Μέρκελ στη Σύνοδο ΕΕ-Μάλτας: Η Ευρώπη κρατά την τύχη στα χέρια της

Μέρκελ στη Σύνοδο ΕΕ-Μάλτας: Η Ευρώπη κρατά την τύχη στα χέρια της
Photo:

Γιούνκερ, Μέρκελ και Μπετέλ τονίζουν αναφορικά με τις πολιτικές Τραμπ ότι η Ευρώπη κρατά την τύχη της στα χέρια της.

Η Γερμανίδα καγκελάριος απηύθυνε σήμερα έκκληση για ενότητα στην Ευρώπη, ενόψει της συνάντησης των ηγετών της ΕΕ στη Μάλτα όπου θα συζητηθούν τρόποι για να ανακοπεί η εισροή μεταναστών στην Ιταλία από την Αφρική.

«Η Ευρώπη κρατά την τύχη της στα χέρια της», δήλωσε η Μέρκελ προσερχόμενη στη σύνοδο. «Όσο πιο ξεκάθαροι είμαστε για το πώς προσδιορίζουμε τον ρόλο μας στον κόσμο, τόσο καλύτερα μπορούμε να φροντίσουμε τις διαταλαντικές μας σχέσεις».

Προσερχόμενος στην ίδια σύνοδο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ρωτήθηκε εάν νιώθει να απειλείται ότι τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

«Όχι, δεν νιώθω να απειλούμαι, αλλά νομίζω ότι υπάρχει περιθώριο για εξηγήσεις. Μερικές φορές έχω την εντύπωση ότι η νέα κυβέρνηση δεν γνωρίζει λεπτομερώς την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά στην Ευρώπη οι λεπτομέρειες έχουν σημασία», δήλωσε ο Γιούνκερ.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ τόνισε ότι «αυτά που κάνει δεν συμφωνούν με τις δικές μου πολιτικές, δεν συμμερίζομαι τις αξίες αυτές (…) Η Αμερική είναι εταίρος της Ευρώπης, αλλά αυτό σημαίνει επίσης ότι η Αμερική χρειάζεται την Ευρώπη».