Μεγάλο «κούρεμα» σε πρόστιμα για χρέη

Μεγάλο «κούρεμα» σε πρόστιμα για χρέη

Τι περιλαμβάνει η ρύθμιση των 100 δόσεων για οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

Στη Βουλή αναμένεται να καταθέσει σήμερα η κυβέρνηση το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει τα χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Η συγκεκριμένη ρύθμιση είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις από την τρόικα, όπως κατατέθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, με αποτέλεσμα η τότε ηγεσία του ΥΠΟΙΚ να προχωρήσει σε αναδίπλωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο νομοσχέδιο θα προβλέπει μηνιαίες δόσεις ακόμη και κάτω από 50 ευρώ για μικροοφειλέτες και ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών στην Εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία σε 100 δόσεις, ανεξάρτητα από το ποσό.

Παράλληλα θα υπάρξει μεγαλύτερο «κούρεμα» στις προσαυξήσεις και στα πρόστιμα, που θα φτάνει το 50% για τις 100 δόσεις, μείωση του επιτοκίου αλλά και κατάργηση της αυτόφωρης διαδικασίας για μικροοφειλέτες.

Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει και πλήθος άλλων διατάξεων, με τις οποίες θα «παγώνει» η λήψη αναγκαστικών μέτρων για χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου, καθώς και μέτρα για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.

Στόχος της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη είναι να ενταχθούν μαζικά περισσότεροι οφειλέτες στη νέα ρύθμιση με την οποία θα μπορούν να εξοφληθούν σε 100 δόσεις όλες οι οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2014.

Στο τελικό νομοσχέδιο, αναμένεται να περιληφθεί διάταξη σύμφωνα με την οποία καταργείται ο χαρακτηρισμός του ποινικού αδικήματος της μη πληρωμής χρεών προς το δημόσιο ως διαρκούς.

Συγκεκριμένα το σχέδιο που επεξεργάζεται η κ. Βαλαβάνη με τη Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαϊδου περιλαμβάνει:

1. Ρυθμίζονται οφειλές μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2014 αντί για 1η Οκτωβρίου 2014.

2. Έως 100 δόσεις η εξόφληση των οφειλών ανεξάρτητα από το ύψος τους.

3. Πρόστιμα και προσαυξήσεις «κουρεύονται» ώστε να μην υπερβαίνουν το 30% της αρχικής οφειλής.

4. Το ύψος της μηνιαίας δόσης θα προσδιορίζεται ως ποσοστό του εισοδήματος. Σενάριο να μην υπερβαίνει το 20%.

5. Καταργείται η ελάχιστη μηνιαία δόση των 50 ευρώ.

6. Παρατείνεται ο χρόνος υπαγωγής στη ρύθμιση που λήγει κανονικά στις 31 Μαρτίου και δίνεται τρίμηνη προθεσμία για την υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων.

7. Αίρεται ο περιορισμός που προβλέπει ότι για την υπαγωγή στη ρύθμιση απαιτείται η εξόφληση του 50% της οφειλής σε περίπτωση κατασχέσεων.

8. Μείωση επιτοκίου, το οποίο ανέρχεται σήμερα σε 4,56% ετησίως.

9. Χορήγηση τρίμηνης φορολογικής ενημερότητας με την προϋπόθεση πληρωμής των δόσεων και της μη ύπαρξης άλλων ληξιπρόθεσμων μη ρυθμισμένων οφειλών.

10. Ο οφειλέτης χάνει τη ρύθμιση σε περίπτωση καθυστέρησης πέρα του ενός μήνα δύο συνεχών δόσεων.