Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής τον Μάιο

Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής τον Μάιο

Ο Γ. Στουρνάρας δήλωσε πως θα κατατεθεί άμεσα προς ψήφιση νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τους στόχους της ελληνικής οικονομίας για την επόμενη τριετία.

Τα έσοδα και οι στόχοι της ελληνικής οικονομίας για την προσεχή τριετία θα περιλαμβάνονται, όπως ανακοίνωσε απόψε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που πρόκειται να τεθεί υπόψιν της Βουλής για υπερψήφισή του μέχρι την 5η Μαΐου.

«Όσο η χώρα μας αποκτά σταδιακά δημοσιονομική αυτάρκεια, θα είναι σε θέση, με μεγαλύτερη πολυτέλεια χρόνου και μεγαλύτερη αυτονομία, να καθορίζει τις βασικές πτυχές του νέου αναπτυξιακού προτύπου της: ενός προτύπου που βασίζεται στην εξωστρέφεια, στην ανταγωνιστικότητα και στην καινοτομία – και θα χρηματοδοτείται από ένα από τα πιο αξιόπιστα ευρωπαϊκά τραπεζικά συστήματα όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά και του κόσμου», είπε ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

«Με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση οι ελληνικές επιχειρήσεις, υποβοηθούμενες από ένα κράτος φιλικό προς την επιχειρηματικότητα, θα αναβαθμίζουν συνεχώς το μερίδιο τους στις διεθνείς αγορές αγαθών και υπηρεσιών. Οι πρόσφατες εξελίξεις είναι δηλωτικές της εμπιστοσύνης των εταίρων μας, των διεθνών επενδυτών και των αγορών κεφαλαίου και χρήματος. Η δικιά μας υποχρέωση πλέον, είναι να επιταχύνουμε με κάθε τρόπο τη διαδικασία επανόδου σε αναπτυξιακή τροχιά, προς όφελος πρωτίστως των νεότερων γενεών της πατρίδας μας», είπε ακόμη ο κ. Στουρνάρας και πρόσθεσε πως το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, που ενσωματώνει στην ελληνική έννομη τάξη την Οδηγία 36/2013 της Ε.Ε., για την πρόσβαση στη δραστηριότητα πιστωτικών ιδρυμάτων και την προληπτική εποπτεία πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων, αποτελεί ένα τέτοιο βήμα.

Ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε ακόμη την ικανοποίησή του για την επιτευχθείσα από την ελληνική Προεδρία συμφωνία επί τεσσάρων «σημαντικών και δύσκολων» νομοθετημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτά είναι η Οδηγία και ο Κανονισμός για τις αγορές χρηματοπιστωτικών µέσων (MiFID και MiFIR), «η οποία αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για ένα ασφαλέστερο, ορθότερο, περισσότερο διαφανές και υπεύθυνο χρηµατοπιστωτικό σύστημα», η Οδηγία για τους Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες (ΟΣΕΚΑ – UCITS), «η οποία ενισχύει την εμπιστοσύνη και την προστασία των επενδυτών και καθιερώνει νέες πολιτικές στις αμοιβές, οι οποίες αποτρέπουν την υπερβολική ανάληψη κινδύνων», η Οδηγία σχετικά με τους Λογαριασμούς Πληρωμών (PAD), «η οποία εξασφαλίζει τη διαφάνεια και συγκρισιμότητα των χρεώσεων για πληρωμές που πραγματοποιούμε και λαμβάνουμε μέσω τραπεζικού λογαριασμού» – και τέλος, ο Κανονισμός που αφορά κανόνες διαφάνειας στα επενδυτικά προϊόντα που απευθύνονται σε μικροεπενδυτές (PRIIPs).

«Κατά το δεύτερο μισό της, η ελληνική Προεδρία θα εστιάσει στην προώθηση σημαντικών φακέλων, όπως τα benchmarks (δείκτες αναφοράς σε χρηματοπιστωτικά μέσα και συμβάσεις), το «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος, τα μακροπρόθεσμα χρηματοδοτικά εργαλεία και την Οδηγία για τις υπηρεσίες πληρωμών» ανέφερε ο κος Στουρνάρας.

Στη σημερινή, πρώτη ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε από τη συζήτηση, μετά από απόρριψη αιτήματός του να συζητηθεί επί της αρχής μετά το Πάσχα. Από τα υπόλοιπα κόμματα, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ τάχθηκαν υπέρ του νομοσχεδίου, υπογραμμίζοντας τη σημασία της θέσπισης ενιαίων ευρωπαϊκών κανόνων για το τραπεζικό σύστημα και την εμπιστοσύνη των επενδυτών σ’ αυτό – ενώ η ΔΗΜΑΡ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες διατύπωσαν σειρά επιφυλάξεων, αρκετές από τις οποίες αφορούσαν τις υπόλοιπες διατάξεις του νομοσχεδίου, όπως οι ρυθμίσεις για τις συνεταιριστικές τράπεζες, οι τροποποιήσεις στον Κώδικα κοινωφελών περιουσιών και σχολαζουσών κληρονομιών, οι διατάξεις για τα τυχερά παιχνίδια και κυρίως οι στοχεύσεις της απαλλαγής της εταιρείας «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε.» από κάθε είδους τέλος ή φόρο.

Η επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών για το νομοσχέδιο, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη του Πάσχα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

Στουρνάρας: Δεν φεύγω από το υπουργείο Οικονομικών

Fortune: Η Ελλάδα παραμένει ακόμα σε κακά χάλια

Στο 1,566 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα στο τρίμηνο

Νέα αύξηση του δημόσιου χρέους