Μέρκελ: Η Γερμανία έχει προετοιμαστεί ακόμα και για ένα no deal Brexit

Μέρκελ: Η Γερμανία έχει προετοιμαστεί ακόμα και για ένα no deal Brexit
epa06083669 A handout photo made available by the German Government (Bundesregierung) on 12 July 2017 shows German Chancellor Angela Merkel (C), and British Foreign Minister Boris Johnson (R) speaking alongside Austrian Federal Chancellor Christian Kern (L) and EU High representative for foreign policy Federica Mogherini (front) during a meeting on the sidelines of the West Balkans summit in Trieste, Italy, 12 July 2017. The Summit on the Western Balkan countries in Trieste on 12 July is organised by various institutions in cooperation with the Italian Ministry of Foreign Affairs, gathering European experts to reflect on the challenges facing the European Union (EU) and its enlargement towards the Western Balkans. EPA/Guido Bergmann HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε σήμερα ότι θα συναντηθεί το απόγευμα της Τετάρτης με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον για να συζητήσουν τη σχεδιαζόμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Προετοιμασμένο και για ένα άτακτο Brexit είναι το Βερολίνο, τόνισε σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανακοινώνοντας ότι θα συναντηθεί το απόγευμα της Τετάρτης με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον για να συζητήσουν την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στόχος του Τζόνσον είναι να πείσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να αρχίσουν εκ νέου τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία αποχώρησης, ειδεμή θα προχωρήσει σε Brexit με ή χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.

«Είμαστε χαρούμενοι με κάθε επίσκεψη, και πρέπει να μιλάμε, και πρέπει να βρίσκουμε καλές λύσεις», δήλωσε η Μέρκελ στη διάρκεια μιας συζήτησης στην καγκελαρία.

«Είμαστε προετοιμασμένοι για οποιοδήποτε αποτέλεσμα, μπορούμε να το πούμε αυτό, ακόμη κι αν δεν έχουμε μια συμφωνία. Αλλά σε κάθε περίπτωση θα κάνω μια προσπάθεια να βρεθούν λύσεις, έως την τελευταία ημέρα των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

«Νομίζω πως είναι πάντα καλύτερο να φεύγει κανείς με συμφωνία παρά χωρίς. Αλλά αν αυτό δεν είναι δυνατό, θα είμαστε έτοιμοι και για την εναλλακτική», σχολίασε η Μέρκελ.

Σύμφωνα με τους Sunday Times, ο Τζόνσον θα διαμηνύσει στη Μέρκελ ότι το βρετανικό κοινοβούλιο δεν θα μπορέσει να σταματήσει το Brexit.

Σολτς: Η Γερμανία μπορεί να τα βγάλει πέρα με την επόμενη κρίση – Σκέψεις για έκδοση ομολόγου

Η Γερμανία έχει τη δύναμη που απαιτείται ώστε να ανταπεξέλθει σε μια μελλοντική οικονομική κρίση, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Όλαφ Σολτς.

Σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός υπεραμύνθηκε της πολιτικής των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, λέγοντας πως ένα κράτος πρέπει να ζει με βάση τις δυνατότητές του τις περιόδους της οικονομικής ευφορίας, προκειμένου να είναι σε καλή κατάσταση στην περίπτωση μίας ύφεσης.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει δημοσιεύματα του Τύπου σύμφωνα με τα οποία η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει τον κανόνα των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών. Κυβερνητικός παράγοντας τον οποίο είχε επικαλεστεί το Reuters προ ημερών είχε αναφέρει πως το Βερολίνο εξετάζει το ενδεχόμενο έκδοσης ομολόγου ύψους 50 δισ. ευρώ προκειμένου να χρησματοδοτήσει ένα πρόγραμμα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Σχολιάζοντας την κατά 0,1% συρρίκνωση του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο και σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του έτους, ο Σολτς την απέδωσε στη μείωση της διεθνούς ζήτησης και στην αβεβαιότητα που προκαλούν οι εμπορικές εντάσεις. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η αβεβαιότητα, περιλαμβανομένης εκείνης που δημιουργεί ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας» σχολίασε.