Μεγάλη «μάχη» για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια

Μεγάλη «μάχη» για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια

Οι τρεις εγχώριοι επιχειρηματικοί όμιλοι που έχουν καταθέσει δεσμευτικές προτάσεις.

Στην τελική ευθεία μπαίνει ο διαγωνισμός για την παραχώρηση δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης 14 περιφερειακών αεροδρομίων για διάστημα 40 ετών, με δυνατότητα 10ετούς παράτασης. Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο αναμένεται και η ανακοίνωση του προτιμητέου επενδυτή που θα αναδείξει ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ.

Πρόκειται για τα αεροδρόμια αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Χανίων, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Ακτίου, Καβάλας, Ρόδου, Κω, Σάμου, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Σαντορίνης και Σκιάθου.

Το ΤΑΙΠΕΔ διαμόρφωσε τους όρους για τις χρεώσεις των περιφερειακών αεροδρομίων, οι οποίοι θα καθορίστηκαν έως 14,5 ευρώ ανά αναχωρούντα επιβάτη πριν από την ολοκλήρωση των επενδύσεων και έως 20 ευρώ μετά.

Παράλληλα, μέσα από τη σύμβαση οι επενδυτές δεσμεύονται να υλοποιήσουν επενδύσεις 200-250 εκατ. ευρώ τα πρώτα τεσσερα χρόνια.

Ο ανταγωνισμός για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό είναι υψηλός και στην τελική ευθεία έχουν μπει τρία σχήματα, τα οποία αποτελούνται από διεθνείς εταιρείες διαχείρισης αερολιμένων και γνωστούς εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους.

Δεσμευτικές προσφορές έχουν υποβάλλει:

-Corporation America S.A. – METKA Α.Ε. (Μυτιληναίος):  Ο αργεντίνικος όμιλος λειτουργεί συνολικά 53 αεροδρόμια παγκοσμίως και κατέρχεται από κοινού με την ελληνική ΜΕΤΚΑ.

-Fraport AG – (Ομιλος Κοπελούζου): Η διαχειρίστρια του αεροδρομίου της Φρανκφούρτης με τη συνεργία του ομίλου Κοπελούζου έχουν ήδη δραστηριοποιηθεί από κοινού στην περίπτωση του αεροδρομίου της Αγίας Πετρούπολης. Βασικός μέτοχος της είναι το ομόσπονδο κρατίδιο της Έσσης και με 10% η Lufthansa, ενώ διαχειρίζεται 12 αερολιμένες σε Ευρώπη, Ασία και Λ. Αμερική.

-VINCI Airports S.A.S. – ΑΚΤOR Παραχωρήσεις Α.Ε. (Συμφερόντων Μπόμπολα): Ο γαλλικός κατασκευαστικός όμιλος με σημαντική παρουσία του στη χώρα μας συμπράττει με την ελληνική κατασκευαστική, σε μία συνεργασία που προϊδεάζει επίσης και σε κοινή κάθοδο στον επικείμενο διαγωνισμό για το αεροδρόμιο του Καστελίου στο Ηράκλειο. Η εταιρεία είναι γνωστή και από τη συμμετοχή της στην κατασκευή μεγάλων οδικών αξόνων στην Ελλάδα και από τη συμμετοχή της στο Project της γέφυρας Ρίου- Αντιρρίου, ενώ έχει υπό διαχείριση 23 αερολιμένες σε Ευρώπη και Ασία.