Μεσολάβησε ο Κλίντον το 2015 για να πεισθεί ο Τσίπρας να υπογράψει το μνημόνιο;

Μεσολάβησε ο Κλίντον το 2015 για να πεισθεί ο Τσίπρας να υπογράψει το μνημόνιο;
Prime Minister of Greece Alexis Tsipras (L) speaks with former President Bill Clinton during the Clinton Global Initiative annual meeting in New York on September 27, 2015. AFP PHOTO/JOSHUA LOTT

Σύμφωνα με επικοινωνία που αποκαλύπτει το Wikileaks, ο Λευκός Οίκος ζήτησε από τον Μπίλ Κλίντον να πείσει τον Αλ. Τσίπρα να συμφωνήσει. 

Τη συνδρομή του πρώην Προέδρου Μπιλ Κλίντον φέρεται να ζήτησε ο Λευκός Οίκος προκειμένου να πειστεί ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, για να προχωρήσει σε συμφωνία με την Ευρωζώνη στο νέο πρόγραμμα διάσωσης.

Σύμφωνα με στοιχεία που αποκαλύπτει το Wikileaks, λίγες ημέρες μετά το δημοψήφισμα στην Ελλάδα, ο  προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Τζον Ποντέστα επικοινώνησε με το γραφείο του πρώην προέδρου, Μπιλ Κλίντον, με το ερώτημα εάν μπορεί να μεσολαβήσει προς την ελληνική κυβέρνηση για την επίτευξη συμφωνίας. Η απάντηση της πλευράς Κλίντον είναι θετική, πλην όμως ζητά περισσότερες πληροφορίες για την κατάσταση αλλά και εάν αντίστοιχη «πίεση» θα ασκηθεί προς την πλευρά του Βερολίνου. 

Το απόσπασμα της ηλεκτρονικής επικοινωνίας, που δημοσιοποιεί το Wikileaks, αναφέρει:

«Είμαι στο τρένο και είναι δύσκολο να μιλήσω στο τηλέφωνο. Ο Λευκός Οίκος ρωτά να μάθει εάν ο Μπιλ Κλίντον έχει αρκετή άνεση με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ώστε να του τηλεφωνήσει και να του ζητήσει να πάει σε συμφωνία. Μπορείτε να τον ρωτήσετε εάν υπάρχει αυτή η πιθανότητα; Εάν ναι, μπορώ να του μιλήσω αφού αποβιβαστώ από το τρένο και να του εξηγήσω το σκεπτικό και τον στόχο. Ευχαριστώ», έγραφε στο ηλεκτρονικό μήνυμά του προς τον Μπιλ Κλίντον ο Ποντέστα.

Από το γραφείο του πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον η απάντηση ήταν η εξής: «Λέει ναι, αλλά χρειάζεται επιπλέον πληροφορίες από αυτές που έχει τώρα. Η πρώτη του ερώτηση είναι “θα πιέσουμε και την Μέρκελ επίσης;” Τι ώρα θα είσαι διαθέσιμος να μιλήσεις;»

Σε e-mail με ημερομηνία 12 Ιουλίου 2015 αναφέρεται ότι ο Μπιλ Κλίντον δεν κατάφερε να επικοινωνήσει με τον Τσίπρα, λόγω των συνεχών επαφών που είχε ο τελευταίος με Ευρωπαίους αξιωματούχους, αλλά υποστηρίζει ότι λαμβάνουν πληροφορίες για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Το ίδρυμα Κλίντον σε αυτό το σημείο προτείνει «ο Έλληνας πρωθυπουργός να μην χάσει την ψυχραιμία του, ακόμη και αν οι συνομιλητές του παρουσιάζουν παράλογα αιτήματα». Παράλληλα τονίζουν την ανάγκη παραμονής στο ευρώ αλλά και την κατανόηση των εσωτερικών ισορροπιών που καλείται να κρατήσει και η Μέρκελ.