Μεντβέντεφ: Η Ρωσία θέλει ανοικτή οικονομία

Μεντβέντεφ: Η Ρωσία θέλει ανοικτή οικονομία

Καμία αλλαγή στο αναπτυξιακό της μοντέλο δεν προτίθεται να κάνει η Μόσχα, παρά τις κυρώσεις - Την Παρασκευή οι διαπραγματεύσεις για το φυσικό αέριο.

«Δεν θα αλλάξουμε δρόμο», ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ από το βήμα ενός φόρουμ αφιερωμένου στις επενδύσεις που διεξάγεται στο Σότσι. «Θεωρώ πως όλες οι συζητήσεις για μια θεμελιώδη αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας υπέρ μιας κλειστής οικονομίας είναι άτοπες και άχρηστες. Δεν έχουμε ανάγκη από μια οικονομία αυτού του είδους», είπε ο Ρώσος πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως δεν θα αλλάξει η οικονομική κατεύθυνση της κυβέρνησης παρά τις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν από τους Δυτικούς για το ρόλο της στην ουκρανική κρίση.

Ο Μεντβέντεφ δήλωσε ακόμη πως ο στόχος της Ρωσίας να αυξήσει το ρόλο της στην Ασία βοηθάει στην ενίσχυση του κύρους της χώρας και σε άλλες περιοχές, περιλαμβανομένης της Δύσης.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός έκανε επίσης γνωστό πως υπέγραψε εντολή για την επιβολή δασμών στα ουκρανικά προϊόντα μετά την υπογραφή από το Κίεβο συμφωνίας σύνδεσηςς με την ΕΕ, αλλά οι δασμοί δεν θα εφαρμοσθούν αμέσως.

Μιλώντας στο επενδυτικό φόρουμ στο Σότσι, ο Μεντβέντεφ δήλωσε ακόμη, σε μια αναφορά στις δυτικές κυρώσεις, πως οι απόπειρες να ασκηθεί πίεση στη Μόσχα ουδέποτε υπήρξαν αποτελεσματικές στο παρελθόν. Ο ίδιος πρόσθεσε πως είναι έτοιμος να ακούσει τις δυτικές ανησυχίες, αν και η Δύση μάθει να ακούει τη Μόσχα.

Την ίδια ώρα έγινε γνωστό πως η Μόσχα, το Κίεβο και η ΕΕ θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για τις παραδόσεις του ρωσικού φυσικού αερίου στις 26 Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο.

Η Μόσχα είχε απορρίψει στην αρχή της εβδομάδας την ημερομηνία της 20ής Σεπτεμβρίου που είχε προταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις συνομιλίες στο Βερολίνο.

Αυτές οι τριμερείς συζητήσεις έχουν στόχο να επιλυθεί η διένεξη ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα για το φυσικό αέριο και να εξασφαλισθούν έτσι οι παραδόσεις φυσικού αερίου στην ΕΕ, η οποία εξαρτάται σε ποσοστό 30% από τη Ρωσία για τον εφοδιασμό της σε φυσικό αέριο, το ήμισυ του οποίου διέρχεται από την Ουκρανία.