Μέρκελ: «Δεν θα υπάρχει νέα κυβέρνηση πριν τον Δεκέμβρη»

Μέρκελ: «Δεν θα υπάρχει νέα κυβέρνηση πριν τον Δεκέμβρη»

Προειδοποίηση της Καγκελαρίου λίγο πριν τις τελικές διαπραγματεύσεις με τους Σοσιαλδημοκράτες.

Η Γερμανία δεν θα έχει καινούργια κυβέρνηση πριν από τον Δεκέμβριο, προειδοποίησαν σήμερα η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο γενικός γραμματέας της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) Χέρμαν Γκρέε.

Ο Γκρέε δήλωσε ότι οι Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) της Μέρκελ θα χρειαστούν όλο τον Νοέμβριο για να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD). Οι διαπραγματεύσεις θα είναι «γρήγορες και εκτενείς», σημείωσε ο Γκρέε.

Η εφημερίδα Die Welt αναφέρει ότι η Μέρκελ προειδοποίησε πως ίσως χρειαστεί περισσότερος χρόνος για τον σχηματισμό κυβέρνησης, πιθανόν ως τις 25 Δεκεμβρίου.

«Τα Χριστούγεννα θα έρθουν νωρίτερα απ’ όσο νομίζετε», είπε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα καγκελάριος.

Διαβάστε ακόμη: Στηv τελική ευθεία για τον σχηματισμό κυβέρνησης η Γερμανία

Οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού έχουν στόχο την κατάρτιση ενός οδικού χάρτη για τις νέες πολιτικές και τις νομοθετικές προτάσεις που θα υποβάλει η νέα κυβέρνηση, ο οποίος ακολουθηθεί επακριβώς.

Αφού συμφώνησαν χθες Πέμπτη να προχωρήσουν σε επίσημες συνομιλίες και στην περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, τα δύο κόμματα αναμένεται να συστήσουν 12 ομάδες που θα αναλάβουν τη διαπραγμάτευση για κάθε έναν τομέα της πολιτικής.

Το κεντρικό αίτημα του SPD είναι να θεσπιστεί νομικά ο κατώτατος μισθός, γεγονός που σημαίνει ότι θα υπάρξει αυτόματη αύξηση μισθού για εκατομμύρια εργαζόμενους κυρίως στην ανατολική Γερμανία, αν υιοθετηθεί η πρόταση για ωρομίσθιο 8,5 ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της κρατικής τηλεόρασης ZDF, το 83% των Γερμανών υποστηρίζουν την πρόταση αυτή.

Διαβάστε ακόμη: Οι Πράσινοι «έκλεισαν την πόρτα» στην Άνγκελα Μέρκελ

Σε αντάλλαγμα το SPD ίσως να χρειαστεί να υποχωρήσει στο αίτημά του για αύξηση της φορολογίας, γεγονός που θα ενίσχυε τα οικονομικά των κρατιδίων.

Ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σημείωσε ότι δεν θεωρεί πιθανό να καταφέρει να αποσπάσει άλλες υποχωρήσεις από τη Μέρκελ.

Πάντως ο Γκάμπριελ διέψευσε ότι ήδη από τη χθεσινή συνάντηση μοιράστηκαν τα υπουργεία μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατικών, των Χριστιανοκοινωνιστών και των Σοσιαλδημοκρατικών, όμως τα μέσα ενημέρωσης ήδη εικάζουν για το ποιο κόμμα θα λάβει ποιο υπουργείο.

Πηγές έχουν αναφέρει ότι το SPD θα ζητήσει το υπουργείο Οικονομικών, αλλά θα αρνηθεί το Εξωτερικών, γεγονός που σημαίνει ότι ο νυν υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, 71 ετών, ενδέχεται να γίνει υπουργός Εξωτερικών.

Διαβάστε ακόμη: Προσωπικό στοίχημα του Σρέντερ ήταν η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ

Ο νυν υπουργός Γκίντο Βεστερβέλε δεν εκλέχθηκε, καθώς το κόμμα του, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες έχασαν στις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου όλες τους τις έδρες.

Ο Γκάμπριελ είναι πιθανό να ζητήσει και το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που είναι αρμόδιο για την απόδοση των κοινωνικών επιδομάτων.

Ο εκπρόσωπος του Μέρκελ Στέφεν Ζάιμπερτ ανακοίνωσε ότι η καγκελάριος θα υποβάλει επισήμως την Τρίτη την παραίτηση της κυβέρνησής της, όμως θα παραμείνει ως υπηρεσιακή μέχρι τον σχηματισμό της νέας. Την ίδια ημέρα αναμένεται να συνεδριάσει για πρώτη φορά το νέο κοινοβούλιο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο