Μαίρη Βαλσαμά (Henkel Hellas): «Όλα ξεκινούν από την ατομική περιβαλλοντική συμπεριφορά του καθενός»

Μαίρη Βαλσαμά (Henkel Hellas): «Όλα ξεκινούν από την ατομική περιβαλλοντική συμπεριφορά του καθενός»
Η αειφορία, τα «πράσινα» απορρυπαντικά και το νέο πρόγραμμα αειφορίας «Για Καλό».

Η αειφορία ως έννοια μπήκε λίγο απότομα στην ατζέντα των περισσότερων επιχειρήσεων, καθώς κλήθηκαν να συμμορφώσουν άμεσα τον τρόπο λειτουργίας τους στους κανόνες που έχουν θεσπίσει η ΕΕ αλλά και τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία μέσω της Ατζέντας 2030 και των 17 στόχων της, εστιάζουν στη βιώσιμη ανάπτυξη λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική, την κοινωνική και την περιβαλλοντική της διάσταση.

Και αν για κάποιους η βιωσιμότητα ήταν επιβεβλημένη, ή θεωρήθηκε trend που έπρεπε να υιοθετηθεί πολύ απλά γιατί έτσι έκανε και ο ανταγωνισμός, για κάποιους άλλους συνιστά φιλοσοφία και αναγκαιότητα. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν brands, όπως η Henkel, η οποία εδώ και χρόνια στηρίζει την ανάπτυξή της στη λογική του “Doing Well by Doing Good” έχοντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τις κοινωνίες μέσα στις οποίες δραστηριοποιείται. Η διοίκηση της Henkel Hellas βλέπει το μέλλον, έχοντας στο μυαλό της ότι η αειφορία βαδίζει χέρι-χέρι με το θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ως προς τη διαχείριση των πόρων, αλλά και τη βελτίωση των συνθηκών της κοινωνίας.

Μπορείτε να δείτε μέρος της Συνέντευξης Τύπου εδώ.

Ειδικότερα, στο νέο πρόγραμμα Αειφορίας που έχει τίτλο «Για Καλό», ο Τομέας Απορρυπαντικών & Προϊόντων Οικιακής Φροντίδας της Henkel Hellas δεσμεύεται μέχρι το 2025:

  • Όλες οι συσκευασίες να είναι 100% ανακυκλώσιμες
  • Το 70%  του όγκου των προϊόντων με πλαστική συσκευασία να αποτελείται τουλάχιστον από 25% ανακυκλωμένο πλαστικό.
  • Να αποσυμφορήσει 100 υδάτινους πόρους της Ελλάδας από απορρίμματα και πλαστικό.
  • Να μετατρέψει περισσότερους από 5 τόνους πλαστικού σε επαναχρησιμοποιούμενα αντικείμενα μέσα από το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας.
  • Να συμβάλει στην περιβαλλοντική εκπαίδευση περισσότερων από 10.000 μαθητών μέσω του προγράμματος “Henkel Sustainability Ambassadors”.
  • Να προωθήσει την αξία της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας στις τοπικές κοινωνίες, σε συνεργασία με Δήμους, και υλοποιώντας προγράμματα με την Ακαδημαϊκή κοινότητα.
  • Να συνεχίσει το κοινωνικό του έργο για την ευημερία της κοινωνίας, μέσα από την ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και προσφέροντας παραπάνω από 60.000 προϊόντα σε συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη.

Η Μαίρη Βαλσαμά, Γενική Διευθύντρια του τομέα Απορρυπαντικών & Προϊόντων Οικιακής Φροντίδας της Henkel Ελλάδας & Κύπρου, εξηγεί στο Fortune πώς οι μεγάλες πολυεθνικές γίνονται παράδειγμα προς μίμηση για έναν καλύτερο πλανήτη, μιλά για τις πλαστικές συσκευασίες του μέλλοντος, αλλά και για το πρόγραμμα Henkel Sustainability Ambassadors που εκπαιδεύει μικρούς μαθητές στο πώς να γίνουν περιβαλλοντικά ευσυνείδητοι πολίτες.

Κυρία Βαλσαμά, κάνοντας έναν απολογισμό του “πράσινου αποτυπώματος” που έχετε αφήσει στην ελληνική κοινωνία ποιο θα λέγατε ότι είναι αυτό; Τι είδους δράσεις αναμένεται να τρέξουν τα επόμενα χρόνια;

Θα έλεγα ότι το αποτύπωμά μας είναι η συμβολή μας στην αειφόρο δράση με διάφορες εκφάνσεις, παραδείγματος χάριν, μέσω των καινοτομιών και των προϊόντων μας στην μείωση σπατάλης πόρων, όπως είναι η ανάπτυξη εξελιγμένων συμπυκνωμένων υγρών αποτελεσματικών σε χαμηλές θερμοκρασίες, η ανάπτυξη και  χρήση εναλλακτικών πρώτων υλών και υλικών συσκευασίας φιλικών προς το περιβάλλον ή η υποστήριξη και συμμετοχή μας σε εθελοντικές δράσεις καθαρισμών των ελληνικών υδάτινων πόρων και την αξιοποίηση και μετατροπή των πλαστικών απορριμμάτων που συλλέγονται σε χρήσιμα αντικείμενα για την κοινωνία μέσω του μοντέλου της κυκλικής οικονομίας.

Το πλάνο δράσεων μας στον τομέα της Αειφορίας σε τοπικό επίπεδο βασίζεται σε 3 άξονες:

  • Στην εξέλιξη των προϊόντων μας σύμφωνα με το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας βασιζόμενοι στην τοπική παραγωγή στην Ελλάδα
  • Στην επέκταση της υποστήριξης εθελοντικών δράσεων για το περιβάλλον
  • Στην υποστήριξη επιλεγμένων δράσεων κοινωνικής αειφορίας μαζί με τους πελάτες και συνεργάτες μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήσασταν από τις πρώτες πολυεθνικές που εδώ και αρκετά χρόνια στηρίζουν τον τρόπο λειτουργίας τους στην λογική του “Doing Well by Doing Good”. Σε τι ύψος ανέρχονται οι επενδύσεις που έχουν υλοποιηθεί  σε τεχνολογικό επίπεδο έτσι ώστε να μπορεί το πλαστικό να επαναχρησιμοποιείται και να μιλάμε ταυτόχρονα για κυκλική οικονομία;

Οι τεχνικές προδιαγραφές των προϊόντων, των πρώτων υλών και των υλικών συσκευασίας, καθορίζονται , σε συνεργασία με τοπικούς προμηθευτές, από τα κεντρικά εργαστήρια της μητρικής εταιρίας, όπως και οι προδιαγραφές της διαδικασίας παραγωγής με τους συνεργάτες μας. Συνεπώς στο μεγαλύτερο μέρος είναι δύσκολο να απομονώσουμε τις επενδύσεις σε τεχνικό επίπεδο. Σίγουρα όμως είναι σημαντική η επένδυση από την πλευρά της Henkel Ελλάς Απορρυπαντικών & Προϊόντων φροντίδας σπιτιού σε επίπεδο marketing και δράσεων Αειφορίας, η οποία φέτος ξεπέρασε το 30% της συνολικής επένδυσης.

Πόσο πιο “πράσινα” μπορούν να γίνουν τα κλασσικά απορρυπαντικά; Είναι ρεαλιστικό το σενάριο ενός κόσμου δίχως πλαστικές συσκευασίες και κατά πόσο μια τέτοια κίνηση θα ήταν οικονομικά εφικτή για τις βιομηχανίες;

Θα έλεγα πόσο πιο «πράσινη» μπορεί να γίνει η κατανάλωση απορρυπαντικών και η χρήση τους; Στην ερώτηση αυτή αποκλειστική απάντηση δεν θα έδινα τα απορρυπαντικά χωρίς πλαστικές συσκευασίες, αλλά πολλές εναλλακτικές προτάσεις, τις οποίες ως παγκόσμια εταιρία αναπτύσσουμε, προσφέρουμε και εκπαιδεύουμε τον καταναλωτή: όπως απορρυπαντικά σε ανακυκλώσιμο και ανακυκλωμένο πλαστικό υλικό συσκευασίας, social plastic, refill stations, προϊοντικές καινοτομίες με βιοδιασπώμενο πλαστικό, ΙοΤ συσκευές και πολλά άλλα. Άρα θεωρώ ότι είναι πιο σημαντική η ανάπτυξη της «βιώσιμης» πλαστικής συσκευασίας ή μορφής ή συστήματος χρήσης προϊόντος από την απόλυτη δαιμονοποίηση και απόρριψη του πλαστικού εν γένει.

Πώς βλέπει η μητρική την ελληνική αγορά; Υπάρχει πρόθεση περαιτέρω επενδύσεων;

Η μητρική μας εταιρία αναγνωρίζει τη δυσκολία και την πολυπλοκότητα της ελληνικής αγοράς και γι’ αυτό πλέον από το 2017 έχω την χαρά και την τιμή να ηγούμαι του Τομέα Απορρυπαντικών & Προϊόντων φροντίδας σπιτιού για Ελλάδα και Κύπρο ως η πρώτη Ελληνίδα και Γυναίκα General Manager από τότε που ο Τομέας υπάρχει ως θυγατρική στην Ελλάδα. Να διευκρινίσω δε ότι η Ελλάδα, ως Τομέας Απορρυπαντικών και Προϊόντων σπιτιού, ανήκει και αναφέρεται απευθείας στα Κεντρικά της Ευρώπης και όχι σε κάποιο περιφερειακό cluster, γεγονός που υπογραμμίζει τη σημασία που δίνεται στον στρατηγικό σχεδιασμό.

Η ξεκάθαρη πρόθεση επενδύσεων στη χώρα φαίνεται από τη συνεπή και συνεχή τοπική παραγωγή στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, το Logistics center στην Μάνδρα Αττικής, αλλά και την αυξανόμενη επένδυση marketing την τελευταία τετραετία.

Για να δούμε δραστικές αλλαγές ως κοινωνία θα πρέπει να αλλάξουμε κουλτούρα. Μέσα από το πρόγραμμα Henkel Sustainability Ambassadors έχετε αναλάβει τον δύσκολο ρόλο της εκπαίδευσης των μαθητών ώστε να γίνουν περιβαλλοντικά ευσυνείδητοι πολίτες. Πείτε μας δύο λόγια γι’ αυτό.

Το Henkel Sustainability Ambassadors Programme είναι ένα πρόγραμμα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, του οποίου η μοναδικότητα και ομορφιά βασίζεται στην εθελοντική προσφορά και εργασία. Τα παιδιά εκπαιδεύονται με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορέσουν να  αναπτύξουν περιβαλλοντική συνείδηση και συμπεριφορά, χρησιμοποιώντας πιστοποιημένο εκπαιδευτικό υλικό της Henkel ανάλογα με την βαθμίδα εκπαίδευσης.

Πραγματικά είναι απίστευτη εμπειρία το να βρίσκεσαι σε μια σχολική αίθουσα Δημοτικού και να βλέπεις με πόσο ζήλο και ενδιαφέρον ανταποκρίνονται οι μικροί μαθητές, οι δημιουργοί του μέλλοντος.

Σε τι βαθμό θα λέγατε ότι έχει παρεισφρήσει η έννοια της ανακύκλωσης στην καθημερινότητα του Έλληνα;

Σίγουρα έχουμε ακόμα μέλλον μπροστά μας σε σχέση με άλλες χώρες, όμως θεωρώ ότι τα τελευταία χρόνια έχει γίνει σημαντική εξέλιξη, ενημέρωση και σταθερά βήματα αλλαγής περιβαλλοντικής συμπεριφοράς, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό, επίπεδο.

Πιστεύω πώς έχουν συμβάλλει σημαντικά  εθελοντικές πρωτοβουλίες, προγράμματα Αειφορίας και προστασίας του περιβάλλοντος πολλών εταιριών, καθώς επίσης αντίστοιχες κρατικές πρωτοβουλίες, αλλά και η νέα νομοθεσία.

Είναι όμως σημαντικό να καταλάβουμε ότι όλα ξεκινούν από την ατομική περιβαλλοντική συμπεριφορά του καθενός και καθεμιάς μας για δημιουργηθεί η κριτική μάζα, που θα επισφραγιστεί και θα διευκολυνθεί σίγουρα στην εφαρμογή της από τη νομοθεσία του κράτους και τη διασφάλιση των συνθηκών ανακύκλωσης αλλά και γενικότερης περιβαλλοντικής συμπεριφοράς.