Μείωση των επιτοκίων από τη Fed «βλέπει» ο Πάουελ

Μείωση των επιτοκίων από τη Fed «βλέπει» ο Πάουελ
epa08063454 US Federal Reserve Board Chairman Jerome Powell holds a news conference after a Federal Open Market Committee meeting, in Washington, DC, USA, 11 December 2019. The Federal Reserve left the benchmark interest rate unchanged. The Fed already lowered the interest rate three times in 2019, making it cheaper to borrow money. EPA/MICHAEL REYNOLDS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Fed επιβεβαίωσε τη βασική πρόβλεψη ότι το επιτόκιο θα μειωθεί κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ «εναρμονίζονται με ό,τι θα θέλαμε να δούμε», δήλωσε ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ σε σχόλια που δείχνουν να μη διαταράσσουν τη βασική θέση της κεντρικής τράπεζας για μειώσεις επιτοκίων φέτος, μεταδίδει το Reuters.

Τα στοιχεία του δείκτη για τις προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες (PCE) που δημοσιεύθηκαν σήμερα Παρασκευή «είναι αυτό που περιμέναμε», είπε ο Πάουελ, και παρόλο που οι αριθμοί έδειξαν μικρότερη επιβράδυνση από πέρυσι «δεν θα μας δείτε να αντιδρούμε υπερβολικά».

Τα δεδομένα για τον περασμένο μήνα «δεν ήταν τόσο χαμηλά όσο οι περισσότερες από τις καλές ενδείξεις που λάβαμε το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους, αλλά κινούνται σίγουρα εντός του πλαισίου που θέλουμε», είπε ο Πάουελ, χωρίς να μετατοπιστεί από τα σχόλιά του μετά τη συνεδρίαση της Fed την περασμένη εβδομάδα, όταν είπε ότι ο υψηλότερος από το αναμενόμενο πληθωρισμός τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο δεν άλλαξε την αίσθηση ότι οι αυξήσεις τιμών θα συνεχίσουν να πέφτουν φέτος προς τον στόχο 2% της κεντρικής τράπεζας.

Ο διοικητής της Fed δήλωσε ότι αναμένει επιτόκια στο μέλλον χαμηλότερα απ’ ό,τι τώρα, αλλά δεν αναμένει να επιστρέψουν στα «πολύ, πολύ» χαμηλά επίπεδα όπου βρίσκονταν πριν από την πανδημία.

Σε συνέντευξή του στη Fed του Σαν Φρανσίσκο, είπε ότι δεν πιστεύει πως η οικονομία έχει υποφέρει πολύ μέχρι στιγμής από το τρέχον υψηλό επίπεδο των επιτοκίων.

Τα κυβερνητικά στοιχεία έδειξαν ότι ο δείκτης τιμών PCE αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,5% τον Φεβρουάριο, από 2,4% τον προηγούμενο μήνα. Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών τροφίμων και ενέργειας αυξήθηκε κατά 0,3% σε μηνιαία βάση, ελαφρώς ταχύτερα απ’ ό,τι περίμενε ο Πάουελ όταν είπε την περασμένη εβδομάδα ότι ο δομικός πληθωρισμός του Φεβρουαρίου θα ήταν «πολύ κάτω» από 0,3%.

Ωστόσο, ανέφερε ότι η έκθεση με τα στοιχεία Φεβρουαρίου δεν υπονόμευσαν τις βασικές προοπτικές της Fed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ορισμένες λεπτομέρειες των στοιχείων της PCE, σημείωσαν οι οικονομολόγοι, έδειξαν όντως βελτίωση σε πτυχές του πληθωρισμού που θεωρεί σημαντικές η Fed, παρόλο που τα βασικά νούμερα μαρτυρούν μικρή πρόοδο το πρώτο δίμηνο του έτους.

Η Fed διατήρησε την περασμένη εβδομάδα το βασικό της επιτόκιο σταθερό στο εύρος 5,25%-5,50% και επίσης επιβεβαίωσε τη βασική πρόβλεψη ότι το επιτόκιο θα μειωθεί κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Ο Πάουελ τις τελευταίες εβδομάδες χρειάστηκε να συμβιβάσει τις προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων, που θα ξεκινήσουν φέτος, με τα στοιχεία που δείχνουν ότι η βελτίωση του πληθωρισμού έχει επιβραδυνθεί, αν δεν έχει σταματήσει.

Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, ο επικεφαλής της Fed είπε ότι η κεντρική τράπεζα «δεν απέχει πολύ» από το σημείο όπου θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια, ωστόσο στη συνέχεια αρνήθηκε να επαναλάβει τη σκέψη όταν του δόθηκε η ευκαιρία. Είπε ότι ο πρόσφατος υψηλός πληθωρισμός δεν άλλαξε τη συνολική «ιστορία» της χαλάρωσης των πιέσεων στις τιμές, αλλά σημείωσε επίσης ότι τα στοιχεία δεν μπορούν και να μη θεωρηθούν ένδειξη επιβράδυνσης της προόδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: