Μεσοπρόθεσμο 2024-2027 με φόντο δημοσιονομικούς στόχους και κανόνες

Μεσοπρόθεσμο 2024-2027 με φόντο δημοσιονομικούς στόχους και κανόνες
Προβλέψεις εσόδων-εξόδων 4ετίας χωρίς πρόσθετες δημοσιονομικές παρεμβάσεις και προσοχή στην εξέλιξη του μισθολογικού κόστους

Με φόντο την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας της ΕΕ, θέμα της ατζέντας του Eurogroup για την ερχόμενη Δευτέρα (13/2), το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να καταρτίσει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2024-2027, που θα κατατεθεί τον Απρίλιο.

Σημειώνεται ότι από το 2024 δεν θα είναι σε ισχύ η γενική ρήτρα διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης που επέτρεψε την προσωρινή απόκλιση από τους δημοσιονομικούς κανόνες τα προηγούμενα έτη 2020-2023 κι ως εκ τούτου η χώρα μας, όπως και οι υπόλοιπες χώρες-μέλη της ΕΕ, θα δεσμευθεί εκ νέου στην επίτευξη συγκεκριμένων δημοσιονομικών στόχων για την περίοδο 2024-2027.

Εντωμεταξύ, η Ελλάδα έχει επιπλέον δεσμευθεί στην ΕΕ και στον ESM για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, μετά και τα εύσημα που έλαβε πρόσφατα για την ανθεκτικότητα της οικονομίας από τον εκτελεστικό διευθυντή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Pierre Gramegna.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ειδικότερα, με εγκύκλιο που απέστειλε χθες στα υπουργεία και τους φορείς γενικής κυβέρνησης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, δίνει οδηγίες για την κατάρτιση του νέου Μεσοπρόθεσμου εφιστώντας την προσοχή στους εκατοντάδες φορείς που εποπτεύονται από τα Υπουργεία ή αποτελούν Ανεξάρτητες Διοικητικές Αρχές (ΑΔΑ), στην κατάρτιση των προβλέψεων για την εξέλιξη του μισθολογικού κόστους του κάθε φορέα.

Συγκεκριμένα, στην εκτίμηση της εν λόγω δαπάνης δεν πρέπει να ενσωματώνεται η υπόθεση αύξησης του προσωπικού λόγω νέων προσλήψεων, μετακινήσεων, μετατάξεων κ.α. Ο χειρισμός αυτός είναι απαραίτητος για την αποφυγή διπλοϋπολογισμών, καθώς οι εκτιμήσεις για το σύνολο των προσλήψεων της Γενικής Κυβέρνησης και για το σχετικό κόστος γίνονται συγκεντρωτικά και όχι ανά φορέα, όπως διευκρινίζεται. 

Οι φορείς καλούνται να εξειδικεύσουν το βασικό σενάριο της περιόδου που καλύπτει το τρέχον έτος, το επόμενο και τα τρία επόμενα έτη, 2025-2027 διενεργώντας προβλέψεις εσόδων και εξόδων για την συγκεκριμένη περίοδο χωρίς πρόσθετες δημοσιονομικές παρεμβάσεις και νέες πολιτικές, πέραν εκείνων που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί μέχρι σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ως βάση για τη διενέργεια προβολών των εσόδων – εξόδων στο διάστημα 2023-2027, θα ληφθούν υπόψη τα απολογιστικά στοιχεία του 2022, αφού εξαιρεθούν η επίδραση της πανδημίας, των μέτρων αντιμετώπισής της και τυχόν άλλα εφάπαξ γεγονότα που διαμόρφωσαν το τελικό ύψος τους. Σύμφωνα με τις προσωρινές μακροοικονομικές προβλέψεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκτίμηση εσόδων και δαπανών η εξέλιξη του ΑΕΠ υπολογίζεται σε 6,6% το 2023, 5,1% το 2024, 4,9% το 2025, 4,1% το 2026 και 2,7% το 2027 και η εξέλιξη του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή εκτιμάται σε 5% το 2023 και 2% για τα επόμενα έτη. Υπενθυμίζεται ότι στο βασικό σενάριο δεν γίνονται εκτιμήσεις για νέες δημοσιονομικές παρεμβάσεις και νέες πολιτικές.

Οι προτεραιότητες

Σημειώνεται ότι το διοικητικό συμβούλιο του ESM, στην πρόσφατη απόφασή του, 2.2.2023, για την εκταμίευση 603 εκατ. ευρώ από τις αγορές ελληνικών ομολόγων (SMP/ANFA) για την Ελλάδα, είχε αναφέρει ότι η υπεύθυνη και βιώσιμη δημοσιονομική πολιτική πρέπει να παραμείνει προτεραιότητα και πρέπει να συνεχιστούν περαιτέρω προσπάθειες, ιδίως όσον αφορά τη μείωση και την εξυγίανση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, την μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και της εργατικής νομοθεσίας. 

Είχε προηγηθεί συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, στα τέλη Ιανουαρίου με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Pierre Gramegna, όπου ο κ. Σταϊκούρας είχε σημειώσει στις προτεραιότητες: τη διασφάλιση της υφιστάμενης δημοσιονομικής υπευθυνότητας, την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων των πολυεπίπεδων κρίσεων αξιοποιώντας τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο, την υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών, την εμπροσθοβαρή αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, την αντιμετώπιση του υψηλού συσσωρευμένου ιδιωτικού χρέους και την ενεργό συμμετοχή της χώρας, όπως γίνεται τα τελευταία 3,5 χρόνια, στη διαμόρφωση της νέας ευρωπαϊκής οικονομικής αρχιτεκτονικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: