To μεγάλο come back του Μάικλ Μπλούμπεργκ

To μεγάλο come back του Μάικλ Μπλούμπεργκ

Γιατί ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης επιστρέφει στο Bloomberg LP μετά από 12 χρόνια.

Στα 72 του, ο Μάικλ Μπλούμπεργκ δεν θέλει να συνταξιοδοτηθεί. Κι έτσι, οκτώ μήνες αφότου παρέδωσε τα «ηνία» της δημαρχίας της Νέας Υόρκης -τα οποία κρατούσε επί 12 χρόνια- αποφάσισε να επιστρέψει εκεί απ’ όπου ουσιαστικά ξεκίνησε την καριέρα του ως επιχειρηματίας, προτού γίνει πολιτικός: το (ομώνυμο) διεθνές πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg LP.

Ιδρυτής του από το 1981, σήμερα κάτοχος του 88% των μετοχών του, ο Μπλούμπεργκ θα τεθεί από τα τέλη του έτους λοιπόν ξανά επικεφαλής της εταιρείας, στη θέση του παραιτηθέντος διευθύνοντος συμβούλου Ντάνιελ Ντοκτόροφ.

Στη σχετική ανακοίνωσή του παραδέχεται ότι, αν και έχει πει πως μετά την αποχώρησή του από τη δημαρχία θα ασχολείτο αποκλειστικά με το φιλανθρωπικό του έργο, «όσο περισσότερο εμπλεκόμουν στην εταιρεία, τόσο πιο ενδιαφέρον και συναρπαστικό μου φαινόταν -σε μεγάλο βαθμό χάρη στις προσπάθειες του Ντάν».

Όσο για τον 56χρονο προκάτοχό του; Ο Ντάνιελ Ντοκτόροφ ανακοίνωσε λίγο-πολύ πως θεωρεί την αιφνίδια αυτή ανατροπή μία φυσική εξέλιξη των πραγμάτων. Και ξεκαθάρισε ότι θα παραμείνει ως σύμβουλος στο πλευρό του Μάικλ (όπως είχε κάνει άλλωστε και ως αντιδημάρχος Νέα Υόρκης).

Κι έτσι, το επιχειρηματικό «τρένο» του Bloomberg LP θα συνεχίσει εξής την πορεία του, πάνω σε μία προς το παρόν στέρεα βάση. Επί των ημερών διοίκησης του Ντοκτόροφ, τα εταιρικά έσοδα εκτινάχθηκαν στα ύψη (φέτος αναμένεται να φθάσουν στα 9 δισ. δολάρια, από 5,4 δισ. δολ. που ήταν το 2011, όταν ανέλαβε CEO ο Ντάνι), ενώ οι συνδρομές -η κύρια πηγή εσόδων της εταιρίας- αυξήθηκαν μέσα στην τελευταία διετία από 273.000 στους 321.000.

Το πρακτικό αποτέλεσμα για τον Μπλούμπεργκ ήταν να αυξήσει την προσωπική περιουσία του στα 33 δισ. δολάρια -πέραν βέβαια του γεγονότος ότι το Bloomberg LP αποτέλεσε εξ’ αρχής ένα πρώτης τάξης προσωπικό «εφαλτήριο» για την άνοδο και την παραμονή του στην πολιτική.

Τώρα, στα 72 του, αυτός ο κύκλος της ζωής του -που άρχισε από το Δημοκρατικό Κόμμα , συνεχίστηκε στο Ρεπουμπλικανικό και κατέληξε με τον ίδιο να δηλώνει ανεξάρτητος- φαίνεται πως μάλλον έχει οριστικά κλείσει. Καθώς όμως ανοίγει σήμερα έναν νέο, έπειτα από μία 12ετία απουσίας, στον επιχειρηματικό κόσμο τα πράγματα είναι πια πολύ διαφορετικά…

Οι «χρυσές» εποχές της Wall Street έχουν παρέλθει. Η ανάπτυξη στην αγορά χρηματοοικονομικών δεδομένων έχει επιβραδυνθεί, καθώς μετά την κρίση του 2008 οι τράπεζες και οι εταιρίες έχουν σφίξει κι αυτές πια το «ζωνάρι», περιορίζοντας τα έξοδα για τερματικά. Ενώ σε αυτήν την «πίτα», που ολοένα και μικραίνει, μπαίνουν πια κι άλλοι ισχυροί ανταγωνιστές.

Προ ημερών για παράδειγμα έγινε γνωστό ότι όμιλος εταιριών υπό την Goldman Sachs Group βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την αγορά της Perzo Inc, μίας εταιρίας λογισμικού instant-messaging, μπαίνοντας έτσι δυναμικά στα «χωράφια» των παρεχόμενων υπηρεσιών του Bloomberg LP.