Mega απάτη: Πάνω από 800.000 καταναλωτές «θύματα» κινεζικού δικτύου e-shop με μεγάλα brands

Mega απάτη: Πάνω από 800.000 καταναλωτές «θύματα» κινεζικού δικτύου e-shop με μεγάλα brands
Photo: pixabay.com
Δημιούργησαν πάνω από 76.000 ψεύτικες ιστοσελίδες.

Περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ φαίνεται να έπεσαν θύματα απάτης, μοιράζοντας τα προσωπικά τους δεδομένα και τα στοιχεία της κάρτας τους με ένα μεγάλο δίκτυο e-shop που έχει ως έδρα την Κίνα.

Μια διεθνής έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τις εφημερίδες Guardian, Die Zeit και Le Monde αποκάλυψε τη δράση αυτής της απάτης, που χαρακτηρίζεται από το Chartered Trading Standards Institute ως μία από τις μεγαλύτερες στο είδος της. Υπάρχουν περισσότερες από 76.000 ψεύτικες ιστοσελίδες e-shop που δημιουργήθηκαν.

Τα δεδομένα που εξετάστηκαν από δημοσιογράφους και ειδικούς πληροφορικής δείχνουν ότι το δίκτυο αυτό είναι εξαιρετικά οργανωμένο και τεχνικά καλοδουλεμένο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προγραμματιστές δημιούργησαν δεκάδες χιλιάδες ψεύτικα διαδικτυακά καταστήματα που προσφέρουν εκπτώσεις σε προϊόντα από γνωστές μάρκες όπως Dior, Nike, Lacoste, Hugo Boss, Versace και Prada.

Παράλληλα, αν και οι ιστοσελίδες αυτές προσφέρουν ποικιλία γλωσσών από αγγλικά έως γερμανικά, γαλλικά και ισπανικά, δεν υποδηλώνουν καμία ένδειξη απάτης.

Παρόλα αυτά, αυτά τα e-shop δεν έχουν καμία σχέση με τις μάρκες που υποτίθεται ότι πωλούν και σε πολλές περιπτώσεις οι καταναλωτές δεν λαμβάνουν ποτέ τα προϊόντα που παραγγέλνουν.

Το πρώτο ψεύτικο e-shop από αυτό το δίκτυο φαίνεται ότι δημιουργήθηκε το 2015 και τα τελευταία τρία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από ένα εκατομμύριο “παραγγελίες”.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί, οι απατεώνες πίσω από αυτό το δίκτυο έχουν προσπαθήσει να κερδίσουν έως και 50 εκατομμύρια ευρώ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Περίπου ένα τρίτο των e-shop παραμένει ενεργό, περιλαμβανομένων περισσότερων από 22.500.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: