Μειώθηκε στο 3,4% ο πληθωρισμός τον Αύγουστο στην Ελλάδα, αμετάβλητες οι τιμές στην Ευρωζώνη

Μειώθηκε στο 3,4% ο πληθωρισμός τον Αύγουστο  στην Ελλάδα, αμετάβλητες οι τιμές στην Ευρωζώνη
Photo: pixabay.com
Στην Ελλάδα ο ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει ελαφρώς στο 3,4% τον Αύγουστο από 3,5% τον Ιούλιο.  

Ο ετήσιος πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ αναμένεται να παραμείνει σταθερός στο 5,3% τον Αύγουστο του 2023, σε σύγκριση με τον Ιούλιο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Αύγουστο (9,8%, έναντι 10,8% τον Ιούλιο), ακολουθούμενα από τις υπηρεσίες (5,5%, έναντι 5,6% τον Ιούλιο ), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (4,8%, έναντι 5,0% τον Ιούλιο) και την ενέργεια (-3,3%, έναντι -6,1% τον Ιούλιο).

Στην Ελλάδα ο ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει ελαφρώς στο 3,4% τον Αύγουστο από 3,5% τον Ιούλιο.

Τον Αύγουστο τον υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού στην ευρωζώνη καταγράφουν η Σλοβακία (9,6%), η Κροατία (8,5%), η Αυστρία (7,6%) και η Λιθουανία και η Γερμανία (6,4%).

Τον χαμηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη καταγράφουν η Ισπανία και το Βέλγιο (2,4%), η Κύπρος (3%) και η Ελλάδα, η Φινλανδία και η Ολλανδία (3,4%).

Ορόσημο για τα επιτόκια του ευρώ η 14η Σεπτεμβρίου

Στο μεταξύ, με μηνύματα “ήξεις αφήξεις” από την ΕΚΤ για τις προθέσεις της αναφορικά με τα επιτόκια του ευρώ εντείνεται η αγωνία για το αποτέλεσμα της συνεδρίασης της 14ης Σεπτεμβρίου ενώ παγιώνεται η αντίληψη ότι στο βραχύ μέλλον η Ευρώπη, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης, θα αντιμετωπίσει ακριβό δανεισμό πέρα από τη δημοσιονομική πειθαρχία.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ διατυπώνουν ερωτήματα σχετικά με το αν απαιτείται πρόσθετη νομισματική σύσφιξη ή φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων την ώρα που τα στοιχεία για την οικονομία πιστοποιούν επιβάρυνση.

Ορισμένοι πάντως, όπως -σύμφωνα με το Bloomberg- ο Robert Holzmann, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, εκφράζουν ανοιχτά τις απόψεις τους προκρίνοντας περαιτέρω αύξηση επιτοκίων. Στο ίδιο μήκος κύματος βρέθηκε στο οικονομικό συμπόσιο του Jackson Hole και ο επικεφαλής της Fed, Jerome Powell, που είπε ότι το κόστος δανεισμού των ΗΠΑ θα παραμείνει υψηλό και πιθανόν να αυξηθεί.

Πέρα από τους αξιωματούχους της ΕΚΤ διχασμένοι αναφορικά με την ενδεδειγμένη στρατηγική νομισματικής πολιτικής εμφανίζονται και οι αναλυτές αναμένοντας με ενδιαφέρον τα στοιχεία της Πέμπτης για τον πληθωρισμό και ειδικότερα τον δομικό πληθωρισμό, χωρίς τις μεταβλητές της ενέργειας και των τροφίμων. Πιθανή αποκλιμάκωση σε συνδυασμό με αρνητικά στοιχεία για την πραγματική οικονομία θα ενισχύσουν τα επιχειρήματα όσων προκρίνουν την παύση στις αυξήσεις επιτοκίων, τουλάχιστον για τον επόμενο μήνα.