Πώς οι κρίσεις αναδιαμόρφωσαν το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα

Πώς οι κρίσεις αναδιαμόρφωσαν το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα
Traders work the floor at the New York Stock Exchange (NYSE) during the opening bell in New York on May 23, 2023. Stock markets slid on May 23 after fresh talks between President Joe Biden and House Speaker Kevin McCarty on raising the US debt ceiling ended without an agreement as a crucial deadline approaches. (Photo by ANGELA WEISS / AFP) Photo: AFP
Μια σύντομη ιστορία κατακερματισμού…

Το 1919, με θλίψη, ο Τζον Μέιναρντ Κέινς αναλογίστηκε πως ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος τελείωσε την πρώτη μεγάλη εποχή χρηματοπιστωτικής παγκοσμιοποίησης. Λίγα χρόνια νωρίτερα, ένας Λονδρέζος, πίνοντας τσάι στο κρεβάτι, μπορούσε, με ένα μόνο τηλεφώνημα, «να επενδύσει σε φυσικούς πόρους και επιχειρήσεις σε οποιοδήποτε ημισφαίριο του κόσμου».

Εάν τα κρατικά ομόλογα ήταν πιο ενδιαφέροντα από τα εμπορεύματα ή τις νεοφυείς επιχειρήσεις, θα μπορούσε «να συνδυάσει την περιουσία του με την καλή πίστη των κατοίκων της πόλης οποιουδήποτε σημαντικού δήμου σε οποιαδήποτε ήπειρο που θα μπορούσε να προτείνει η φαντασία ή η πληροφόρηση». 

Η ικανότητα να δημιουργείς πλούτο «χωρίς προσπάθεια και κόπο» ήταν κομμάτι «αυτού του οικονομικού Eldorado… αυτής της οικονομικής ουτοπίας» όπου ο Κέινς είχε ενηλικιωθεί, και η οποία είχε καταρρεύσει λόγω του πολέμου που ξέσπασε το 1914.

Περισσότερο από έναν αιώνα μετά, η δεύτερη εποχή της χρηματοπιστωτικής παγκοσμιοποίησης προσέφερε σε κάθε daytrader ένα μενού επιλογών που θα έκαναν ακόμα και τον κύριο Κέινς να ντραπεί. Αν και ο πόλεμος επέστρεψε στην Ευρώπη, λίγα χρηματοπιστωτικά κανάλια έχουν πραγματικά κλείσει. Δεν έχει επαναληφθεί το κλείσιμο των αγορών μετοχών και ομολόγων που έλαβε χώρα εν μέσω του πρώτου παγκόσμιου πολέμου. Ο Λονδρέζος του 2024 μπορεί να επιλέξει οποιοδήποτε από τα δεκάδες χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο για να τοποθετήσει τα χρήματά του χωρίς προσπάθεια.

Ωστόσο, το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα αναδιαμορφώνεται  – και πάλι. Οι επαναλαμβανόμενες κρίσεις και η αποτυχία της Δύσης να περιορίσει τις επιπτώσεις τους ώθησαν τις χώρες μεσαίου εισοδήματος να εμβαθύνουν τις κεφαλαιαγορές τους, να ενισχύσουν τους θεσμούς τους και να απομονωθούν για να αντισταθούν στην αστάθεια των διεθνών ροών κεφαλαίων. Ο οικονομικός πόλεμος υπό την ηγεσία των ΗΠΑ προσέφερε κίνητρα για τη δημιουργία παράλληλων συστημάτων. 

Και οι δύο αυτές τάσεις έχουν οδηγήσει στη δημιουργία ενός συστήματος που είναι πιο κατανεμημένο από το παλιό μοντέλο hub-and-spoke, ένα σύστημα στο οποίο οι χώρες έχουν επιλογές να στραφούν σε τοποθεσίες εκτός των ΗΠΑ. Μια τρίτη τάση, που αφορά την οικονομική σύγκρουση της Αμερικής με την Κίνα, μπορεί κάποια μέρα να αναγκάσει ορισμένες χώρες να επιλέξουν πλευρά. Η διαφαινόμενη απειλή είναι ότι ολόκληρο το σύστημα θα σπάσει.

Ανατρέξτε στις χώρες που βάδισαν αποφασιστικά προς την αυτάρκεια, αντί να βασιστείτε στις ιδιοτροπίες του παγκόσμιου κεφαλαίου

Το πιο σημαντικό μπλοκ χωρών περιλαμβάνει τα θύματα της ασιατικής οικονομικής κρίσης του 1997-98. Αυτό που ξεκίνησε με μια κερδοσκοπική επίθεση στο μπατ της Ταϊλάνδης, στη συνέχεια, λόγω σύνδεσης με μη βιώσιμο τρόπο με το αμερικανικό δολάριο, έγινε γρήγορα ένας χρηματοπιστωτικός και οικονομικός τυφώνας που σάρωσε μεγάλο μέρος της Νοτιοανατολικής Ασίας, της Νότιας Κορέας και του Χονγκ Κονγκ.

Η κρίση ήταν επιζήμια επειδή το χρέος των επιχειρήσεων και του χρηματοπιστωτικού τομέα είχε αυξηθεί ραγδαία τα προηγούμενα χρόνια. Πολλοί δανείστηκαν από το εξωτερικό, με ομόλογα που είχαν βραχυπρόθεσμες λήξεις και σε ξένο νόμισμα. Όταν η συναλλαγματική ισοτιμία της Ταϊλάνδης έσπασε τον Ιούλιο του 1997, γρήγορα έγινε φανερό πόσο επικίνδυνο ήταν αυτό. 

Η κεντρική τράπεζα αναγκάστηκε να υποτιμήσει το μπατ, προκαλώντας την εκτίναξη του χρέους – ένα μοτίβο που στη συνέχεια επαναλήφθηκε στη Μαλαισία, τις Φιλιππίνες και την Ινδονησία. Αυτό από μόνο του ήταν αρκετό για να οδηγήσει τις εταιρείες με υψηλή μόχλευση σε χρεοκοπία. Στη συνέχεια, όμως, οι παγκόσμιοι επενδυτές εγκατέλειψαν μαζικά την περιοχή. Το αποτέλεσμα ήταν μια κρίση χρηματοδότησης, που προκάλεσε  ντόμινο χρεοκοπιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα επόμενα χρόνια, σημειώνει ο Clifford Lee, ο οποίος διευθύνει το τμήμα επενδυτικής τραπεζικής της dbs, της μεγαλύτερης τράπεζας της Νοτιοανατολικής Ασίας, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην περιοχή άρχισαν να επιβάλουν περισσότερους ελέγχους στις εισερχόμενες επενδύσεις. Αυτό περιόρισε την πρόσβαση των εταιρειών στο κεφάλαιο και, ως εκ τούτου, την ανάπτυξή τους, αλλά επίσης απέτρεψε τη δημιουργία παρόμοιων ευπαθειών. 

Ο συνδυασμός των capital controls και των υψηλών επιτοκίων αποταμίευσης, όπως το θέτει ο κ. Karonyavanich επίσης της dbs, έδωσε πνοή στις κεφαλαιαγορές της περιοχής. Στη συνέχεια, παρότι μεγάλο μέρος του υπόλοιπου κόσμου γονάτισε λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2007-09, η Νοτιοανατολική Ασία δεν φάνηκε να επηρεάζεται. Οι κυβερνήσεις άρχισαν να εκδίδουν δημόσιο χρέος εκφρασμένο σε δικά τους νομίσματα και όχι σε δολάρια. Τώρα, λέει ο κ. Lee, τα ομόλογα που εκδίδονται από ασιατικές εταιρείες τείνουν να αγοράζονται σε περιφερειακό επίπεδο, καθώς οι εγχώριοι επενδυτές υπερβαίνουν τους ομολόγους τους στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.

Εν τω μεταξύ, οι χρηματοπιστωτικοί και οικονομικοί θεσμοί ανά τον κόσμο έχουν γίνει ισχυρότεροι, ικανοί να θωρακίσουν τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά συστήματα από τον παγκόσμιο χρηματοοικονομικό κύκλο. Πολλοί έχουν δημιουργήσει μεγάλα αποθέματα συναλλάγματος, κάτι που τους επιτρέπει να υπερασπιστούν τα νομίσματά τους από κερδοσκοπικές επιθέσεις ή κρίσεις.  

Η Αμερική έσφιξε τον έλεγχο της ξένης χρηματοδότησης στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων του 2001

Αυτές οι εξελίξεις εξαλείφουν σταθερά τον κυρίαρχο ρόλο της Δύσης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, και αυτό ήταν σε μεγάλο βαθμό για καλό. 

Οι ισχυρότεροι θεσμοί είναι ένα προφανές όφελος. Τα capital controls στη Νοτιοανατολική Ασία απέτρεψαν φαινόμενα αστάθειας που προκαλούνται από ασταθείς εισροές, ανάγκασαν τις εγχώριες αγορές να ωριμάσουν, παρέχοντας μια φυσική πηγή κεφαλαίων για τις ταχέως αναπτυσσόμενες εταιρείες της περιοχής. Και το έκαναν χωρίς να αποκόψουν την περιοχή από τη διεθνή χρηματοδότηση. Οι ουρανοξύστες που συνωστίζονται στη Σιγκαπούρη εξακολουθούν να κοσμούνται με τα λογότυπα πολυεθνικών τραπεζών. Το ξένο κεφάλαιο εξακολουθεί να ρέει μέσα και έξω.

Λιγότερο καλοήθης, ωστόσο, είναι η δεύτερη δύναμη που αναδιαμορφώνει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα: η αυξανόμενη χρήση του ως όπλου από την Αμερική και τους συμμάχους της. Ο οικονομικός πόλεμος δεν είναι κάτι νέο. Χρονολογείται τουλάχιστον από την απαγόρευση του εμπορίου των Αθηνών με τα Μέγαρα το 432 π.Χ. Αλλά η ενσάρκωσή του στον 21ο αιώνα, που περιλαμβάνει όχι μόνο εμπάργκο, αλλά και την οπλοποίηση του ίδιου του χρηματοπιστωτικού συστήματος, τον έχει οδηγήσει σε ένα νέο επίπεδο. 

Οι ηλεκτρονικές πληρωμές, μαζί με την υπεροχή του δολαρίου στα παγκόσμια χρηματοοικονομικά και την κεντρική θέση των αμερικανικών τραπεζών, έχουν προσφέρει στην κυβέρνηση της Αμερικής ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο επιρροής. Οι ΗΠΑ έχουν αποκτήσει τη δυνατότητα να αποκόψουν τράπεζες ή ολόκληρες δικαιοδοσίες από το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Το αναπόφευκτο αποτέλεσμα είναι πολλοί να αναζητούν εναλλακτικές για τους ελεγχόμενους από τους Αμερικανούς μοχλούς χρηματοδότησης.

Το μακρύ χέρι του θείου Σαμ

Η Αμερική ενέτεινε τους ελέγχους σε ό,τι αφορά την εισροή ξένων κεφαλαίων στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Καθώς το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών αναζητούσε τρόπους για να αποτρέψει μελλοντικούς επιτιθέμενους από το να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση, «κατέφυγε» στο swift, έναν παγκόσμιο χρηματοοικονομικό συνεταιρισμό του οποίου οι υπηρεσίες μηνυμάτων διευκολύνουν μεγάλες διασυνοριακές πληρωμές. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα δεδομένα του χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση συναλλαγών και την αποκάλυψη δεσμών μεταξύ τρομοκρατών και των χρηματοδότων τους. Το ίδιο είδος χρηματοοικονομικής χαρτογράφησης βοήθησε το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ να βρει και άλλους δεσμούς – μεταξύ ξένων τραπεζών και χωρών υπό αμερικανικές κυρώσεις. Ο νόμος Patriot, ένα άλλο προϊόν των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, του έδωσε στη συνέχεια την εξουσία να απομακρύνει τέτοιες τράπεζες.

Αυτό το όπλο αξιοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2005 εναντίον της Banco Delta Asia (bda) του Μακάο και στη συνέχεια ξανά τον Φεβρουάριο του 2018 ενάντια στην ablv Bank της Λετονίας. Και τις δύο φορές ο πραγματικός στόχος ήταν η Βόρεια Κορέα. Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τις τράπεζες ότι επέτρεψαν στο καθεστώς να παραβιάσει το διεθνές δίκαιο, εν μέρει βοηθώντας στη χρηματοδότηση του προγράμματος πυρηνικών όπλων του, και ανακοίνωσαν πως θα τις χαρακτήριζαν ως «πρωταρχική ανησυχία για ξέπλυμα χρήματος». 

Πώς να χάσετε μια τράπεζα σε δέκα ημέρες

Το αποτέλεσμα σε κάθε περίπτωση ήταν άμεσο και δραματικό. Οι παγκόσμιες τράπεζες απέσυραν κεφάλαια και από τις δύο μαζικά. Μέσα σε εβδομάδες από τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Οικονομικών, οι τράπεζες αντιμετώπισαν κρίση ρευστότητας και ανέλαβε… το κράτος. 

Τώρα, με τη βοήθεια εκτελεστικού διατάγματος που υπογράφηκε από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν τον Δεκέμβριο του 2023, το Υπουργείο Οικονομικών επιφυλάσσει την ίδια μεταχείριση σε οποιονδήποτε χρηματοπιστωτικό οργανισμό θεωρείται ότι υποστηρίζει τη στρατιωτική-βιομηχανική βάση της Ρωσίας.

Η Αμερική και οι σύμμαχοί της έχουν άλλους τρόπους να απομακρύνουν τους εχθρούς τους από ζωτικά μέρη του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Από το 2008 οι αμερικανικές τράπεζες απαγορεύεται να παρέχουν υπηρεσίες σε ιρανικές τράπεζες, ακόμη και για συναλλαγές που ξεκινούν και τελειώνουν εκτός Αμερικής (όπως μια ξένη εταιρεία που αγοράζει πετρέλαιο με τιμή σε δολάρια). 

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση στις μεγαλύτερες τράπεζες της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Κριμαία το 2014 τις εμποδίζουν να αντλήσουν μετοχικό κεφάλαιο ή χρέος στην Αμερική και την Ευρώπη. 

Αυτές που εισήχθησαν το 2022 απαγορεύουν μια πολύ μεγαλύτερη σειρά συναλλαγών και τις έχουν αποκόψει από το swift. Τέτοιες απαγορεύσεις έχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις. Μελέτη από την Deloitte, το 2009 διαπίστωσε ότι περισσότερα από τα μισά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα χρησιμοποίησαν τη λίστα κυρώσεων της Αμερικής ως οδηγό για τις εταιρείες με τις οποίες μπορούσαν να συνεργαστούν.

Όλες αυτές οι κυρώσεις δίνουν κίνητρα σε όσους ενδέχεται να πέσουν θύματά τους να επινοήσουν λύσεις, πράγμα που σημαίνει μείωση της εξάρτησής τους από το χρηματοπιστωτικό σύστημα που ελέγχει η Δύση. 

Για το Ιράν, αυτό σημαίνει πώληση πετρελαίου σε ιδιόκτητα διυλιστήρια που είναι πρόθυμα να ρισκάρουν την οργή της Αμερικής, και πιθανώς να το κάνουν σε γιουάν ή ντιρχάμ αντί σε δολάρια. Για τη Ρωσία συνεπάγεται την κατασκευή του Mir, ενός δικτύου καρτών που διαχειρίζεται η κεντρική της τράπεζα για να διευκολύνει τις εγχώριες πληρωμές απουσία δυτικών εταιρειών καρτών. Το ερώτημα για την Κίνα είναι εάν πώς θα μπορούσε να αντιμετωπίσει κυρώσεις ανάλογες με αυτές που επέβαλε η Αμερική στη Ρωσία το 2022, ακινητοποιώντας τα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας. Αυτό με τη σειρά του εγείρει ένα άλλο ερώτημα: τι αποτέλεσμα θα είχε στην Αμερική η ανάληψη τέτοιας δράσης κατά της Κίνας;

Ως εκ τούτου, ο εντεινόμενος οικονομικός ανταγωνισμός μεταξύ Αμερικής και Κίνας είναι η τρίτη δύναμη που αναδιαμορφώνει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Όπως η Ρωσία, έτσι και η Κίνα έχει δημιουργήσει τα δικά της δίκτυα πληρωμών που είναι κλειστά στη Δύση, εν μέρει για να αποφύγει τις επιπτώσεις από τυχόν μελλοντικές κυρώσεις που θα επιβληθούν εναντίον της.  

Οι εταιρείες δεν θέλουν να παγιδευτούν σε καμία από τις δύο πλευρές του σινο-αμερικανικού χάσματος

Τα πιο προφανή εμπόδια που θέτουν οι δύο χώρες είναι τα διασυνοριακά προγράμματα ελέγχου των επενδύσεων. Η Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων της Αμερικής στις Ηνωμένες Πολιτείες (cfius) ασκεί εδώ και καιρό εξονυχιστικό έλεγχο σε επενδύσεις που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια. Πρόσφατα δε η δουλειά έχει επιταχυνθεί. Το 2022, παρόλο που ο όγκος των συναλλαγών μειώθηκε, η cfius εξέτασε 286 συναλλαγές, δυόμισι φορές τον αριθμό από μια δεκαετία πριν. 

Οι εξουσίες της διευρύνθηκαν, επίσης, με τον Μπάιντεν να την καλεί να επικεντρωθεί στην ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας. Η Βρετανία ξεκίνησε το δικό της καθεστώς ελέγχου επενδύσεων το 2022, πάλι για λόγους εθνικής ασφάλειας. Πέρυσι η Ιαπωνία πρόσθεσε εννέα τομείς, συμπεριλαμβανομένων των ημιαγωγών, στο καθεστώς ελέγχου για ξένες επενδύσεις. Η ΕΕ επίσης εξετάζει το ενδεχόμενο να ενισχύσει τους δικούς της κανόνες ελέγχου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπροστά σε όλα αυτά, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι διεθνείς εταιρείες και επενδυτές αναλαμβάνουν δράση για να αποφύγουν να παγιδευτούν στις δύο πλευρές του σινοαμερικανικού χάσματος. Η Sequoia, μια από τις πιο επιτυχημένες εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων στον κόσμο, ανακοίνωσε τον περασμένο Ιούνιο ότι θα χωριστεί σε δύο οντότητες, ξεχωριστές για αμερικανικές, κινεζικές και ινδικές επιχειρήσεις. Οι τραπεζίτες της Σιγκαπούρης μιλούν για ορδές εταιρειών που μετακινούνται από την Κίνα για να εγκατασταθούν στη δική τους, πιο ουδέτερη επικράτεια, παρά την προσδοκία ότι κάτι τέτοιο θα αποφέρει χαμηλότερες αποδόσεις.

Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αυτού του κατακερματισμού είναι ανησυχητικές για την παγκόσμια οικονομία. Οι ελεύθερες ροές κεφαλαίων δίνουν στους επενδυτές περισσότερες ευκαιρίες και στις επιχειρήσεις περισσότερες πηγές χρηματοδότησης. Επιπλέον, η αντιστροφή αυτών των ροών εν μέσω γεωπολιτικών συγκρούσεων μπορεί να προκαλέσει κάθε είδους προβλήματα. 

Η ξαφνική απόσυρση ξένου κεφαλαίου μπορεί να προκαλέσει κατάρρευση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων, απειλώντας τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Μπορεί επίσης να κάνει τις χώρες πιο επιρρεπείς σε κραδασμούς, αφαιρώντας τη δυνατότητα διαφοροποίησης του κινδύνου διεθνώς. Μέχρι στιγμής, αυτό το σημείο καμπής είναι κάπως μακριά. Αλλά πλησιάζει όλο και περισσότερο: οι διασυνοριακές ροές κεφαλαίων έχουν μειωθεί κατακόρυφα, και αυτές που παραμένουν προσανατολίζονται όλο και περισσότερο σε γεωπολιτικές γραμμές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Economist