Μεγάλη «βουτιά» για τον Dow Jones…λόγω Τραμπ

Μεγάλη «βουτιά» για τον Dow Jones…λόγω Τραμπ

Οι νέοι δασμοί που σχεδιάζει ο Αμερικανός πρόεδρος εναντίον της Κίνας προκαλούν τριγμούς.

Σημαντικές απώλειες σημειώνει σήμερα ο βασικός δείκτης της Wall Street , με τον Dow Jones να οδεύει για την έκτη διαδοχική πτωτική συνεδρίαση στον απόηχο των απειλών του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει νέους δασμούς έως 400 δισ. δολ. σε κινεζικά αγαθά.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δώσει ήδη οδηγίες στον αντιπρόσωπο Εμπορίου των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Λαιτχάιζερ να εντοπίσει κινεζικά αγαθά συνολικής αξίας 200 δισ. δολ. στα οποία θα μπορούν να επιβληθούν δασμοί 10%.

Παράλληλα απείλησε να εντοπίσει άλλα 200 δισ. δολ. σε κινεζικά αγαθά εάν η Κίνα προσπαθήσει να απαντήσει στους νέους δασμούς.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας δήλωσε ότι η Κίνα δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να υιοθετήσει ανάλογα μέτρα σαν απάντηση στις νέες πρωτοβουλίες της αμερικανικής κυβέρνησης, όπως μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικά πρακτορείο Xinhua.

Οι αναλυτές προειδοποιούν για τον κίνδυνο οι αναταράξεις στο παγκόσμιο εμπόριο να επιβραδύνουν τους ρυθμούς ανάπτυξης και την επιχειρηματική εμπιστοσύνη στις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ήδη κρούσει των κώδωνα του κινδύνου για τις προκλήσεις που θα βρεθεί να αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία από έναν ανεξέλεγκτο εμπορικό πόλεμο μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη.

«Υπάρχουν πολλά προβλήματα με τους δασμούς. Πρώτον και κύριο ότι ωφελούν πολύ λιγότερους ανθρώπους από ό,τι βλάπτουν» παραδέχεται ο αντιπρόεδρος της Yardeni Research. «Από τη μία τονώνουν την απασχόληση στις βιομηχανίες που επωφελούνται από τον προστατευτισμό, αλλά από την άλλη, αυξάνουν το κόστος για όλους τους καταναλωτές» εξηγεί, χαρακτηριστικά.

«Οι μετοχές θα συνεχίσουν το ζιγκ-ζαγκ καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, την ώρα που Πεκίνο και Ουάσιγκτον θα προσπαθούν να επιβληθούν ο ένας στον άλλο» προσθέτει, επίσης.