Μέσα στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ- Τα 775 δωμάτια και… οι κρυφές πόρτες

Μέσα στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ- Τα 775 δωμάτια και… οι κρυφές πόρτες
LONDON, UNITED KINGDOM - JANUARY 24: A view from Buckingham Palace and St. James's Park after snowfall in London, United Kingdom on January 24, 2021. Hasan Esen / Anadolu Agency Photo: AFP

Δείτε πως είναι μερικά από πιο εντυπωσιακά δωμάτια του παλατιού.

Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ γιορτάζει φέτος 69 χρόνια από την άνοδό της στον θρόνο και τη μετακόμισή της στο υποβλητικό Ανάκτορο του Μπάκιγχαμ.

Σε νεαρή ηλικία η βασίλισσα έζησε στην εξοχή της Αγγλίας ενώ όταν παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Φίλιππο το 1947, έζησε στο Clarence House μέχρι το θάνατο του πατέρα της.

Οι φαν της επιτυχημένης σειράς του Netflix «The Crown» θα θυμούνται τη σκηνή στην οποία η Ελισάβετ εμφανιζόταν διστακτική σχετικά με την μετακόμισή της στο παλάτι όταν ανέλαβε τον τίτλο.

Θα ήταν ευχαριστημένη να παραμείνει στο Clarence House, ωστόσο όλοι γνωρίζουμε πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα.

Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ σχεδιάστηκαν αρχικά ως ένα μεγάλο αρχοντικό για τον Δούκα του Μπάκιγχαμ το 1703.

Η κατοικία πέρασε στην κατοχή του Βασιλιά Γεώργιου Γ’ το 1761 που την χρησιμοποίησε ως ιδιωτική κατοικία για τη σύζυγό του Βασίλισσα Σαρλότ.

Αργότερα, τον 19ο αιώνα, οι αρχιτέκτονες John Nash και Edward Blore διεύρυναν το κτίριο χτίζοντας τρεις νέες πτέρυγες γύρω από την κεντρική αυλή.

Το 1837, αυτό που κάποτε ήταν γνωστό ως Queen’s House έγινε το «Buckingham Palace»- η επίσημη κατοικία του μονάρχη του Ηνωμένου Βασιλείου στο Λονδίνο.

Η κατοικία διαθέτει συνολικά 775 δωμάτια ανάμεσα στα οποία 52 υπνοδωμάτια, 188 υπνοδωμάτια προσωπικού, 92 γραφεία και 78 μπάνια.

Το Λευκό Σαλόνι θεωρείται ένα από τα πιο «ιδιωτικά» δωμάτια και χρησιμοποιείται τακτικά για ακροάσεις και μικρές συγκεντρώσεις.

Η βασίλισσα μπαίνει στο δωμάτιο μέσω μιας κρυφής πόρτας- καθρέπτη για να υποδεχθεί εκεί επισκέπτες όπως ξένους πρεσβευτές. Ο χώρος χρησιμοποιείται επίσης τακτικά για επίσημες οικογενειακές φωτογραφίσεις και χριστουγεννιάτικες μεταδόσεις.

Η Αίθουσα του Θρόνου δεν μοιάζει με καμία άλλη αίθουσα του κτιρίου και φιλοξενεί σημαντικές εκδηλώσεις και χορούς.

Το Πράσινο Σαλόνι του παλατιού και οι παρακείμενες αίθουσες χρησιμεύουν ως χώροι όπου οι επισκέπτες μπορούν να πάρουν το ποτό τους, συνήθως πριν το δείπνο.

Η Γκαλερί Nash, επίσης γνωστή ως Γκαλερί της Βασίλισσας, έχει αξία άνω των 20 εκατομμυρίων λιρών. Φιλοξενεί έργα μεγάλων ζωγράφων, σπάνια έπιπλα και εικόνες από την τεράστια φωτογραφική συλλογή του παλατιού.

Το Μπλε Σαλόνι χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως χώρος ψυχαγωγίας ενώ πλέον χρησιμοποιείται για δεξιώσεις ενώ οι στάβλοι αποτελούν μέρος του παλατιού από το 1760.