Μέρκελ: Έχει χαθεί η εμπιστοσύνη

Μέρκελ: Έχει χαθεί η εμπιστοσύνη
German Chancellor Angela Merkel speaks during a news conference after meeting with Albanian Prime Minister Edi Rama in Tirana, Albania, July 8, 2015. REUTERS/Arben Celi - RTX1JMAT

Δεν θα υπάρξει συμφωνία με κάθε κόστος, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος πριν τη Σύνοδο Κορυφής.

«Δεν έχουμε τελικό αποτέλεσμα από το Eurogroup, αυτό δεν με εκπλήσσει γιατί η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι το τελευταίο διάστημα χάθηκε το πιο σημαντικό νόμισμα που είναι η εμπιστοσύνη. «Δεν θα υπάρξει συμφωνία με κάθε κόστος, σήμερα θα έχουμε σκληρές διαπραγματεύσεις. Το βράδυ θα δούμε αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για πρόγραμμα στον ESM για την Ελλάδα», υπογράμμισε η κα Μέρκελ.

Γιούνκερ: Θα εργαστούμε μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο

«Σήμερα μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο θα εργαστούμε και ελπίζω ότι κάπου θα καταλήξουμε», δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ πριν τη Σύνοδο Κορυφής. Ο επικεφαλής της Κομισιόν τόνισε πως θα κάνει τα πάντα ως το τέλος για την επίτευξη συμφωνία, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «θα πολεμήσω μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο για να έχουμε συμφωνία».

Σουλτς: Μπορούμε να φτάσουμε σήμερα σε συμφωνία

«Πιστεύω ότι πρέπει να φτάσουμε σε συμφωνία σήμερα για τη συνοχή της Ευρώπης», δήλωσε ο Μάριν Σουλτς. «Είναι ευθύνη και της ελληνικής κυβέρνησης και όλων. Δεν είναι ένα τυχαίο ευρωπαϊκό συμβούλιο σήμερα, θα αποφασίσουμε για το μέλλον της Ευρώπης», δήλωσε με νόημα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στήριξη και από τη Σλοβενία για παραμονή στο ευρώ

Η Σλοβενία επιθυμεί η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Μίρορ Σέραρ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αναμένει να δει την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόζει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε. Σημείωσε ότι η εμπιστοσύνη έχει χαθεί μετά τα τελευταία γεγονότα και εξέφρασε την ελπίδα ότι τις προσεχείς ημέρες θα ανακτηθεί.

Ανέφερε, τέλος, ότι αναμένει τα συμπεράσματα της Συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.