσεις, είναι εκείνος των τροφίμων, με άνοδο κατά 4,2% σε σχέση με τους πρώτους τρεις μήνες του 2019.

Σε μαζική υποβάθμιση των προοπτικών για τις ιταλικές τράπεζες προχωρά η Moody’s

Σε τροχιά υποβάθμισης βάζει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s Investors Service τις περισσότερες ιταλικές τράπεζες, αναθεωρώντας τις προοπτικές τους σε αρνητικές από σταθερές. Το outlook διατηρείται σταθερό μόνο για την UniCredit.

Η απόφαση, όπως σημειώνει ο διεθνής οίκος, αντανακλά την επιδείνωση στις συνθήκες λειτουργίας λόγω των διαστάσεων που έχει πάρει η επιδημία του κορονοϊού στη χώρα και τους κινδύνους για τα χρηματοπιστωτικά προφίλ των ιταλικών τραπεζών.

Οι τράπεζες δεν αναμένεται, ωστόσο, να επηρεαστούν όλες στον ίδιο βαθμό.

Οι τράπεζες αυτές είναι:

– Banca Sella Holding S.p.A.

– Cassa Centrale Raiffeisen S.p.A.

– Credit Agricole Italia S.p.A.

– Cassa Centrale Banca S.p.A. (CCB)

– Intesa Sanpaolo S.p.A.

– Mediocredito Trentino-Alto Adige S.p.A.

– Credito Valtellinese S.p.A.

– Banco BPM S.p.A.

– BPER Banca S.p.A.

– Credito Emiliano S.p.A.

– Banca Monte dei Paschi di Siena S.p.A. (MPS)

– Mediobanca S.p.A.

Σταθερές μένουν οι προοπτικές για την τράπεζα UniCredit S.p.A. (UniCredit), η οποία έχει πανευρωπαϊκό αποτύπωμα, με ισχυρή παρουσία στη Γερμανία, την Αυστρία και σε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.