Οικονομία: Το θετικό momentum για επενδύσεις και οι πολίτες

Οικονομία: Το θετικό momentum για επενδύσεις και οι πολίτες
In this photo illustration a Greek flag is displayed on a smartphone on March 24, 2020 in Athens, Greece. (Photo illustration by Nikolas Kokovlis/NurPhoto) (Photo by Nikolas Kokovlis / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η αναβάθμιση της Fitch, το επενδυτικό ενδιαφέρον και οι προσδοκίες για αποτύπωμα στην πραγματική οικονομία. Τα εισοδήματα σήμερα  

Προσδοκίες καλλιεργεί η αναβάθμιση της οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα, η ρευστότητα που απορρέει από ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάπτυξης μέχρι το 2026 και η υπεραπόδοση της οικονομίας συγκριτικά με τον μέσο όρο της ΕΕ, ωστόσο τα όποια οφέλη στην πραγματική οικονομία θα φανούν εν καιρώ.

Τραπεζίτες, κορυφαίοι Έλληνες επιχειρηματίες και κυβερνητικό επιτελείο με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, είχαν την ευκαιρία να επιβεβαιώσουν το θετικό momentum για επενδύσεις στη χώρα στο πρόσφατο επενδυτικό συνέδριο στο Λονδίνο, που διοργάνωσε η Morgan Stanley σε συνεργασία με το ελληνικό Χρηματιστήριο.

Επίσης, η αναβάθμιση που ήρθε από τον οίκο Fitch την περασμένη εβδομάδα επισφράγισε τη βεβαιότητα ότι έχουν εκλείψει οι αβεβαιότητες αναφορικά με την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι προηγήθηκε αναβάθμιση από τους οίκους S&P και DBRS και έπεται η αξιολόγηση της Moody’s. Η αναβάθμιση σηματοδοτεί ότι τα ελληνικά κρατικά ομόλογα είναι επιλέξιμα για επενδύσεις από επενδυτικά funds και θεσμικούς επενδυτές του εξωτερικού με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Μεσοπρόθεσμα αυτή η τάση θα ευνοήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όταν το κόστος δανεισμού τους θα αρχίσει να μειώνεται. Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη που προβλήθηκε ως τέτοια τις τελευταίες ημέρες και από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Είναι αναμφισβήτητα ένα καλό νέο το οποίο δεν κάνει όμως άμεσα διαφορά στην τσέπη του Έλληνα πολίτη και στο καλάθι της νοικοκυράς, όπως τονίζουν παράγοντες της αγοράς. Είναι όμως το πρώτο βήμα, το οποίο σε συνδυασμό με μια στρατηγική βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης συμπεριλαμβανομένης της ευκαιρίας που δίνουν στη χώρα οι ευρωπαϊκοί πόροι θα δημιουργήσει αποτύπωμα στην πραγματική οικονομία συνεισφέροντας στην ευημερία των πολιτών. Στόχος είναι η βιώσιμη ανάπτυξη και μετά το 2027, όταν θα κλείσει το παράθυρο εισροών από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υποστηρικτικά της ανάπτυξης της οικονομίας δρουν εξάλλου τα ρεκόρ στον τουρισμό και η ενίσχυση των εισοδημάτων, τα οποία σήμερα εξανεμίζονται σε δαπάνες για τρόφιμα και ενέργεια.

Υπενθυμίζεται ότι από το 2024 επίκειται αύξηση συντάξεων κατά 3% για τους συνταξιούχους, με 1,5 εκατ. περίπου να απολαμβάνει το όφελος. Στους 750.000, που λόγω προσωπικής διαφοράς δεν θα δουν απτό όφελος, θα δοθεί επίδομα προσωπικής διαφοράς ύψους 100, 150 ή 200 ευρώ, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης. Προϋπόθεση για τη λήψη του επιδόματος είναι να έχουν σύνταξη κάτω από 1.600 ευρώ και προσωπική διαφορά πάνω από 10 ευρώ. Μια ακόμη παροχή για τους συνταξιούχους αφορά το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης το οποίο θα λάβουν 2,3 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχοι.

Εντωμεταξύ, με τη μείωση της ανεργίας κάτω από 10% ξεπαγώνουν και επίσημα οι τριετίες ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ειδικά στην περίπτωση των ελεύθερων επαγγελματιών το όφελος από τη μείωση του τέλους επιτηδεύματος αντισταθμίζουν οι υποχρεώσεις, όπου πέραν του τεκμαρτού εισοδήματος, προβλέπεται αύξηση ασφαλιστικών εισφορών 3,9% από το 2024. Εξάλλου, οι εισφορές τους είναι συνδεδεμένες με το κόστος της αύξησης των συντάξεων.

Σημειώνεται επίσης ότι επίκειται η πληρωμή του Youth Pass, όπου η προθεσμία για υποβολή στοιχείων λήγει αύριο 5 Δεκεμβρίου. Έχει προϋπολογιστεί η παροχή για 250.000 νέους με τη μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας αλλά η συμμετοχή δεν ξεπερνά τους 120.000. Μάλιστα σύμφωνα με μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο TikTok, έχουν γίνει 112.000 αιτήσεις από νέους 18-19 ετών. “Έχουμε ακόμη χρήματα για περίπου 90.000 άτομα, αξιοποιήστε το για υπηρεσίες πολιτισμού, τουρισμού και μεταφορών”, πρόσθεσε.

Στις εξελίξεις αναφορικά με τα εισοδήματα ενόψει του 2024 προστίθεται και το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, η αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά αλλά και η επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Απρίλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: