Προελαύνει στη νότια Γάζα ο ισραηλινός στρατός – Κοντά στην ολοκλήρωσή τους οι επιχειρήσεις στα βόρεια

Προελαύνει στη νότια Γάζα ο ισραηλινός στρατός – Κοντά στην ολοκλήρωσή τους οι επιχειρήσεις στα βόρεια
epa11008776 Israeli soldiers next to their thanks at a gathering site near the border with the Gaza Strip, in southern Israel, 03 December 2023. Israeli Air Force (IAF) fighter jets and helicopters struck targets in the Gaza Strip overnight, the IDF announced on 03 December. Israeli forces hit targets in the Gaza Strip after a weeklong truce expired on 01 December. More than 15,000 Palestinians and at least 1,200 Israelis have been killed, according to the Gaza Government media office and the Israel Defense Forces (IDF), since Hamas militants launched an attack against Israel from the Gaza Strip on 07 October, and the Israeli operations in Gaza and the West Bank which followed it. EPA/ATEF SAFADI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Στόχος να ανατρέψουμε την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς», δηλώνει αξιωματικός του ισραηλινού στρατού.

Ο διοικητής του σώματος τεθωρακισμένων του Ισραήλ δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι δικές του και άλλες χερσαίες δυνάμεις είναι κοντά στην ολοκλήρωση της πολεμικής τους αποστολής στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας και τώρα επιχειρούν σε άλλα σημεία στον παλαιστινιακό θύλακα κατά της Χαμάς.

«Οι στόχοι στον βόρειο τομέα έχουν σχεδόν επιτευχθεί», δήλωσε ο ταξίαρχος Χισάμ Ιμπραχίμ στον ραδιοφωνικό σταθμό του ισραηλινού στρατού. «Αρχίζουμε να επεκτείνουμε τους ελιγμούς σε άλλα τμήματα της Λωρίδας, με έναν στόχο: να ανατρέψουμε την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς».

Εξάλλου ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως τρεις στρατιώτες του σκοτώθηκαν σε μάχες στη Γάζα, αυξάνοντας σε 75 τον αριθμό των στρατιωτικών που έχουν σκοτωθεί μετά την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης στο θύλακα στις 27 Οκτωβρίου.

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 15.899 Παλαιστίνιοι, το 70% των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά, έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, δήλωσε το υπουργείο Υγείας στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς Γάζα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προελαύνει και στη νότια Γάζα ο ισραηλινός στρατός

Οι χερσαίες δυνάμεις του Ισραήλ προελαύνουν στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ενώ συνεχίζεται η εκστρατεία για την εξάλειψη της παλαιστινιακής οργάνωσης στο βόρειο τμήμα του θύλακα, δήλωσε ο Τζόναθαν Κόνρικους εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού. «Δεν τους έχουμε νικήσει στρατιωτικά εντελώς στον βορρά, αλλά έχουμε σημειώσει καλές προόδους», δήλωσε ο Κόνρικους στο CNN.

«Είχαμε δηλώσει εξ αρχής στους Ισραηλινούς αμάχους και σε όποιον ακούει στον κόσμο ότι (η μάχη κατά της Χαμάς) δυστυχώς θα πάρει χρόνο», επεσήμανε.

«Είναι μια δύσκολη επιχείρηση σε ένα δύσκολο πεδίο όπου μαχόμαστε εναντίον ενός πολύ αφοσιωμένου στρατού που δεν ενδιαφέρεται για τη θυσία αμάχων (προκειμένου να πετύχει) τον στρατιωτικό του σκοπό», κατήγγειλε ο Κόρνικους.

Ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων απέρριψε τις κατηγορίες οργανώσεων αρωγής ότι ο στρατός δεν έδωσε στους εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους που έχουν καταφύγει στο νότιο τμήμα της αποκλεισμένης Λωρίδας της Γάζας αρκετό χρόνο για να μεταβούν σε ασφαλές σημείο προκειμένου να γλιτώσουν από τις επεκτεινόμενες επιθέσεις.

Γίνονται τα πάντα για να προστατευθούν οι άμαχοι, τόνισε. «Αν η Χαμάς μετακινούνταν εκτός των αστικών περιοχών και μας πολεμούσε εκεί, τότε φυσικά δεν θα επηρεαζόταν ο άμαχος πληθυσμός. Αλλά η Χαμάς δεν το έχει κάνει αυτό», δήλωσε ο Κόνρικους, κατηγορώντας για μία ακόμη φορά την παλαιστινιακή οργάνωση ότι χρησιμοποιεί τους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες.

Ο εκπρόσωπος της UNICEF Τζέιμς Έλντερ έχει επικρίνει έντονα το Ισραήλ για τις επιθέσεις του, κάνοντας λόγο για «λουτρό αίματος» στη νότια Γάζα, όπου έχουν καταφύγει δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι έπειτα από προτροπή των ισραηλινών δυνάμεων, προκειμένου να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις στον βορρά.

Ο Έλντερ, μιλώντας επίσης στο CNN, πρόσθεσε ότι «ασφαλείς ζώνες» που ανακοινώνει ο ισραηλινός στρατός για τους Παλαιστίνιους αμάχους «είναι ένα ψευδές αφήγημα και είναι ένα επικίνδυνο αφήγημα. Οι άνθρωποι δεν διαθέτουν μέσα μεταφοράς. Δεν γνωρίζουν πού πρέπει να πάνε. Πρόκειται για περιοχές στην έρημο. Δεν έχουν νερό, δεν έχουν τρόφιμα, δεν έχουν προστασία σε αυτά τα μέρη».

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: