Μέλισσα – Κίκιζας: Στο Νο1 με οδηγό την ποιότητα και την καινοτομία

Μέλισσα – Κίκιζας: Στο Νο1 με οδηγό την ποιότητα και την καινοτομία
Το διαρκώς αυξανόμενο πλάνο εξάπλωσης στις διεθνείς αγορές και η μεγάλη συνεργασία με τη Walmart.

Με επενδύσεις που ξεπερνούν τα 65 εκατ. ευρώ, η Μέλισσα – Κίκιζαςέχει δημιουργήσει το μεγαλύτερο καθετοποιημένο συγκρότημα μύλων και μακαρονοποιείου στην Ελλάδα.

Εδώ και 75 χρόνια πιστοί στο όραμα του ιδρυτή της, Αλέξανδρου Κίκιζα, να δημιουργήσει μια βιομηχανία τροφίμων η οποία να αναδεικνύει τις πρώτες ύλες του τόπου μας μετατρέποντάς τες σε προϊόντα υψηλής ποιότητας, η τρίτη γενιά της οικογένειας Κίκιζα ηγείται μίας από τις σημαντικότερες εταιρείες τροφίμων στην Ελλάδα, με παρουσία σε περισσότερες από 45 χώρες. Με όπλο την ποιότητα και τη συνεχή καινοτομία, η Μέλισσα έχει κατακτήσει την πρώτη θέση στην ελληνική αγορά, ενώ παράλληλα διευρύνει συνεχώς την εξαγωγική της δραστηριότητα, η οποία αποτελεί ήδη το 40% των πωλήσεών της. Η εταιρεία προσφάτως ξεκίνησε συνεργασία με τη μεγαλύτερη εταιρεία λιανεμπορίου στον κόσμο, τη Walmart USA, ενώ παράλληλα μπήκε δυναμικά στις αγορές της Γαλλίας και της Σαουδικής Αραβίας.

Συνεχείς επενδύσεις

Η Μέλισσα – Κίκιζας διαθέτει το μεγαλύτερο καθετοποιημένο συγκρότημα μύλων και μακαρονοποιείου στην Ελλάδα, παράγοντας ετησίως περισσότερους από 65.000 τόνους ζυμαρικών.
Οι επενδύσεις στα εργοστάσιά της ξεπερνούν τα 65 εκατ. ευρώ τα τελευταία 15 χρόνια. Μόνο την τελευταία 3ετία έχουν δαπανηθεί 25 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου σιμιγδαλόμυλου και την τοποθέτηση νέας γραμμής παραγωγής κοφτών ζυμαρικών στη Λάρισα.

Καινοτομία

Η συνεχής καινοτομία αποτελεί σημαντικό συστατικό του DNA της Μέλισσα – Κίκιζας. Τα ζυμαρικά με πολτό λαχανικών, τα ζυμαρικά High protein, τα Pasta Kids, αλλά και τα νέα ζυμαρικά από 50% αλεύρι οσπρίων, έρχονται να ικανοποιήσουν εξατομικευμένες ανάγκες των καταναλωτών ανά τον κόσμο και να καλύψουν όλες τις σύγχρονες διατροφικές τάσεις.

ΑΑλέξανδρος Γ. Κίκιζας, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας.
Αλέξανδρος Γ. Κίκιζας, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας.

Είσοδος στην αγορά του ελαιολάδου

Από τα τέλη του 2021 η εταιρεία εισήχθη στην αγορά του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου. Ενός προϊόντος που είναι συνυφασμένο περισσότερο από οτιδήποτε άλλο με τη χώρα μας. Η Μέλισσα – Κίκιζας σκοπεύει έτσι να δημιουργήσει ένα χαρτοφυλάκιο προϊόντων που να μεταφέρει τη μαγεία της ελληνικής διατροφής σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η εξαγορά του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Terra Creta με έδρα το Κολυμβάρι Χανίων αποτελεί το καλύτερο όχημα προς αυτήν την κατεύθυνση, μιας και διαθέτει καθετοποιημένη παραγωγή με ένα υπερσύγχρονο ελαιουργείο και μια μοναδική κουλτούρα έμφασης στην ποιότητα που σέβεται και αναδεικνύει το εθνικό μας προϊόν με τον τρόπο που του αξίζει.

Η διάκριση στον πιο καταξιωμένο διεθνή διαγωνισμό ελαιολάδου, τον Mario Solina, κατά τον οποίο το προϊόν Grand Cru κατέκτησε το Χρυσό Βραβείο σε όλον τον κόσμο, αποτελεί το επιστέγασμα των προσπαθειών της Terra Creta.

Βιώσιμη ανάπτυξη

Βασικός στόχος και στρατηγική προτεραιότητα της Μέλισσα – Κίκιζας είναι να επιχειρεί υπεύθυνα στο πλαίσιο της κοινωνίας, ώστε να αυξήσει τη θετική της επίδραση και να επιστρέψει αξία σε αυτήν.

«Η δραστηριότητά μας εξαρτάται από τη γη και τους πολύτιμους καρπούς της. Γι’ αυτό και αναγνωρίζουμε την ευθύνη που έχουμε ως βιομηχανική μονάδα, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα για την εξοικονόμηση των φυσικών πόρων. Το 2021 τοποθετήσαμε σύστημα φωτοβολταϊκών και καλύψαμε πλήρως τις ενεργειακές μας ανάγκες από ΑΠΕ, ενώ εγκαταστήσαμε σύστημα συμπαραγωγής ενέργειας που αναμένεται να μειώσει περαιτέρω το ανθρακικό αποτύπωμα της εταιρείας μας.

Από το 2015 επενδύουμε στην αναβάθμιση της αγροτικής παραγωγής μέσα από την «Ακαδημία Σίτου Μέλισσα Κίκιζας», η οποία εκπαιδεύει αγρότες πάνω σε σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας, προσφέροντας δωρεάν σεμινάρια και προγράμματα, αλλά και υποτροφίες σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης.

Η δραστηριότητα της Ακαδημίας πρόκειται, μάλιστα, να διευρυνθεί και στον τομέα της ελιάς.

Οι άνθρωποί μας είναι το σημαντικότερό κεφάλαιό μας και στη Μέλισσα – Κίκιζας λειτουργούμε όλοι ως μία οικογένεια! Οι πέντε διακρίσεις ανάμεσα στις εταιρείες με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα είναι το αποτέλεσμα της ανθρωποκεντρικής κουλτούρας που έχει εμφυσήσει ο ιδρυτής της εταιρείας μας εδώ και 75 χρόνια».

*Το άρθρο δημοσιεύεται στο περιοδικό Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα.