Μέση Ανατολή: Η διαδικασία επιστροφής των Ισραηλινών ομήρων – Yπό ιατρική παρακολούθηση για τουλάχιστον δύο ημέρες

Μέση Ανατολή: Η διαδικασία επιστροφής των Ισραηλινών ομήρων – Yπό ιατρική παρακολούθηση για τουλάχιστον δύο ημέρες
Israeli soldiers arrive in southern Israel after exiting the Gaza Strip through the border fence on November 24, 2023. A four-day truce in the Israel-Hamas war began on November 24, with hostages set to be released in exchange for prisoners in the first major reprieve in seven weeks of war that have claimed thousands of lives. (Photo by GIL COHEN-MAGEN / AFP) Photo: AFP
Όσοι αφεθούν ελεύθεροι θα μεταφερθούν σε νοσοκομεία και θα συναντηθούν με μέλη των οικογενειών τους.

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε σήμερα περισσότερες πληροφορίες για τη διαδικασία επιστροφής των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας και θα αφεθούν ελεύθεροι στο πλαίσιο της συμφωνίας Ισραήλ-Χαμάς για ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων.

Σύμφωνα με τον IDF, ένας κατάλογος με τα ονόματα όσων αναμένεται να απελευθερωθούν θα δίνεται στο Ισραήλ κάθε μέρα, γύρω στις 16:00 το απόγευμα. Μετά, ο στρατός θα στέλνει αξιωματικούς για να ειδοποιούν μέλη οικογενειών ομήρων αν τα αγαπημένα τους πρόσωπα θα αφεθούν ελεύθεροι ή όχι.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι οι όμηροι θα παραλαμβάνονται “στην περιοχή των συνόρων” και από εκεί θα μεταφέρονται στην αεροπορική βάση Χατζερίμ στο νότιο Ισραήλ.Μ όλις αφεθούν ελεύθεροι, θα τους υποδεχθούν ειδικοί σε θέματα ψυχικής υγείας και θα υποβληθούν στις πρώτες ιατρικές εξετάσεις, ενώ θα τους δοθούν επίσης τηλέφωνα για να επικοινωνήσουν με τους συγγενείς τους.

Από το Χατζερίμ, οι απελευθερωμένοι όμηροι θα μεταφερθούν σε νοσοκομεία, όπου θα επανενωθούν με μέλη της οικογένειάς τους. Οι ηλικιωμένες γυναίκες θα μεταφερθούν σε διαφορετικό νοσοκομείο από τα μικρά παιδιά.

Όλοι οι απελευθερωμένοι όμηροι αναμένεται να παραμείνουν υπό ιατρική παρακολούθηση για τουλάχιστον δύο ημέρες.

Με βάση τη συμφωνία, στις 16:00 πρόκειται να αφεθούν ελεύθεροι οι πρώτοι 13 όμηροι της Χαμάς, γυναίκες και παιδιά. Τρεις Παλαιστίνιοι κρατούμενοι θα απελευθερώνονται από τις ισραηλινές φυλακές για κάθε έναν όμηρο, ανάμεσά τους ανήλικοι και γυναίκες.

Παλαιστίνιος αξιωματούχος ανέφερε ότι το Ισραήλ θα απελευθερώσει 39 Παλαιστίνιους κρατούμενους, συμπεριλαμβανομένων 24 γυναικών και 15 εφήβων αγοριών, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη με αντάλλαγμα τους 13 ομήρους που θα αφεθούν ελεύθεροι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια και καύσιμα εισέρχονται στην Γάζα

Καθώς τέθηκε σε ισχύ εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, δέκα ασθενοφόρα κατευθύνονται προς την πόλη της Γάζας για να απομακρύνουν ασθενείς από εκεί, σύμφωνα με την υπηρεσία ασθενοφόρων της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου, ενώ ήδη εισήλθε στον θύλακα ανθρωπιστική βοήθεια.

Η πρώτη παύση των εχθροπραξιών έπειτα από σχεδόν επτά εβδομάδες πόλεμου ξεκίνησε στις 07:00 το πρωί της Παρασκευής και αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον τέσσερις ημέρες. Αξιωματούχοι από το Κατάρ, οι οποίοι μεσολάβησαν για την επίτευξη της εκεχειρίας, έχουν επισημάνει ότι ενδέχεται να υπάρξει παράταση έως και 10 ημερών.

Φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν στη Λωρίδα της Γάζας μέσω του περάσματος της Ράφα λίγο μετά τις 7 το πρωί. Συνολικά 200 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια αναμένεται να εισέλθουν στον θύλακα.

Εξάλλου ο ισραηλινός στρατός επεσήμανε ότι τέσσερα βυτιοφόρα που μεταφέρουν καύσιμα και άλλα τόσα που μεταφέρουν αέριο έχουν παραδοθεί μέσω της Ράφα στις υπηρεσίες του ΟΗΕ στη Γάζα. Τις παραδόσεις αυτές ενέκρινε το Ισραήλ στο πλαίσιο της παύσης.

Στο μεταξύ 10 ασθενοφόρα έχουν σταλεί για να απομακρύνουν ασθενείς και τραυματίες από την πόλη της Γάζας, στο βόρειο τμήμα του θύλακα, σύμφωνα με την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο.

Την επιχείρηση «συντονίζει και συνοδεύει» ο ΟΗΕ, επεσήμανε η Ερυθρά Ημισέληνος στο Χ.

Τα ασθενοφόρα αναχώρησαν από τη Χαν Γιούνις στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Αποστολή τους είναι να απομακρύνουν ασθενείς και τραυματίες από το νοσοκομείο αλ Άχλι στην πόλη της Γάζας.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: