Μεγάλες ανακαλύψεις για το προϊστορικό μνημείο του Στόουνχεντζ

Μεγάλες ανακαλύψεις για το προϊστορικό μνημείο του Στόουνχεντζ

Η ψηφιακή χαρτογράφηση της περιοχής φέρνει στο φως νέα μνημεία στην περιοχή.

Το Στόουνχεντζ είναι ένα επιβλητικό, απόκοσμο και παράξενα όμορφο κατόρθωμα κατασκευαστικής μηχανικής, αλλά τελείως ακατανόητο για τις μετέπειτα γενιές, που στέκεται στην πεδιάδα του Σόλσμπερι στη νότια Αγγλία και που πολλοί ερευνητές το θεωρούν σαν ένα παντοτινό πέτρινο αρχείο ουράνιας γνώσης.

Σύμφωνα με την τελευταία ψηφιακή χαρτογράφηση 12 . χλμ. γύρω από το μνημείο φαίνεται ότι το Στόουνχεντζ δεν στεκόταν μόνο εκεί όπου βρίσκεται σήμερα, αλλά περιβαλλόταν από 17 βωμούς. Mετά τις νέες αποκαλύψεις οι ερευνητές ευελπιστούν ότι θα καταφέρουν να βρουν πώς μεταβλήθηκε το τοπίο όπου βρίσκεται το Στόουνχεντζ στο πέρασμα του χρόνου.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών εντοπίστηκαν ίχνη από εξήντα μονόλιθους ή πυλώνες, που αποτελούσαν μέρος του λεγόμενου «σούπερ χεντζ», το οποίο είχε διάμετρο περίπου 1,5 χιλιομέτρου.

Οι ερευνητές μελέτησαν ενδελεχώς τη περιοχή χρησιμοποιώντας έξι διαφορετικές τεχνικές και σε διαφορετικά βάθη κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Ανάμεσα στα όργανα που χρησιμοποίησαν ήταν ένα μαγνητόμετρο, ένα ραντάρ που διέθετε την ικανότητα να διαπερνά το έδαφος και ένα τρισδιάστατο σκάνερ με λέιζερ και τα ευρήματα τους δεν απογοήτευσαν.
Κάτω από έναν από τους αναρίθμητους λοφίσκους οι ερευνητές εντόπισαν ένα ξύλινο κτίριο, με μήκος 33 μέτρων, που χρονολογείται πριν από έξι χιλιάδες χρόνια και το οποίο πρέπει να χρησιμοποιείτο για τις ταφικές και άλλες τελετές.

«Το κτίριο διαθέτει τρεις σειρές πυλώνων που “κρατούν” στην πραγματικότητα τη στέγη. Όλη η κατασκευή έχει εμβαδόν περίπου 300 τετραγωνικών μέτρων και είναι μια τραπεζοειδής κατασκευή, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, διότι περίπου κατά την ίδια περίοδο εντοπίζουμε παρόμοια οικοδομήματα σε συνδυασμό με μονόλιθους και στην ηπειρωτική Ευρώπη», εξηγεί ο καθηγητής Βόλφγκανγκ Νιούμπαουρ.

Σε συνδυασμό με άλλες αποκαλύψεις, τα αποτελέσματα της έρευνας (που περιλαμβάνουν τον εντοπισμό προϊστορικών χώρων ενδιαφέροντος, κάποιοι εκ των οποίων φαίνονται να έχουν αστρονομικό ευθυγραμμισμό) επιδεικνύουν το πώς η νέα τεχνολογία διαμορφώνει την εικόνα που έχουν οι αρχαιολόγοι για το Στόουνχεντζ και την ανάπτυξή του μέσα σε μία περίοδο 11.000 ετών.

Τα εν λόγω αποτελέσματα θα παρουσιαστούν εκτενώς σε ντοκιμαντέρ του BBC με τίτλο Operation Stonehenge: What Lies Beneath.

Διαβάστε ακόμα:

Η ιστορία των Καρυάτιδων