Μεγάλη στρατιωτική συνεργασία Ρωσίας – Ινδίας

Μεγάλη στρατιωτική συνεργασία Ρωσίας – Ινδίας

Συμφωνίες για αγορές αντιπυραυλικών συστημάτων και παραγωγή ελικοπτέρων στο μενού.

Η Ινδία πρόκειται ν΄ αγοράσει από τη Ρωσία εξελιγμένα αντιπυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος, μετά τον κύκλο διαβουλεύσεων που είχαν σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι.

Τα ρωσικά αντιπυραυλικά συστήματα S-400 θ’ αξιοποιηθούν για την ενίσχυση της αντιπυραυλικής, αντιαεροπορικής άμυνας των ινδικών ενόπλων δυνάμεων κατά μήκος των συνόρων με την Κίνα, αλλά και το Πακιστάν, σύμφωνα με Ινδό αμυντικό αξιωματούχο.

Η Ινδία και η Ρωσία ανακοίνωσαν επίσης την ίδρυση κοινοπραξίας για την παραγωγή ρωσικών ελικοπτέρων Kamov στην Ινδία. Το σχέδιο της διμερούς αμυντικής συνεργασίας, περιλαμβάνει την παραγωγή 200 ελικοπτέρων, για την κάλυψη αναγκών των ινδικών ενόπλων δυνάμεων και συμπεριλαμβάνεται στο γενικότερο πρόγραμμα του Μόντι για την οργάνωση μιας βάσης εγχώριας βιομηχανικής αμυντικής παραγωγής στην Ινδία.

Η συμφωνία συνεργασίας υπογράφτηκε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των χωρών-μελών της ομάδας BRICS, που πραγματοποιείται στο παραθαλάσσιο θέρετρο της Γκόα στην Ινδία.

Συνολικά Ινδία και Ρωσία προσχώρησαν στην υπογραφή συνολικά 16 επιχειρηματικών και αμυντικών συμφωνιών, ενισχύοντας το πλαίσιο των διμερών σχέσεών τους Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι η Ινδία και η Ρωσία προχώρησαν στην υπογραφή συμφωνίας που προβλέπει την καταβολή από ομάδα ρωσικών εταιριών με τη συμμετοχή της κρατικής πετρελαϊκής εταιρίας Rosneft ποσού 12,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για την εξαγορά ηγετικού μεριδίου στην ινδική Essar Oil, αλλά των λιμενικών εγκαταστάσεων που αυτή ελέγχει.

Η ομάδα των χωρών BRICS – που περιλαμβάνει τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική – αρχίζει να λειτουργεί ως ένας παγκόσμιος Οργανισμός με επιρροή, ικανός να προσφέρει εναλλακτικές επιλογές για την ανάπτυξη και συνεργασία, δήλωσε Ρώσος οικονομολόγος Vyacheslav Kholodkov, επικεφαλής της Διεύθυνσης Διεθνών Οικονομικών Οργανισμών του Ρωσικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών.

«Πρέπει να παραδεχθούμε ότι η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί σε μία περίπλοκη κατάσταση», είπε ο οικονομολόγος.

«Επομένως, υπό αυτές τις δύσκολες περιστάσεις, η σύνοδος στην Ινδία πρέπει να βρει τρόπους για να αντιμετωπίσει τις αρνητικές τάσεις και οι BRICS πρέπει να λειτουργούν ως Οργανισμός που υποστηρίζει τα ζωτικά συμφέροντα των αναπτυσσόμενων χωρών», σημείωσε ο Kholodkov.

O εμπειρογνώμονας εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην ομάδα, λέγοντας ότι οι BRICS διάγουν μία περίοδο θεσμοθέτησής τους και διαμορφώνουν πλήρεις μηχανισμούς συνεργασίας, όπως με τη δημιουργία της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας και ενός κοινού ταμείου συναλλαγματικών διαθεσίμων.

Οι επικεφαλής των χωρών-μελών της ομάδας BRICS εξέδωσαν ανακοίνωση στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στο Χανγκτσόου τον περασμένο μήνα, δείχνοντας ότι μπορούν να λειτουργήσουν ενωμένοι στις δύσκολες σημερινές συνθήκες. Ζήτησαν τη διαμόρφωση μίας δίκαιης διεθνούς τάξης και τόνισαν ότι το σύστημα ποσοστώσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν αντανακλά το πραγματικό βάρος των χωρών-μελών του ΔΝΤ στην παγκόσμια οικονομία, τόνισε ο Ρώσος οικονομολόγος.