Στο 1,566 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα στο τρίμηνο

Στο 1,566 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα στο τρίμηνο

«Η Ελλάδα υπερκαλύπτει τους δημοσιονομικούς της στόχους για τρίτη συνεχόμενη χρονιά», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Θετικό ήταν για τον κρατικό προϋπολογισμό το πρώτο τρίμηνο του έτους, αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, το πρωτογενές πλεόνασμα έφτασε το 1,566 δισ. ευρώ, την ώρα που το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013 ήταν 520 εκατ. ευρώ.

«Η καλή εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού συνεχίζεται. Η Ελλάδα υπερκαλύπτει τους δημοσιονομικούς της στόχους, για 3η συνεχόμενη χρονιά. Επιτυγχάνει, πρωτογενή πλεονάσματα, για 2η συνεχόμενη χρονιά», δήλωσε ο κ.Σταϊκούρας, προσθέτοντας πως ο στόχος του φετινού πρώτου τριμήνου ήταν 878 εκατ. ευρώ, ποσό που υπερκαλύφθηκε σημαντικά. Παράλληλα, το πρώτο τρίμηνο του 2014, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 423 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 1.354 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2013 και στόχου για έλλειμμα 1.089 εκατ. ευρώ.

«Πρωτογενές πλεόνασμα, αναγκαία προϋπόθεση, για τη διανομή “κοινωνικού μερίσματος” που έχει ήδη αποφασισθεί και δρομολογηθεί, για τη σταδιακή έξοδο στις αγορές που ήδη -με επιτυχία- έγινε, για την εύρεση ρεαλιστικών λύσεων για την περαιτέρω ενίσχυση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους. Αυτό που χρειάζεται πλέον προκειμένου να διατηρηθούν επί μακρόν ακόμη υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα είναι, πέραν της δημοσιονομικής πειθαρχίας, ο περαιτέρω εμπλουτισμός της οικονομικής πολιτικής με αναπτυξιακές δράσεις και πρωτοβουλίες», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού το πρώτο τρίμηνο:

– Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 12,723 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 139 εκατ. ευρώ ή 1,1% έναντι του στόχου.

– Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 10,686 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 720 εκατ. ευρώ ή 6,3% χαμηλότερα έναντι του στόχου, κυρίως λόγω των αυξημένων επιστροφών φόρων και της παράτασης απόδοσης παρακρατηθέντων φόρων από τις επιχειρήσεις (πάνω από 250 εκατ. ευρώ).

– Το σύνολο των φορολογικών εσόδων διαμορφώθηκε σε 9,745 δισ. ευρώ, 441 εκατ. ευρώ ή 4,3% λιγότερα έναντι του στόχου.

– Οι επιστροφές φόρων ανήλθαν σε 703 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 356 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (347 εκατ. ευρώ).

– Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 2,037 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 859 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 13,146 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 527 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 12,228 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες έναντι του στόχου κατά 845 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 717 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013 κατά 985 εκατ. ευρώ ή σε ποσοστό 7,5%, παρά την αύξηση στις δαπάνες καταπτώσεων εγγυήσεων σε φορείς εντός γενικής κυβέρνησης κατά 349 εκατ. ευρώ και των δαπανών για τόκους κατά 115 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση του συνόλου των πρωτογενών δαπανών κατά 1,340 δισ. ευρώ ή ποσοστό 12,0% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013.

Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) διαμορφώθηκαν σε 918 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 318 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (600 εκατ. ευρώ) και κατά 439 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Κατά συνέπεια, το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού παρουσιάζεται αυξημένο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013, παρά τις αυξημένες επιστροφές φόρων και τις αυξημένες δαπάνες του ΠΔΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

Fortune: Η Ελλάδα παραμένει ακόμα σε κακά χάλια

Δανειστήκαμε και επίσημα 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 4,75%