Μέρκελ: Μας έχουν απομείνει ελάχιστες μέρες για να συμφωνήσουμε

Μέρκελ: Μας έχουν απομείνει ελάχιστες μέρες για να συμφωνήσουμε
epa04834508 German Chancellor Angela Merkel gets into a car after a work dinner with French President Francois Hollande at the Elysee Palace following a crisis meeting regarding Greece, in Paris, France, 06 July 2015. Speaking after a bilateral meeting in Paris, Hollande drew attention to the fact that 'time is running out,' while Merkel said it was up to Greek Prime Minister Alexis Tsipras to come up with proposals on the way forward at the eurozone summit. EPA/ETIENNE LAURENT

Δεν υπάρχει ακόμη η βάση για διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο ενός προγράμματος του ΕΜΣ, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

“Μετά τη λήξη του δεύτερου προγράμματος και έπειτα από το παραπάνω από ξεκάθαρο ‘όχι’ στο ελληνικό δημοψήφισμα δεν υπάρχει ακόμη η βάση για διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο ενός προγράμματος του ΕΜΣ”, δήλωσε προσερχόμενη στη σύνοδο κορυφής η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

“Πιστεύουμε ακόμη ότι η αλληλεγγύη σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η υπευθυνότητα σε εθνικό επίπεδο, που προσφέρει η κάθε πλευρά, συνδέονται άρρηκτα. Με άλλα λόγια, χωρίς αλληλεγγύη δεν υπάρχει πιθανότητα να προσφερθεί βοήθεια, χωρίς αλληλεγγύη και μεταρρυθμίσεις δεν είναι δυνατόν να πάμε εκεί που θέλουμε να πάμε”, συνέχισε η Μέρκελ.

“Στο (Ευρωπαϊκό) Συμβούλιο θα συζητήσουμε για το πώς θα συνεχίσουμε, αλλά δεν θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε οριστική συμφωνία. Θα έλεγα ότι δεν είναι ζήτημα εβδομάδων, αλλά μερικών ημερών. Θα δούμε τι θα μας πει ο Έλληνας πρωθυπουργός” Αλέξης Τσίπρας, πρόσθεσε η καγκελάριος της Γερμανίας.

Γιούνκερ: Η Κομισιόν συνεχίζει να εργάζεται ώστε να βρεθεί λύση

H αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα μετέφερε με ανάρτησή της στο Twitter δήλωση του προέδρου της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ότι η Κομισιόν συνεχίζει να εργάζεται έτσι ώστε να βρει μια λύση.

Θα εξαρτηθεί, πρόσθεσε, από το τι θα μας πει ο Αλέξης Τσίπρας.

Σκληρή στάση από τον Ολλανδό πρωθυπουργό

“Δεν είμαι πολύ ενθουσιασμένος για αυτή τη σύνοδο και για το γεγονός ότι η Ελλάδα προσέρχεται χωρίς καμιά πρόταση. Φαίνεται ότι θέτουν τις προηγούμενες προτάσεις στο τραπέζι ξανά, αν πιστέψουμε τα δημοσιεύματα”, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.

“Η μόνη λύση είναι η Ελλάδα να κάνει βαθιές μεταρρυθμίσεις και να εφαρμόσει δύσκολα μέτρα”, πρόσθεσε ο Ρούτε και υποστήριξε ότι το εάν η Ελλάδα θα μείνει στο ευρώ “είναι ευθύνη που επαφίεται στην Αθήνα, όχι εδώ”, κρίνοντας πως “η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει ένα μεγάλο ρίσκο για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού”.

“Βρίσκομαι εδώ για να προασπίσω την ακεραιότητα, τη συνοχή και τις θεμελιώδεις αρχές της νομισματικής ένωσης. Επαφίεται στην ελληνική κυβέρνηση να κάνει εκτεταμένες προτάσεις και δεν νομίζω ότι το ζήτημα θα τελειώσει σύντομα. Το γεγονός είναι το εξής: εάν οι Έλληνες δεν παρουσιάσουν σήμερα, ή πολύ σύντομα διότι ο χρόνος έχει ήδη εξαντληθεί, αναλυτικές προτάσεις, εάν δεν είναι έτοιμοι να εφαρμόσουν σκληρά μέτρα, δεν θα είμαστε σε θέση να τους βοηθήσουμε. Σε αυτή την περίπτωση η ευθύνη θα ανήκει στην ελληνική κυβέρνηση”, πρόσθεσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός.