Μέση Ανατολή: Η Τουρκία συνεχίζει να ζητά τον τερματισμό της κατοχής της Παλαιστίνης από το Ισραήλ

Μέση Ανατολή: Η Τουρκία συνεχίζει να ζητά τον τερματισμό της κατοχής της Παλαιστίνης από το Ισραήλ
WASHINGTON D.C., UNITED STATES - MARCH 08: Turkish Foreign Minister Hakan Fidan makes statements as he meets with Turkish press members at the Turkish Embassy in Washington D.C., United States on March 8, 2024. Murat Gok / Anadolu (Photo by Murat Gok / ANADOLU / Anadolu via AFP) Photo: AFP
Ο Φιντάν δήλωσε ότι η κύρια αιτία της αστάθειας στη Μέση Ανατολή είναι η κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ.

Η ένταση μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν δεν πρέπει να αποσπά την προσοχή από την κατάσταση στη Γάζα και η πρώτη προτεραιότητα της διεθνούς κοινότητας πρέπει να είναι ο τερματισμός της ισραηλινής κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν.

Ο Fidan μιλούσε στην Κωνσταντινούπολη το Σάββατο κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Αιγύπτιου υπουργού Εξωτερικών Σαμέχ Σούκρι, ο οποίος κάλεσε το Ιράν και το Ισραήλ να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

Η επίσκεψη του Σούκρι στην Τουρκία πραγματοποιείται εν μέσω υψηλών εντάσεων στη Μέση Ανατολή μετά την προφανή ισραηλινή επίθεση στο Ιράν. Το Ισραήλ δεν έχει δηλώσει τίποτα για το περιστατικό.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Φιντάν, ο Σούκρι δήλωσε ότι υπάρχει ανησυχία στην περιοχή για τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση.

«Έχουμε προειδοποιήσει για την επέκταση της σύγκρουσης από την αρχή. Έχουμε καλέσει και τα δύο μέρη (Ιράν και Ισραήλ) να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση» υπογράμμισε ο επικεφαλής της τουρκκής διπλωματίας.

Ο Φιντάν δήλωσε ότι η κύρια αιτία της αστάθειας στη Μέση Ανατολή είναι η κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ και η υποστήριξη του Ισραήλ από τη Δύση.

«Κάθε εξέλιξη που θα μπορούσε να μας αποσπάσει την προσοχή από αυτό το γεγονός θα πρέπει να αγνοηθεί. Η πρώτη μας προτεραιότητα θα πρέπει να είναι ο τερματισμός της κατοχής του Ισραήλ στην Παλαιστίνη και η λύση των δύο κρατών» συμπλήρωσε.

Είπε ότι ο ίδιος και ο Σούκρι συζήτησαν τις προσπάθειες για την παροχή περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com